Muzeul de Artă Populară Constanța În prima zi de luni după Paște, în calendarul popular tradițional se marchează „Paștele Blajinilor”

Sursă foto: Facebook/Muzeul de Artă Populară Constanța
 
  • În prima zi de luni după Paște, în calendarul popular tradițional se marchează „Paștele Blajinilor”, numit și „Paștele Morților”, „Paștele Rohmanilor” sau „Paștile Mici”.
     
În prima zi de luni după Paște, în calendarul popular tradițional se marchează „Paștele Blajinilor”, numit și „Paștele Morților”, „Paștele Rohmanilor” sau „Paștile Mici”. În această zi se pomenesc acum, la fel ca odinioară, cei adormiți. Pentru că lunea se lucrează, în mediul urban, sărbătoarea se marchează uneori cu o zi mai devreme, în duminica Tomii, după Sfânta Liturghie, transmite Muzeul de Artă Populară Constanța.

Se spune că acum morții pot gusta din bucatele care se pregătesc special pentru ei, pentru a fi date de pomană.

Despre Blajini, numiți și Rohmani, se spune că sunt creștini foarte evlavioși, care trăiesc într-un tărâm necunoscut, la marginea Pământului, pe unde trece Apa Sâmbetei, unde se varsă toate apele curgătoare.

În tradiția populară, se spune că Blajinii prăznuiesc Paștele cu o săptămână întârziere față de ceilalți creștini. Departe de lumea agitată, ei află când e marele praznic al creștinătății atunci când ajung la ei cojile de ouă roșii pe care ceilalți creștini le aruncă pe ape curgătoare în Sâmbăta Mare. Cojile provin de la ouăle vopsite în Joia Mare, pe care femeile le-au spart din nebăgare de seamă. Se zice că după ce ajung la ei, cojile se transformă în ouă întregi, iar dintr-un ou mănâncă 12 persoane.
În această zi, se împart copiilor ouă roșii, care se dau de-a dura prin iarbă verde. De asemenea, cei care doresc să sărbătorească Paștele Blajinilor pot merge la câmp unde mănâncă pască și ouă roșii pe iarba verde, a încheiat sursa citată.


Citește și:
Ateliere de creație din curtea Muzeului de Artă Populară Constanța (GALERIE FOTO)

 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Eveniment organizat de Muzeul de Artă Populară Constanța Manifestare despre gastronomia etniilor din Dobrogea în Vișana, județul Tulcea

13 Jun 2024 636

Cumpărări directe Constanța O firmă din Bacău va asigura excursia în Tulcea a elevilor de la Școala Profesională „Radu Prișcu” Dobromir (DOCUMENTE)

10 Jun 2024 582

Muzeul de Artă Populară Constanța găzduiește expoziția „Românii din Serbia”. Când are loc vernisajul

04 Jun 2024 495

Exponatul săptămânii la Muzeul de Artă Populară Constanța - Cămașă din Muscel (Argeș)

27 May 2024 901

Acoperișul Muzeului de Artă Populară intră în reparații

20 May 2024 459

O nouă carte din seria „Spiritualitate tătară” a fost lansată la Muzeul de Artă Populară Constanța (FOTO)

19 May 2024 533

Eveniment de Zilele Constanței La Muzeul de Artă Populară Constanța are loc lansarea volumului V din seria „Spiritualitate tătară”

16 May 2024 559

Ateliere de pictură pe sticlă, la Muzeul de Artă Populară Constanța, de Zilele Constanței

15 May 2024 490

Vernisajul expoziției „Costumul popular din Argeș și Muscel” are loc la Muzeul de Artă Populară Constanța

15 May 2024 700

Exponatul săptămânii la Muzeul de Artă Populară Constanța -„Ulcior de nuntă” din Oaș

13 May 2024 399

Ateliere de creație din curtea Muzeului de Artă Populară Constanța (GALERIE FOTO)

11 May 2024 950

Muzeul de Artă Populară Constanța organizează expoziția „Dobrogea - multiculturalitate etnică”, la Muzeul Viticulturii și Pomiculturii din Golești

08 May 2024 558

Muzeul de Artă Populară Constanța celebrează „Ziua Națională a Portului Tradițional din România”. Iată programul activităților

07 May 2024 591

Muzeul de Artă Populară Constanța Exponatul săptămânii - „Fotă de mireasă din Muscel”

06 May 2024 530

Muzeul de Artă Populară Constanța Învierea Domnului, pe care teologii o consideră „praznicul praznicelor”, este cea mai mare sărbătoare a creștinătății cu dată mobilă

05 May 2024 526