Motocicleta, yoga, girafa și muzica, sărbătorite pe 21 iunie. Evenimentele zilei

Girafa, foto: Pexels
Ziua de 21 iunie marcheză Ziua mondială a motocicletei, Sărbătoarea muzicii,  Ziua mondială a girafei și Ziua internaţională yoga. 


Ziua de 21 iunie în istorie


1607: Este instaurată prima Parohie Protestant Episcopală din SUA, în Jamestown.

1633: Omul de știință italian Galileo Galilei este găsit vinovat de către Inchiziție de „bănuită erezie“ pentru apărarea opiniei heliocentrice copernicane, în care se crede că Pământul și alte planete orbitează în jurul Soarelui. Deși a fost forțat în a renega public opinia heliocentrică, pedepsei sale i s-a adăugat și o perioadă nelimitată de arest la domiciliu.

1848: În revista „Foaie pentru minte, inima și literatură" a apărut poezia „Un răsunet", de Andrei Mureșanu. Din data de 24 ianuarie 1990, această poezie, pe muzica lui Anton Pann, a devenit Imnul de Stat al României, cunoscut sub titlul „Deșteaptă-te, române!"

1940: Al Doilea Război Mondial: Franța capitulează în fața Germaniei.

1941: Al Doilea Război Mondial: În noaptea de 21-22 iunie, ora 00:00, Armata Română a declanșat operațiunile militare pentru eliberarea Basarabiei și Bucovinei de Nord de sub ocupația sovietică.


1963: Giovanni Battista Enrico Antonio Maria Montini este ales Papa Paul al VI-lea, de către Colegiul Cardinalilor.

1965: Trupa „The Byrds" lansează albumul Mr. Tambourine Man.

1977: Elvis Presley susține ultimul său concert în Rapid City, Dakota de Sud.

2017: Moțiunea de cenzură intitulată "România nu poate fi confiscată. Apărăm democrația și votul românilor", inițiată de parlamentarii PSD și ALDE împotriva Guvernului Sorin Grindeanu a fost aprobată cu 241 voturi „pentru” și 10 voturi „împotrivă”. Au votat doar parlamentarii PSD, ALDE și cei ai minorităților naționale; PNL și USR au fost prezenți în plen, dar nu au votat, în timp ce UDMR și PMP nu au fost prezenți. Deși de obicei votul era secret cu bile, de data asta s-a votat cu bilele la vedere. Pentru ca moțiunea să treacă, numărul minim necesar de voturi a fost de 233.


Sărbători

Sf. Mucenici Iulian din Tars și Afrodisie (calendar ortodox)

Sărbătoarea muzicii

Muzica, această artă ce exprimă trăiri şi sentimente prin intermediul sunetelor, este celebrată astăzi în aproape întreaga lume.

Această zi, care celebrează toţi muzicienii, amatori sau profesionişti şi toate genurile muzicale, se adresează oricărui tip de public şi contribuie la familiarizarea tuturor persoanelor, din orice medii sociale, cu toate expresiile muzicale.

Muzica uneşte, defineşte şi stimulează, atât mintea cât şi corpul, având beneficii şi pentru sănătate, aminteşte daysoftheyear.com. Studiile sugerează că ascultarea muzicii poate avea o serie de efecte pozitive asupra sănătăţii mintale, aducând relaxare, confort, alungând anxietatea şi stresul şi contribuind la starea de bine.

Ziua mondială a motocicletei

În fiecare an, la 21 iunie, este sărbătorită Ziua mondială a motocicletei (#MotorcycleDay), prin care se celebrează existenţa acestui mijloc de deplasare şi senzaţia de libertate pe care "calul de fier" o oferă în şa.

Deşi a trecut aproape un secol şi jumătate de la inventarea motocicletei, acest autovehicul cu două roţi continuă să fascineze, să îşi dovedească mai mult ca oricând utilitatea în trafic şi să se reinventeze de la an la an.

Ziua internaţională yoga

Oamenii au moduri diferite de a se relaxa, unii beau un pahar cu vin, se uită la televizor, joacă un joc sau merg la cumpărături, alţii preferă activităţi fizice. Una dintre cele mai benefice şi mai vechi modalităţi de eliberare a tensiunii acumulate în corp, dar şi în minte, este yoga, o practică fizică, mentală şi spirituală ce îşi are originile în urmă cu circa 6.000 de ani în nordul Indiei şi a fost îmbrăţişată de-a lungul secolelor de restul lumii, în special începând din secolul al XIX-lea. Pentru a face cunoscute principiile şi beneficiile acesteia - la nivel individual, dar şi al societăţii - şi pentru a încuraja cât mai mulţi oameni să o practice, a fost creată Ziua internaţională a yoga #YogaDay, marcată anual în această zi - ziua solstiţiului de vară.

Ziua mondială a girafei

În fiecare an, la 21 iunie, este marcată, de asemenea, Ziua mondială a girafei, însoţită de hashtag-ul #GiraffeDay, în încercarea de a contribui la creşterea nivelului de conştientizare cu privire la importanţa protejării acestei specii ale cărei exemplare se confruntă cu riscul de dispariţie în mediul natural, în principal din cauza braconajului şi a distrugerii habitatelor şi ecosistemelor lor.

Ziua internaţională a sărbătorii solstiţiului

Celebrată la 21 iunie, Ziua internaţională a sărbătorii solstiţiului a fost proclamată de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite la 20 iunie 2019 prin Rezoluţia A/RES/73/300 şi a fost marcată pentru prima dată în 2020.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Ovidiu, județul Constanța, a cumpărat echipamente pentru loc de joacă. Iată de la cine (DOCUMENTE)

07 Mar 2024 616

Bancul zilei „De ce râzi, girafo?”

21 Nov 2021 1676

Bancul zilei Leul și iepurașul

04 Nov 2021 2057

Handmade by Carmen Petrișor Să ne jucăm cu scoicile!

18 Jun 2015 4900