New Mineral Procesing SRL a intrat în insolvenţă Firma controversatului om de afaceri Liviu Bamburic nu mai are bani!

Societatea New Mineral Procesing SRL, cu sediul în Municipiul Constanța, str. Dorobanților nr. 36, et. 1, a intrat în insolvenţă. Nu este prima firmă care se confruntă cu o astfel de situaţie. Dosarul 2892/118/2015 a ajuns la Tribunalul Constanţa, Secţia a II-a civilă, şi a fost repartizat judecătorului Cristina Belecciu.

Creditori

Nu a fost desemnat un administrator special, ci doar unul judiciar, conform sentinţei civile nr. 1780 din 6.07.2015 a Tribunalului Constanţa. Este vorba despre Gio Insol IPURL, reprezentată prin practician în insolvenţă Georgeta Jianu. Administratorul judiciar a convocat Adunarea Creditorilor, care va avea loc pe 14 septembrie, la sediul Gio Insol IPURL, strada Nicolae Iorga nr. 28, bl. MD6A, parter, la ora 12.00. Creditorii pot fi reprezentaţi în cadrul adunării prin împuterniciţi, cu procură specială şi legalizată sau, în cazul creditorilor bugetari şi al celorlalte persoane juridice, cu delegaţie semnată de conducătorul unităţii. Creditorii pot vota şi prin corespondenţă. Scrisoarea prin care se exprimă votul, semnată de creditor, semnătura fiind legalizată de notarul public ori certificată şi atestată de un avocat, sau înscrisul în format electronic, căruia i s-a raportat, ataşat sau asociat semnătura electronică extinsă, bazată pe un certificat calificat valabil, poate fi comunicată prin orice mijloace şi înregistrată la administratorul judiciar până în ziua fixată pentru exprimarea votului.
 
Creditorii cu titluri de valoare la purtător vor depune originalele la lichidator cu cel puţin cinci zile înainte de data fixată pentru exprimarea votului, sub sancţiunea decăderii din dreptul de a vota. În cazul în care nu se va putea asigura prezenţa, până la data şi ora şedinţei, se va comunica în scris votul cu privire la ordinea de zi. Tăcerea valorează un vot pentru cele înscrise pe ordinea de zi.
 
În cadrul şedinţei, se va prezenta situaţia debitorului potrivit raportului administratorului judiciar, se va desemna şi confirma calitatea de administrator judiciar a Gio Insol IPURL cu onorariu fix de 3.000 de lei fără TVA şi un onorariu variabil de 10% din valorificarea de bunuri și din recuperarea de creanțe. De asemenea, se va alege comitetul creditorilor (comitetul nu se va mai alege în cazul existenţei unui număr mai mic de trei creditori, potrivit art. 50 alin. 4 din Legea nr. 85/2014). În acest dosar, singurul creditor este Direcţia Generală a Finanţelor Publice Constanţa.

Cine este New Mineral Procesing SRL?

Firma New Mineral Procesing SRL se află în prezent sub incidenţa Legii nr. 85/2014 din cauza procedurii de insolvenţă. Societatea a fost înfiinţată în 2010 şi are un capital social de 10.100 de lei. Asociaţii firmei sunt Floarea Filip, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 1%/1%, Vasile Sorin, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 1,5%/1,5%, Luminiţa Trantu, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 1%/1%, Matei Petrică, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 1,5%/1,5%, Ileana Corina Uşmec, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 1%/1%, Adina Mihaela Bamburic (sora lui Liviu Dorin Bamburic), cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 17%/17%, Elena Neagu, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 5%/5%, Liviu Dorin Bamburic, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 71%/71%, Nicolae Doga, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 1%/1%. Obiectul de activitate al acestei firme este „extracţia altor minereuri metalifere neferoase”.

Un personaj controversat

Liviu Dorin Bamburic, un cunoscut afacerist constănţean, a fost victima unei tentative de asasinat în 2008, medicii fiind nevoiţi atunci să scoată din corpul lui nu mai puţin de şapte gloanţe. După ce a „înviat” din morţi, el s-a apucat iar de afaceri. După cum se vede, nu i-au mers toate din plin.

Numele lui Bamburic este cunoscut şi judecătorilor constănţeni, în prima fază din cauza agresorilor lui, care au fost prinşi şi judecaţi, dar şi din cauza unei probleme pe care acesta o avea cu Primăria şi Consiliul Local Constanţa. În anul 2008, Liviu Bamburic a acţionat în instanţă administraţia locală constănţeană, cerând judecătorilor să oblige cele două instituţii să dispună întocmirea şi emiterea unei facturi fiscale, după ce omul de afaceri a participat şi a câştigat, la 22.11.2007, licitaţia pentru două terenuri de pe strada Renaşterii, lot 15 şi 13, în suprafaţă de 723,60 metri pătraţi, respectiv 620,73 metri pătraţi.

Afaceri prin Hunedoara

Bamburic a vrut să facă afaceri şi în comuna Băiţa, din judeţul Hunedoara, unde a încercat să se ocupe de mineritul în zona fostelor exploataţii Troiţa - Bolcana, concesionând acolo o parcelă de 16 hectare. Surse apropiate omului de afaceri spun însă că Bamburic nu era interesat să scoată minereul complex din zonă, ci să îngroape acolo câteva sute de tone de deşeuri periculoase. Terenul a fost concesionat pe o perioadă de 20 de ani, cu posibilitatea de prelungire. Nivelul redevenţei este însă foarte scăzut: 0,0177 euro/mp/an.

