Nereguli găsite la Spitalul Municipal Medgidia de către Curtea de Conturi. Ce datorii avea unitatea sanitară (document)


Curtea de Conturi a României, prin Camera de Conturi Constanţa, a realizat un audit la Spitalul Municipal Medgidia, context în care au fost găsite mai multe nereguli. Auditul s-a desfăşurat în perioada 11 martie 2019 - 19 aprilie 2019, fiind vorba de un audit financiar asupra conturilor anuale de execuţie bugetară ale instituţiilor publice de interes local finanţate integral sau parţial din bugetele locale.
 
În anul 2018, Spitalul Municipal Medgidia nu a constituit fondul de dezvoltare şi nu a întocmit bugetul fondului de dezvoltare, cu toate că, potrivit situaţiilor financiare încheiate la 31.12.2017, dispunea de surse legale ce trebuiau avute în vedere la constituirea acestui fond: sume rezultate din închirieri, cotă-parte din amortizarea calculată lunar pentru activele fixe.
 
Situaţiile financiare întocmite la 31.12.2017 şi 31.12.2018 nu au respectat în totalitate cadrul legal de raportare: datorii în valoare de 1.593.813 lei neevidenţiate în conturile corespunzătoare în anul 2017 şi creanţe în valoare de 786.326 lei neprezentate în contul de execuţie bugetară - partea de venituri încheiat la 31.12.2018.
 
În mod eronat, entitatea a evidenţiat sumele ce urmează a fi încasate de la persoanele din culpa cărora s-a produs vătămarea corporală ca fiind un venit propriu al unităţii spitaliceşti, în condiţiile în care acestea trebuie restituite CJAS Constanţa şi evidenţiate ca o datorie pe care entitatea o are faţă de un terţ.
 
S-a constatat că două echipamente de screening auditiv în valoare totală de 19.313 lei, deşi au fost predate în gestiunea spitalului în noiembrie 2018, nu au fost puse în funcţiune până data auditului (martie 2019). În mod eronat, începând din luna noiembrie 2018, a fost calculată şi înregistrată în contabilitate amortizarea aferentă în valoare de 812 lei.
 
Valoarea imobilelor clădiri aparţinând domeniului public al UATM Medgidia, administrate de Spitalul Municipal Medgidia şi înregistrate în evidenţa extrabilanţieră a acestora, nu a mai fost actualizată din anul 2012. De asemenea, imobilele terenuri nu au fost evaluate.
 
La nivelul Spitalului Municipal Medgidia s-au constatat următoarele: nu funcţionează auditul intern; viza de control financiar preventiv propriu şi cea de „bun de plată” nu s-au exercitat permanent şi asupra tuturor operaţiunilor financiar-contabile efectuate în cadrul entităţii; nu au fost încheiate contracte de administrare cu şefii de secţie; Consiliul Medical constituit la nivelul spitalului în anul 2018 nu a avut activitate în scopul îndeplinirii atribuţiilor.
Entitatea nu a procedat, în toate cazurile, la analizarea şi recuperarea contravalorii prestaţiilor medicale nevalidate de CJAS Constanţa ca urmare a neîndeplinirii condiţiilor prevăzute în contractul cadrul care reglementează acordarea asistenţei medicale.
 

Veniturile neîncasate de către unitatea spitalicească au fost estimate la 363.125 lei. În perioada ianuarie 2018 - august 2018, entitatea nu a stabilit şi nu a virat la bugetul statului impozitul pe venit şi contribuţiile aferente indemnizaţiei de hrană acordată personalului în sumă de 311.952 lei.
 
Spitalul Municipal Medgidia realizează venituri din chirii în baza închirierii unora dintre spaţiile puse la dispoziţie de către UATM Medgidia, dar fără ca aceste contracte să aibă la bază o hotărâre a autorităţii deliberative a Municipiului Medgidia şi fără a vira la bugetul local o cotă procentuală din veniturile încasate.

 
Valoarea înscrisă în contractele de închiriere încheiate de Spitalul Municipal Medgidia cu diverse persoane juridice nu a fost actualizată cu indicele de inflaţie, aşa cum era prevăzut în contracte. În timpul auditului s-au estimat venituri suplimentare din chirii în sumă de 5.424 lei.
 
