Moștenirea „Casei cu iederă“ de pe bulevardul Ferdinand din Constanța. Zidul de apărare al Tomisului, acum într-o nouă prezentare în sectorul de Vest⦁    La începutul anului 2019, Arna Com Serv SRL obţinea două acte de urbanism de la Primăria Constanţa, în vederea ridicării unui imobil de 5 etaje, pe bulevardul Ferdinand 13 bis din municipiu
⦁    Demolată în luna august a anului 2018, situată pe bulevardul Ferdinand, colţ cu strada Mihai Viteazu, vizavi de Teatrul de Stat Constanţa. „Casa cu iederă“ urma să fie transformată într-un bloc cu cinci etaje
⦁    După pandemie, proprietarii au reluat lucrările în zonă, iar intervenția arheologilor au scos la lumină ziduri din partea de vest ale cetății Tomis
⦁  Până la obținerea tuturor avizelor, inclusiv în baza recomandărilor Ministerului Culturii, lucrările în zonă s-au oprit, după cum ne-a precizat responsabil  de şantier, arheologul Constantin Băjenaru de la MINACLa începutul anului 2019, Arna Com Serv SRL obţinea două acte de urbanism de la Primăria Constanţa, în vederea ridicării unui imobil de 5 etaje, pe bulevardul Ferdinand 13 bis din municipiul Constanţa.

Este vorba despre certificatele de urbanism nr. 313 şi nr. 314 - „Construire locuinţe colective P+3-5e cu spaţiu comercial la nivelul parterului“.

Firma este controlată de Aras Ali Riza şi Aras Nurgian, fiecare cu 50% din capitalul social. Cei doi asociaţi sunt şi administratorii firmei, care se ocupă de lucrări de construcţie a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale.Bloc de cinci etaje ridicat în locul clădirii istorice?


Demolată în luna august a anului 2018, situată pe bulevardul Ferdinand, colţ cu strada Mihai Viteazu, vizavi de Teatrul de Stat Constanţa. „Casa cu iederă“ urma să fie transformată într-un bloc cu cinci etaje.

După pandemie, proprietarii au reluat lucrările în zonă, iar intervenția arheologilor au scos la lumină ziduri din partea de vest ale cetății Tomis."Zidul de apărare al Tomisului, acum într-o nouă prezentare în sectorul de Vest, în apropiere de Teatrul de Stat. Deși păstrat doar la nivelul fundațiilor și serios afectat de subsolul vechii ”case cu iederă”, se observă două faze de construcție, cea inițială fiind prevăzută cu contraforți la interior. În faza a doua - aproape cert datată în perioada lui Constantin cel Mare - se completează golurile dintre contraforți.
Putem arunca la coș vechile ipoteze, avem o certitudine - extensia din sectorul de Vest este mai timpurie decât s-a crezut, foarte probabil executată în același moment cu sectorul vizibil din Parcul Arheologic (probabil în ultimele decenii ale secolului al III-lea)", susțin arheologii pe pagina de Facebook, Archaeologia Tomitana.Proiectul tehnic trebuie modificat funcție de recomandările Ministerului Culturii

În momentul de față, echipele de arheologi și-au finalizat cercetărilor și urmează ca arhitectul beneficiarului să opteze pentru o soluție tehnic, fie de conservare fie ce punere în valoare.


În raportul întocmit de arheologici se va recomanda protejare şi conservare "in situ".
Până la obținerea tuturor avizelor, inclusiv în baza recomandărilor Ministerului Culturii, lucrările în zonă s-au oprit, după cum ne-a precizat responsabil  de şantier, arheologul Constantin Băjenaru de la MINAC.

Vom reveni.

sursă foto: Facebook / Sorin Belu și Archaeologia Tomitana


PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.Citește și:

Imobil de cinci etaje, pe locul „Casei cu iederă“, de lângă Teatrul de Stat Constanţa (galerie foto)

Va rămâne o amintire Casa cu iederă, de pe bulevardul Ferdinand, lângă Teatrul de Stat Constanța, a fost demolată (galerie foto + video)

O clădire istorică, situată pe bulevardul Ferdinand, lângă Teatrul de Stat Constanța, va fi demolată. Undă verde de la municipalitate (galerie foto)


 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

82 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai importanți istorici dobrogeni, Gheorghe Dumitrașcu

25 Sep 2021 1479

Se organizează licitație. Aparatele de aer condiționat ale primăriei Constanța au nevoie de service

25 Sep 2021 554

Fostul şef al RADEF Constanţa și-a cesionat o parte din acțiunile deținute în Cinemax SRL. Ce alte decizii au mai luat asociații?

25 Sep 2021 711

Proiect reîntors în Parlament, după ce judecătorii de la CCR l-au declarat neconstituțional. Odiseea spitalului militar regional de la Constanța!

25 Sep 2021 1453

Ambulatoriul SOTRM din Eforie Sud rămâne nereabilitat. Licitația a fost anulată de Consiliul Județean Constanța

23 Sep 2021 175

Licitație de milioane de lei pentru sistemul de gestionare a plății parcărilor din municipiul Constanța

23 Sep 2021 170

Consultare de piață pentru achiziția de tonete pentru comercializarea de obiecte de artizanat în stațiunea Mamaia

22 Sep 2021 322

Primăria Municipiului Constanța se digitalizează pe bani europeni. Arhiva fizică neprelucrată, transformată în arhivă electronică

20 Sep 2021 506

Într-o zi de 18 septembrie 1959 s-a creat Curtea Europeană a Drepturilor Omului, de pe lângă Consiliul Europei la Strasbourg

18 Sep 2021 356

Municipalitatea achiziționează telefoane mobile pentru angajații instituției

18 Sep 2021 457

Consiliul Județean demarează proiectul de modernizare a Centrului Școlar de Educație Incluzivă Delfinul din Constanța

15 Sep 2021 479

15 septembrie - Ziua Internaţională a Democraţiei

15 Sep 2021 545

Valoarea proiectelor finanțate din fonduri europene la nivelul județului Constanța a crescut cu 4,5% față de 2020 (documente)

15 Sep 2021 570

Consiliul Județean Constanța demarează licitațiile pentru reabilitarea Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Albatros

14 Sep 2021 409

Licitație pentru servicii în domeniul securității în muncă și apărare împotriva incendiilor organizată de Primăria Constanța

11 Sep 2021 492