Legăturile afaceristului constănţean cu judeţul Hunedoara sunt mult mai strânse. Presa din zonă a scris că Bamburic are interese comerciale comune cu un personaj la fel de controversat din zona Brad, Constantin Biriş, reprezentant al Asociaţiei „Cuviosul Arsenie Boca”. Legătura dintre cei doi este confirmată chiar de Biriş, care este şi „gazda” unei societăţi - SC Best Vest Stones SRL -, administrată de către soţia lui Bamburic, Ilenuţa Bamburic. Atât asociaţia lui Biriş, cât şi firma familiei Bamburic au acelaşi sediu social.

Din 2010, New Mineral Procesing SRL, firma administrată de Bamburic, a fost implicată în afaceri cu zgură plumboasă în Baia Mare. Materia primă era furnizată de colosul Romplumb SA Baia Mare, iar printr-un contract de participaţiune cu o altă societate - Bavna Fer -, firma lui Bamburic procesa zgura pe fosta platformă IMMUM, în vederea valorificării acesteia. În 2011, Romplumb Baia Mare SA a vândut către Bavna Fer 50.000 de tone de zgură plumboasă. Parteneră în afacerea cu zgură mai este şi o societate de transport din judeţul Hunedoara, SC Alex şi Alex Orăştie, care, în 2011, a fost implicată într-un scandal după ce a fost identificată de Garda de Mediu Maramureş că transporta ilegal deşeurile nepericuloase pentru Bavna Fer şi asociaţii. La două zile după scandalul de la Baia Mare, în presa locală din judeţul Maramureş era publicat un interviu cu Bamburic în care acesta îşi manifesta intenţia de a deschide depozite de deşeuri periculoase în zona Devei şi în alte localităţi din Transilvania.

Surse apropiate omului de afaceri constănţean au susţinut, la acea vreme, că, în urma afacerilor din Baia Mare, SC New Mineral Procesing SRL s-a procopsit pe stoc cu peste o sută de tone de zgură plumboasă şi alte deşeuri periculoase pe care ar vrea să le facă pierdute în judeţul Hunedoara. „Biriş are şi firma Best Mineral Company SRL Sâncraiu de Mureş, iar schema este simplă. New Mineral Procesing SRL Constanţa vrea să se spele pe mâini de deşeurile pe care nu a reuşit să le neutralizeze complet prin transferul acestora către Best Mineral Company SRL Sâncraiu de Mureş, care, la rândul ei, să le facă pierdute către Best Vest Stone SRL Crişcior. Odată aduse la Băiţa, reziduurile îşi vor găsi liniştea alături de cele băştinaşe”, a spus un apropiat al omului de afaceri, sub protecţia anonimatului, pentru un ziar local din Maramureş.

La doi ani după ce au fost făcute publice aceste informaţii, Liviu Bamburic declara că afacerile sale din Baia Mare nu au nicio legătură cu judeţul Hunedoara: „Ar fi bine să obţin licenţa ca să redeschidem mina din Băiţa. Nu e adevărat că vreau să fac acolo depozit de deşeuri periculoase. E o prostie. Într-adevăr, am investit un milion de euro să procesez zgură la Baia Mare, dar nu are nicio treabă afacerea de acolo cu cea din judeţul Hunedoara. Eu nu mai am zgură pe stoc. Eu vreau să demarez procedurile pentru avize şi am investitori care vor să vină să redeschidă acolo mineritul. Sper să nu mi se pună piedici. Intenţia mea e foarte clară şi asta înseamnă locuri de muncă, bani la bugetul local etc.”
 

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

KK Innocons KFT, din Ungaria, cere insolvența LTA Mondial SRL, din Constanța, controlată de Liuță Adam

19 Mar 2024 1637

Veste șoc pentru Organizaţia Studenţilor Basarabeni la Tribunalul Constanța! (MINUTĂ)

12 Mar 2024 813

Percheziții în municipiul Constanța într-un dosar de evaziune fiscală și înșelăciune (GALERIE FOTO)

05 Mar 2024 755

Oficial! Broker-ul de asigurări al Poştei Române a intrat în faliment. (MINUTĂ)

16 Feb 2024 847

Firma CAS Constanța SA va fi dizolvată! Decizia, adoptată în Adunarea Generală

15 Feb 2024 595

Oficial Bursa de Valori București Cât a costat tranzacția de preluare a OTP Bank de către Banca Transilvania? (DOCUMENT)

13 Feb 2024 674

Insolvențe Constanța Pescăria Populară SRL, din Năvodari, ar putea fi radiată de la Registrul Comerțului!

12 Feb 2024 741

Se cere insolvența Confort Urban SRL, controlată de Consiliul Local Constanța! Newlife Construct SRL cere, în instanță, aproape 80.000 de euro (DOCUMENT)

08 Feb 2024 3442

Elefant Online SA, ce deține celebrul magazin online elefant.ro, a intrat în insolvență! (MINUTĂ)

08 Feb 2024 1114

Elefant Online SA cere să intre în insolvență! Firma deține celebrul magazin online elefant.ro

02 Feb 2024 1098

Agrosima Bio Prod SRL, din Băneasa, județ Constanța, cere să intre în insolvență

01 Feb 2024 838

Se cere insolvența mănăstirii Codru, din Episcopia Tulcii! S-a fixat primul termen în apel

23 Jan 2024 863

Albet Impex SRL, cu sediul social în Piața Tomis III, Constanța, a intrat în insolvență!

21 Jan 2024 853

Statul Român prin Ministerul Energiei a aprobat mutarea sediului social al societăţii Electrocentrale Constanța SA!

19 Jan 2024 540

Asociaţia Rugby XV Constanţa, radiată de Tribunalul Constanța! Explicațiile judecătorilor

14 Jan 2024 847