„Moșii de vară”, din sâmbăta Rusaliilor, când morții se întorc în lumea subterană


Săptămâna aceasta a fost una de mare forfotă prin piețe pentru gospodinele care respectă tradițiile creștinești și care sâmbătă, 6 iunie, prăznuiesc „Moșii de vară”, sărbătoare dedicată pomenirii morților, prilej cu care se dau de pomană vase de lut, căni, strachini și vase de lemn (cofe), împodobite cu flori și umplute cu lapte, vin sau apă.


În sâmbăta dinainte de Duminica Rusaliilor, în toate bisericile ortodoxe se vor oficia Sfinte Liturghii, urmate de slujbe de pomenire a celor trecuți la cele veșnice.
Biserica Ortodoxă a consacrat sâmbătă ca zi de pomenire a morților. Două dintre sâmbetele din cursul anului bisericesc sunt dedicate în chip special pomenirii generale a morților: Sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de  carne (a Înfricoșatei Judecăți) și Sâmbăta dinaintea Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt (Sâmbătă Rusaliilor).
Ambele zile poartă în popor și denumirea de „Moși" (cea dintâi: „Moșii de iarnă", cealaltă „Moșii de vară"), pentru că în ele facem pomenirea părinților, moșilor și strămoșilor noștri cei adormiți.
În Sâmbăta dinaintea Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt (Sâmbăta Rusaliilor sau „Moșii de vara"), Biserica face din nou pomenirea generală a morților, rugându-se pentru ei, prin rugăciunile și cântările înscrise în slujba zilei din Penticostar, pentru ca și ei să se bucure de darurile Sfântului Duh, a Cărui pogorâre este prăznuită în duminica următoare.
 

Unul dintre cele mai importante momente ale cultului morților 

Înainte se credea că sufletele morților, după ce au părăsit mormintele în Joia Mare și au zburat slobode timp de 50 de zile, se întorc în lumea subterană în sâmbăta Rusaliilor. Pentru că această reîntoarcere să se desfășoare fără incidente, oamenii săvârșeau rituri de înduplecare și de îmbunare a spiritelor morților: împodobeau gospodăriile și mormintele cu ramuri de tei și făceau pomeni fastuoase, practici ce s-au păstrat până astăzi.

De Rusalii În unele sate bucovinene „Moșii de vara" încep încă în dimineață sâmbetei de Rusalii, când pomenile amintite mai sus se trimit pe la casele vecinilor. Dar ritualul de pomenire are loc mai ales în cimitire, unde mormintele sunt curățate și împodobite din timp iar lumânările ard întreagă perioada în care se desfășoară ceremonialului de pomenire. Împăcarea sufletelor morților și întoarcerea lor fără incidente în morminte depind de bogăția ofrandelor (pomenilor) și de respectarea ritualului.


Sursa text: crestinortodox.ro


Citește și:

Azi sunt „Moșii de vară” - Datini și credințe
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Moșii de vară 2023. Ce se împarte de Sâmbăta morților?

02 Jun 2023 3448

Moșii de vară 2023. Tradiții și obiceiuri de Sâmbătă Morților

02 Jun 2023 1416

„Moșii de vară“, zi de pomenire a morților. Ce ritualuri speciale se fac în această zi

11 Jun 2022 1386

19 iunie 2021 Sâmbăta moșilor. „Moșii de vară“, momente în care îi amintim pe toți cei care nu mai sunt printre noi

19 Jun 2021 1673

Moşii de vară

15 Jun 2019 5554

Azi prăznuim Moșii de vară. Ce trebuie să facem în această zi pentru a avea spor și sănătate (galerie foto)

26 May 2018 5722

3 iunie 2017. Sâmbăta moșilor. Moșii de vară. Ce trebuie știut

03 Jun 2017 4151

Creştinii prăznuiesc Moşii de Sânpetru de Vară Femeile împart, azi, oale cu apă, lapte şi mâncare gătită pentru cei morţi

29 Jun 2015 4207

Moșii de vară (Moșii de Rusalii sau Moșii de oale)

08 Jun 2014 2511

Azi sunt „Moșii de vară” - Datini și credințe

07 Jun 2014 3912

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba de parastas pentru cei ce au murit în lagarele comuniste

07 Jun 2014 2627