Noi monumente vor fi ridicate în municipiul Constanța. Ce personalități vor avea statui și unde vor fi amplasate

Statui Constanța. Foto: Primăria ConstanțaPrimăria Municipiului Constanța readuce în atenție proiectul de realizare și amplasare a unor noi monumente în municipiul Constanța cu intenția de a pune în valoare o perioadă istorică, în egală măsură amplă și semnificativă a cetății Tomis.

„Tinând cont de opiniile exprimate ale părților interesate referitoare la proiectului menționat și de diversele puncte de vedere susținute în cadrul dezbaterii publice, vă prezentăm în continuare propunerile de amplasare urbanistică și estetică a monumentelor selectate de comisia de specialitate“ - au precizat reprezentanții Primăriei Constanța.


Statuia ecvestră a Regelui Carol I va fi amplasată în fața Palatului Regal pe un spațiu dislocat din domeniul public. Argumente principale privind locația: vecinătatea unui edificiu reprezentativ din epocă legat în mod profund de familia regală, Palatul Regal și efectul de fundal oferit de prezența acestei clădiri.

Statuia Împăratului Constantin cel Mare va fi amplasată în Parcul Arheologic de la Termele Romane, în vecinătatea Edificiului Roman cu Mozaic. Argumente principale privind locația: vecinătatea unui edificiu de epocă, cel mai reprezentativ, efectul de incintă al fundalului, pontențialul de evoluție a locului într-un parc arheologic.

Statuia scriitoarei Cella Serghi va fi amplasată în mărime naturală pe esplanadă în zona de promenadă în apropierea aripii de nord-est a clădirii Cazinolui. Argumente principale privind locația: efectul oferit de prezența Cazinoului, clădire simbol pentru peisajul marin local cu o arhitectură bogată în elemente artistice, vizibilitatea și accesibilitatea locului pentru public, potențialul de imagine ale unei sculpturi de maniera descrisă pe un asemenea amplasament, ținând cont de popularitatea în social media, valoarea și semnificația peisajului date de prezența imediată a Mării Negre, de existența unei case memoriale “Cella Serghi” pe strada Krikor H Zambaccian (fostă strada Mării) care ar realiza o conexiune firească între două repere turistice menite să valorifice memoria culturală a Constanței.

Grupul statuar cuprinzându-i pe I.C.Brătianu, Mihail Kogălniceanu și Remus Opreanu va fi amplasat în mărime naturală în zona de bifurcație a bulevardului Tomis la intrarea în Peninsulă, în vecinătatea străzii Vasile Alecsandri. Argumente principale privind locația: deschiderea zonei peninsulare cu un grup de personalități care au avut o contribuție esențială la dezvoltarea zonei și a orașului modern; așezarea strategică într-un punct de intersecție și joncțiune a vechiului Tomis cu orașul nou, un punct de maximă vizibilitate turistică.

La acestea se adaugă:
Relocarea statuii „Lupoica”, replică a statuii Lupa Capitolina de la Roma lângă Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța se va reamplasa pe aleea cu sarcofage romane care duce la Edificiul Roman cu Mozaic în Piața Ovidius. Argument principale privind locația: realizarea unei configurații monumentale legate de moștenirea istorică romană în Dobrogea care cuprinde statuia poetului Ovidius Publius Naso, Edificiul roman cu Mozaic și sarcofag (expuse pe o altă alee lângă muzeu ) și nu în cele din urmă Muzeul Național de Istorie și Arheologie Constanța; o mai bună echilibrare arhitectonică în spațiul cuprins între muzeu, edificiu și blocurile de pe latura opusă muzeului.

„Personalitățile propuse și aduse în atentia publicului s-au evidentiat prin importante contributii politice, militare, administrative si artistice.
Pentru stabilirea amplasamentelor s-a tinut cont de zona istorică, fezabilitate, semnificație și prezența în vecinatate a unor obiective turistice, edificii sau împrejurimi care să poată contribui semnificativ la obținerea unei imagini valoroase.

La dezbatere au participat reprezentanți ai instituțiilor publice din domeniile culturii, artelor și istoriei, reprezentanți ai societății civile și toate persoanele interesate de aspectul orașului în care trăiesc și care și-au dorit să aducă aportul la amplasarea unor monumente noi în municipiul Constanța“  - au mai precizat reprezentanții Primăriei Constanța.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

În Constanța Pe 15 noiembrie, Ziua Scafandrului Român

13 Nov 2023 921

Autorizație de construire Bustul lui Mustafa Kemal Atatürk va fi amplasat în Parcul Tăbăcărie din Constanța

27 Oct 2023 2157

Primăria Constanța 25 de statui și monumente istorice din municipiu sunt în plin proces de restaurare și punere în valoare (FOTO)

13 Sep 2023 1059

Știri din Constanța Cu sprijinul organizațiilor minorităților dobrogene vor fi amplasate în municipiu mai multe monumente

04 Aug 2023 1415

Contractul încheiat cu Numart MS Kraft SRL pentru restaurarea statuilor și monumentelor istorice din municipiul Constanța, adiționat cu repetiție (DOCUMENTE)

27 May 2023 1828

Au fost emise certificatele de urbanism. O parte dintre statuile dispărute ale Constanţei vor fi reamplasate de municipalitate

10 Oct 2022 1723

La Constanța Proiect cultural-artistic - Festivalul Statuilor Vivante de la Malul Mării

04 Oct 2022 1589

Statui care înfățișează personalități marcante pentru spațiul tomitan. Care sunt propunerile analizate de primar

04 Oct 2022 992

Final impresionant la Festivalul Statuilor Vivante de la Malul Mării

03 Oct 2022 921

„Festivalul Statuilor Vivante de la Malul Mării” se apropie de final

02 Oct 2022 980

„Festivalul Statuilor Vivante de la Malul Mării” continuă să anime Constanța

02 Oct 2022 902

„Festivalul Statuilor Vivante de la Malul Mării”, în Parcul Arheologic din Constanța

01 Oct 2022 853

La Constanța Început bun pentru „Festivalul Statuilor Vivante de la Malul Mării”

30 Sep 2022 880

La Constanța Mâine se dă startul evenimentului „Festivalul Statuilor Vivante de la Malul Mării”

29 Sep 2022 890

„Festivalul Statuilor Vivante de la Malul Mării”, în Parcul Arheologic din Constanța

28 Sep 2022 855