Neglijenta si consumul excesiv de alcool, cauzele principale ale incidentelor

Opt accidente de munca mortale in judetul Constanta

Opt barbati au decedat in acest an, dupa ce au fost victimele unor accidente de munca produse pe raza judetului Constanta * Pana in luna septembrie, la Inspectoratul Teritorial de Munca s-au inregistrat zeci de accidente * In urma cercetarilor efectuate s-a descoperit ca, in cele mai multe cazuri, evenimentele s-au produs ca urmare a neglijentei manifestate de victime * O alta cauza a producerii acestor incidente este starea de ebrietate a muncitorilor, care au consumat alcool chiar in timpul serviciului * Foarte multe dintre accidente s-au produs in incinta Portului Constanta, iar o mare parte dintre persoanele ranite sunt marinari * De la inceputul anului si pana in prezent, sapte navigatori straini au ajuns in stare grava la Spitalul Judetean Constanta

Numarul accidentelor de munca petrecute pe raza judetului Constanta a atins anul acesta cote alarmante, medicii Sectiei de Urgente a Spitalului Clinic Judetean confruntandu-se aproape saptamanal cu asemenea cazuri. Astfel, de la inceputul anului si pana in prezent, s-au inregistrat zeci de evenimente de acest gen, in urma carora peste 40 de persoane au fost grav ranite. Mai mult, o parte din aceste incidente s-au soldat cu decesul a opt persoane. In urma anchetelor efectuate de catre autoritatile competente s-a ajuns la concluzia ca tragediile s-au produs din cauza neglijentei manifestate de victime. De asemenea, peste 20% din muncitorii raniti se aflau in stare de ebrietate in momentul producerii accidentului. Exista bineinteles si exceptii, cand drama s-a produs din culpa altor persoane decat victima, aflata la timpul si locul nepotrivit. Este cazul asistentei Victoria Muresan, in varsta de 57 de ani, angajata in cadrul Clinicii de Pediatrie a Spitalului Judetean, care a decedat la cinci zile dupa ce s-a electrocutat la o priza defecta. Numarul de accidente produse anul acesta pe raza judetului depaseste cifrele inregistrate in anii precedenti. Aceasta cruda realitate a condus la declansarea unor ample campanii de verificare a modului in care muncitorii din diverse sectoare respecta normele de protectie a muncii.

"Mortul este de vina"

In perioada ianuarie-septembrie a.c. s-au inregistrat la Constanta opt accidente de munca mortale. Ultimul caz a fost cel al asistentei decedate pe 21 septembrie, dar seria tragediilor a inceput cu mult timp in urma, primul incident deosebit de grav fiind consemnat pe data de 24 martie. Evenimentul s-a produs in vecinatatea satului constantean Piatra, trei persoane murind si o alta fiind grav ranita. Cei patru barbati, angajati la o societate constanteana, efectuau lucrari de curatire si reparatie la o conducta de gaze. Ei trebuiau sa inchida vanele si sa verifice daca exista gaz condensat pe conducta. Cu doua zile inainte, tot aici fusesera semnalate scurgeri de gaze. In momentul producerii accidentului, trei dintre muncitori se aflau chiar langa conducta, in timp ce al patrulea era la cativa metri departare. La un moment dat, s-a produs o explozie puternica, al carei suflu i-a aruncat in aer pe cei trei, la o inaltime de peste 20 de metri. Inginerul Adrian Uraru, mecanicul Ilie Radu si soferul Stefan Butuc au decedat pe loc, in timp ce mecanicul Viorel Vasiliu a fost grav ranit, dar a reusit sa supravietuiasca. Imediat s-a declansat o ancheta a organelor competente, care au stabilit ca drama s-a produs din pricina unor greseli comise de victime. Evenimentul de la Piatra a fost destul de repede uitat de opinia publica si accidentele care au urmat (fara decese) nu au fost de natura sa-i alarmeze prea mult pe reprezentantii autoritatilor in drept. In sezonul estival s-a efectuat o campanie ampla menita sa descurajeze efectuarea cu superficialitate a unor operatiuni si sa oblige muncitorii sa respecte normele de protectie a muncii. Totul parea sa mearga bine, iar numarul de accidente a inregistrat in lunile de vara o scadere incurajatoare. Pe data de 12 august insa, un muncitor de 24 de ani, din satul Corbu, a fost gasit mort in magazia unei nave. Politistii au stabilit ca barbatul, imbracat in haine civile, a decedat in urma caderii de la peste sase metri inaltime. Ilhan Niculaes iesise seara din tura, dar dupa putin timp revenise la munca pentru a efectua ore suplimentare. Conducerea societatii la care era angajat a declarat ca nimeni nu il chemase inapoi si ca barbatul a actionat din proprie initiativa. Si in aceasta situatie s-a ajuns la concluzia ca accidentul s-a produs din pricina victimei. Toamna accidentelor mortale a continuat si cu alte cazuri, ultimele doua evenimente grave fiind inregistrate la sfarsitul lunii august. Pe 20 septembrie, la Canalul Dunare-Marea Neagra, zona Basarabi, un muncitor a murit, iar alti doi au fost grav raniti dupa ce asupra lor s-a prabusit un val de pamant. Trei zile mai tarziu, constanteanul Dumitru Dreptu a murit dupa ce a cazut de la o inaltime de peste sapte metri. Si de aceasta data, organele abilitate au stabilit ca "mortul a fost de vina".