Au fost constatate abateri cu privire la modul de utilizare a spaţiilor administrate de Spitalul Municipal Medgidia în perioada 2017-2018. S-a constatat că entitatea, contrar prevederilor legale, a pus la dispoziţia unui agent economic, cu titlu gratuit, un spaţiu în suprafaţă de 426 mp. Veniturile care ar fi putut fi realizate de entitate, în anul 2018, au fost calculate la 76.680 lei.
 
Analize medicale în valoare de 2.651 lei decontate prestatorului de servicii, pentru pacienţi care nu au beneficiat de servicii medicale pentru spitalizare continuă, spitalizare de zi şi tarif pe zi de spitalizare. Entitatea a efectuat în anul 2018, plăţi pentru servicii juridice în sumă de 10.000 lei,  fără a avea aprobarea ordonatorului principal de credite, reprezentat de autoritatea deliberativă a UATM Medgidia. Entitatea nu a procedat la inventarierea anuală a tuturor elementelor patrimoniale de natura activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii.
 
Au fost constatate abateri cu privire la eficienţa şi eficacitatea utilizării fondurilor publice în contractele de prestări servicii de întreţinere şi reparare staţie de producere fluide medicale.
S-a constatat nerespectarea prevederilor legale în domeniul achiziţiilor publice în ceea ce priveşte iniţierea, lansarea şi derularea procedurilor de achiziţii publice pentru servicii de analize medicale, servicii de preparare a mâncării şi servicii de întreţinere şi reparare staţie de producere fluide medicale.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UAT Cuza Vodă, supraestimare de peste un milion de euro a veniturilor proprii, spune Curtea de Conturi (DOCUMENT)

19 Mar 2024 673

Angajații ARSVOM rămân în continuare fără sporurile pentru condiții grele de muncă. Magistrații din Constanța au cerut un raport de expertiză

18 Mar 2024 731

Comuna Albești, creanțe de peste 60.000 de euro de la contribuabili de negăsit, spune Curtea de Conturi. Raportul din 2023 (DOCUMENT)

17 Mar 2024 629

Ce au găsit auditorii de la Camera de Conturi Constanța la controlul efectuat la Mircea Vodă! (DOCUMENT)

17 Mar 2024 1626

Ce nereguli au găsit auditorii de la Curtea de Conturi la Primăria Crucea, județul Constanța (DOCUMENT)

12 Mar 2024 758

UAT Adamclisi, auditată de Curtea de Conturi. Neîncasarea unei amenzi aplicate de Direcția Silvică din Constanța, pe lista deficiențelor (DOCUMENT)

10 Mar 2024 1281

Ţilincă Gheorghe, primarul din Casimcea (Tulcea), achitat! Dosarul, la Curtea de Apel Constanța. Legături cu Siluan Proiect SRL, firma fondată de preotul Iscru

10 Mar 2024 1191

Primăria comunei Grădina, verificată de auditorii Curții de Conturi a României. Ce au descoperit?

09 Mar 2024 679

Raportarea eronată a cheltuielilor și neevidenţierea creanțelor Primăria Negru Vodă, verificată de Curtea de Conturi Constanța (DOCUMENT)

08 Mar 2024 679

Opinie cu rezerve Camera de Conturi a publicat raportul de audit financiar asupra situațiilor financiare consolidate ale orașului Năvodari (DOCUMENT)

08 Mar 2024 806

Ce au găsit auditorii de la Camera de Conturi Constanța la controlul efectuat la Siliștea! (DOCUMENT)

08 Mar 2024 636

Ce au găsit auditorii de la Camera de Conturi Constanța la controlul efectuat în comuna Saraiu? (DOCUMENT)

07 Mar 2024 676

Camera de Conturi Constanța, audit de conformitate la CS Axiopolis Cernavodă. Ce au constatat auditorii publici externi (DOCUMENT)

07 Mar 2024 841

Printre deficiențele constatate, modul de urmărire și încasare a creanțelor fiscale Curtea de Conturi Constanța, control efectuat la Primăria Cherchezu (DOCUMENT)

07 Mar 2024 637

Vulnerabilități ale sistemului de control intern Curtea de Conturi a verificat legalitatea contractării, utilizării și rambursării împrumuturilor efectuate la nivelul UATM Mangalia. Iată concluziile! (DOCUMENT)

06 Mar 2024 890