Născut la Sinoe, acuzat de trădare de Guvernul SUADin tainele agentului secret Bujduveanu (documente)

bujduveanu.jpg„Spionul“ din Sinoe acuzat de trădare de către Guvernul SUA şi aflat acum într-o temniţă de peste ocean este aşteptat cu braţele deschise de către rudele din România, care îl cred nevinovat

Vă mai amintiţi de Traian Bujduveanu, agentul secret originar din Sinoe arestat în Statele Unite sub acuzaţia că ar fi vândut echipamente aviatice militare către Iran?

Pe adresa redacţiei am primit ieri o scrisoare, în două părţi, redactată în limba engleză, care ne-a readus aminte de cazul Bujduveanu. E-mailul figurează ca fiind trimis de Traian Bujduveanu şi este o prescurtare a numelui companiei Orion Aviation Corp, care îi aparţine, însă nu poate fi verificată identitatea expeditorului. Cert este că mesajul relatează amănunţit povestea constănţeanului Traian Bujduveanu, originar din satul Sinoe, care a emigrat în anii '70 împreună cu familia în Statele Unite. Scrisoarea, care poate fi consultată integral în ediţia online a ziarului, prezintă chiar istoricul familiei Bujduveanu şi al legăturilor cu Statele Unite, care durează încă din perioada celui de-al doilea Război Mondial. De asemenea, este prezentată perioada studiilor urmate de către protagonistul poveştii în America, contactul său cu guvernul SUA, înfiinţarea companiei sale de componente aviatice, cât şi o întreagă teorie a conspiraţiei în urma căreia Bujduveanu ar fi sfârşit în temniţele de peste ocean.

Uşa spartă cu explozibil

Este descris în amănunt momentul arestării lui Bujduveanu, iar autorul scrisorii remise redacţiei noastre, despre a cărei identitate nu ştim nimic cert, susţine că s-ar fi făcut prin spargerea uşilor locuinţei sale din Plantation, Florida, cu explozibil, la şase dimineaţa. De asemenea, se arată în scrisoare că, în iunie 2008, mama lui Bujduveanu, în vârstă de 84 de ani şi pe jumătate oarbă, a asistat la întreaga scenă a arestării fiului, că ar fi fost chiar împinsă de forţele de ordine şi că în urma intervenţiei în forţă ar fi suferit chiar un atac de cord, fiind până la urmă stabilizată. De asemenea, în scrisoarea primită pe adresa redacţiei se precizează că Bujduveanu ar fi fost racolat în 1985 de către reprezentanţi ai guvernului american pentru a-i sprijini în încercarea de a dărâma regimul ceauşist.

A pledat vinovat ca urmare a unor presiuni

Se mai precizează că Bujduveanu ar fi nevinovat în raport cu acuzaţiile ce i s-au adus şi în baza cărora a fost arestat, şi că ar fi pledat vinovat ca urmare a presiunilor exercitate asupra sa. În iunie 2009, Bujduveanu a fost condamnat la 35 de luni de detenţie, pentru implicare în exportul de piese de avioane militare către Iran, încălcând embargoul ce viza Teheranul. Potrivit scrisorii ce a fost trimisă pe adresa redacţiei, Traian Bujduveanu ar urma să fie eliberat pe 3 ianuarie 2011. bujduveanu_-_gheorghe_valhbei_pentru_online.jpg

Pentru a vedea dacă rudele sale din România sunt la curent cu povestea lui Bujduveanu, l-am contactat telefonic pe Gheorghe Vlahbei, vărul acestuia din Sinoe. Bărbatul ne-a declarat că, din spusele rudelor din SUA, Traian Bujduveanu ar fi putut fi eliberat chiar zilele acestea. „Cati, sora lui Traian, a spus că urma să fie eliberat între 20 şi 25 luna aceasta, din câte am înţeles. Dar nu ştiu sigur. A avut probleme, pentru că el este şi bolnav. Din cauza stresului la care a fost supus, are unele devieri de comportament. Se mai enervează şi are perioade când sare de pe fix. I-a spus şi familia să se potolească, pentru a putea scăpa mai repede de închisoare.

„A vorbit cu Ceauşescu, cu Măgureanu şi cu Şacalul“

Trebuia să-l elibereze de la Crăciunul trecut, dar din cauza comportamentului i-au făcut raport şi a rămas în continuare în detenţie“, ne-a declarat Gheorghe Vlahbei, adăugând că vărul său este nevinovat. „El se ocupa cu avioanele mai demult. A vorbit şi cu Ceauşescu, şi cu Măgureanu (n.r. Virgil Măgureanu), şi îl cunoştea şi pe Şacalul (n.r. Carlos Şacalul) “, a adăugat vărul agentului secret. Bărbatul crede că imediat ce va scăpa din închisoare Traian Bujduveanu va reveni în România, în satul natal. „Sigur vine să ne vadă imediat ce-i dă drumul. Nu stă la noi. Preferă să stea la hotel, că la viaţa pe care a dus-o îi place să fie servit. Este un om foarte bun şi darnic. A fost întotdeauna generos cu rudele“, a subliniat Vlahbei.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.