Neglijenta in serviciu si marinari beti turta

Exceptand accidentele mortale, pe raza judetului s-au inregistrat in decursul anului alte zeci de astfel de evenimente. In urma lor, peste 40 de persoane au fost grav ranite, iar pentru refacerea lor a fost nevoie, per total, de sute de zile de spitalizare. In marea majoritate a situatiilor, accidentele s-au produs din culpa angajatilor, care fie au manifestat neglijenta in serviciu, fie au consumat bauturi alcoolice la locul de munca, evenimentele avand loc ca urmare a betiei accidentale. A devenit, se pare, ceva obisnuit ca angajatii unora dintre firme sa "fuga" in pauza de masa sa bea "una mica". Multe dintre aceste incidente au avut loc in incinta Portului Constanta, victimele facand parte in special din categoria marinarilor si a docherilor. De la inceputul acestui an si pana ieri dimineata, fusesera inregistrate cinci accidente in care victimele erau marinari straini. Pe 10 februarie, navigatorul turc Mahmut Hrislisov, de 27 de ani, a ajuns in stare grava la Spitalul Judetean, dupa ce a suferit un accident chiar la bordul vasului comercial "Casablanca", sub pavilion Georgia, pe care era ambarcat. Barbatul a alunecat si a cazut de la o inaltime de peste patru metri, in urma impactului cu solul suferind traumatisme costale si cranio-faciale pentru a caror tratare a fost nevoie de zile bune de spitalizare. Dupa mai putin de doua saptamani a fost randul marinarului chinez Yue Jumhua sa "viziteze" Urgenta Spitalului Clinic Judetean Constanta. Aflat, se pare, in stare de ebrietate, asiaticul a alunecat si a cazut in hambarul navei sub pavilion Panama "Kowhai". In unele situatii, politistii si inspectorii ITM nu au putut cerceta imprejurarile acestor incidente intrucat s-au produs pe teritoriu strain (nava), iar capitanii vaselor nu au solicitat ajutor in acest sens. Pe 14 septembrie s-a inregistrat ultimul caz de marinar strain grav ranit intr-un accident de munca. Victima a fost cetateanul turc Suner H., de 44 de ani, de pe nava "Ivyan", Turcia. In urma unui scurtcircuit, barbatul a suferit multiple arsuri pe fata. Dupa doua zile de spitalizare, Suner a fost externat. Aceste evenimente au condus la o supraveghere mai atenta din partea inspectorilor de munca a zonei portuare, pentru a evita producerea, pe viitor, a unor astfel de nedorite incidente.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Trafic îngreunat pe Autostrada A2 București - Constanța!

25 Apr 2024 176

Curtea de Apel Constanța, motivare importantă în cazul tragediei de la 2 Mai! „Nu rezultă suspiciuni care ar putea pune sub semnul îndoielii imparțialitatea şi obiectivitatea judecătorilor de la Mangalia“

25 Apr 2024 286

IGPR InfotraficTrafic îngreunat pe centura București

25 Apr 2024 184

Un copil a fost lovit de mașină în municipiul Constanța

25 Apr 2024 604

Accident rutier la ieșirea din Gălbiori, județul Constanța. Un tir încărcat cu piatră s-a răsturnat!(Galerie FOTO)

25 Apr 2024 599

Accident rutier în stațiunea Mamaia! Unul dintre șoferi, sub influența substanțelor interzise

24 Apr 2024 610

Motivare CSM Consiliul Superior al Magistraturii respinge cererea de suspendare din magistratură a judecătoarei Popoviciu Ioana Ancuța (MINUTA)

24 Apr 2024 776

IGPR InfotraficTrafic restricționat pe DN 6 Craiova-Strehaia,

24 Apr 2024 286

Năvodari Oficial de la IPJ, în legătură cu evenimentul rutier în care a fost implicat un copil de 8 ani

23 Apr 2024 574

Inspecția Judiciară propune suspendarea din funcție a judecătoarei Popoviciu Ancuța, de la Mangalia! Totul s-ar putea decide azi la CSM!

23 Apr 2024 541

UPDATE Năvodari Accident rutier - copil aflat pe bicicletă, rănit

23 Apr 2024 927

IPJ Constanța mută Poliția din Vama Veche, din container, într-o clădire a Gărzii de Coastă! Urmează reparații generale (FOTO+VIDEO)

22 Apr 2024 852

IGPR Infotrafic Circulație îngreunată pe DN 2

22 Apr 2024 243

Accident rutier în zona Taberei Năvodari! Două autoturisme, implicate (GALERIE FOTO)

21 Apr 2024 828

„Suntem cu 2 Mai puțini“ Manifest organizat în Piața Ovidiu din Constanța în memoria celor doi tineri uciși în tragicul accident de la 2 Mai (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Apr 2024 945