Muzeul de Artă Constanța sărbătorește Ziua Mondială a Artei. Expoziția artistei Anca Deaconu, deschisă publicului începând de mâine

  • Muzeul de Artă Constanţa celebrează joi, 15 aprilie 2021, Ziua Mondială a Artei, printr-o expoziție realizată ca etapă a unui proiect de cercetare al artistei Anca Pașa Deaconu.

Expoziția Față în față, va fi deschisă publicului în perioada 15 – 20 aprilie 2021.

Ziua Mondială a Artei este sărbătorită în fiecare an, la data de 15 aprilie, ca o recunoaștere a contribuției artiștilor la îmbogățirea culturii și spiritualității universale. Data a fost aleasă în memoria lui Leonardo Da Vinci (15 aprilie 1452 – 2 mai 1519). Pictor, sculptor, arhitect, ilustru inventator, Leonardo Da Vinci a fost considerat un simbol al liberei exprimări, un vizionar în lumea artelor, lui atribuindu-se celebra afirmație: În viață frumusețea dispare. În artă, nu.

Conceptul expoziției este legat de exploatarea dualității, iar demersul artistic invită privitorul să descoprere o lume a contrastelor pure, în care procedeul prin care în pictură Leonardo da Vinci crea iluzia estompării contururilor obiectelor și figurilor, încât acestea par a fi învăluite de fum, ( în limba italiana sfumato) este inversat, iar albul și negrul devin polii universului plastic al Ancăi Deaconu.

Anca Pașa Deaconu s-a născut în anul 1978, este doctorandă la UNA București și membră a Filialei Constanța 1 a UAPR. Despre expoziția Față în față, coordonatoarea doctoratului său, prof. univ. dr. Unda Popp scrie următoarele:

Este un proiect în derulare pe care Anca Pașa Deaconu l-a început ca pe o modalitate creativă și neconvențională de a apropia elevii de limbajul plastic. Această cercetare efectuată în domeniul artelor vizuale încearcă să lege preocupările de atelier ale artistei de cele de pedagog. Pentru a le stimula imaginația, autoarea a propus elevelor sale să-și închipuie că sunt personaje dintr-o poveste. Ziua și noaptea, Lumina și Întunericul au fost evident sugerate de contrastul cromatic valoric. Fetițe gemene înveșmântate în alb și negru s-au transformat în elemente compoziționale ale unor lucrări de artă vizuală înregistrate foto-video. Anca Pașa Deaconu a încurajat jocul copiilor, considerat cea mai potrivită metodă de stimulare a creativității și în același timp un bun prilej de a explica tinerilor strânsa legătură dintre artele vizuale, teatru și dans. Diversele acțiuni ale elevelor devenite personaje s-au coagulat în secvențe de artă performativă.

Experimentele inițiate de Anca Pașa Deaconu încadrate în categoria generală a artelor acțiunii, nu vorbesc doar despre limbajul plastic ci mai ales despre o modalitate sensibilă de compunere a unor imagini expresive, care surprind inocența trupului uman, grațios, adolescentin.

Autoarea invită spectatorii să se implice în descifrarea și interpretarea ideilor sale transmise în egală măsură de fotografii și de performance. Nivelul cultural ridicat al publicului unui muzeu de artă va înlesni interpretarea mesajelor mai mult sau mai puțin ascunse în imaginile elaborate de artista Anca Pașa Deaconu.


Sursă foto: Muzeul de Artă Constanţa




 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Exponatul săptămânii , la Muzeul de Artă Populară Constanța - „Ștergar cu cuci”

25 Mar 2024 349

Muzeul de Artă Populară Constanța Tradiții de „Buna vestire” - „Ziua cucului”

25 Mar 2024 417

Atelier de pedagogie muzeală, încheiat cu succes la Muzeul de Artă Populară Constanța

23 Mar 2024 473

Tabloul „Caii lui Sân Toader” la Muzeul de Artă Populară Constanța

23 Mar 2024 431

Atelier de pedagogie muzeală „Învățăm să țesem”, la Muzeul de Artă Populară din Constanța

22 Mar 2024 505

Expoziția deschisă la Muzeul Național de Istorie a României „Artă religioasă. Formă. Conținut. Sens”

20 Mar 2024 511

Uniunea Democrată Turcă din România organizează la Muzeul de Artă Constanța prima manifestare culturală din această primăvară

19 Mar 2024 441

„Gala Luminilor”, important eveniment caritabil al comunităţii din Constanța

19 Mar 2024 499

Muzeul de Artă Populară Constanța Alexiile – „Ziua Șarpelui” și „Ziua Peștelui”, sărbătoare tradițională în lumea satului

17 Mar 2024 487

„Adam și Eva”, icoană pe sticlă de secol XIX, la Muzeul de Artă Populară Constanța (FOTO)

16 Mar 2024 457

Muzeul de Artă Populară Constanța Salvarea și conservarea patrimoniului din lada de zestre a satului dobrogean (GALERIE FOTO)

15 Mar 2024 649

Atelier de pedagogie muzeală, la Muzeul de Artă Populară Constanța Participanții pot picta pe sticlă icoana „Bunavestire”

14 Mar 2024 548

Vernisaj la Muzeul de Artă Constanța - „Tot ce ai văzut se va împlini” a artistului basarabean Andrei Gamarț

14 Mar 2024 555

Expoziția itinerantă „Tot ce ai văzut se va împlini“ de Andrei Gamarț ajunge la Constanța

12 Mar 2024 484

Dramaturgul francez Molieré, în 33 de stampe, din expoziția „Gravură Franceză din patrimoniul Muzeului de Artă Tulcea”

11 Mar 2024 559