Noi obligații pentru deținătorii de terase de alimentație publică. Noul Regulament de organizare a activităților comerciale în Constanța se află în consultare publică (DOCUMENTE)



Primăria municipiului Constanța aduce la cunoștința publică, în conformitate cu prevederile art.7 din Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, republicată, proiectul de hotărâre pentru modificarea și completarea HCL nr.427/2017 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea și desfășurarea activităților comerciale și a serviciilor de piață în municipiul Constanța.

Proiectul de hotărâre poate fi consultat în secțiunea „documente”.

Până la data de 12.12.2022 se pot transmite în scris propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de hotărâre pentru modificarea și completarea HCL nr.427/2017 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea și desfășurarea activităților comerciale și a serviciilor de piață în municipiul Constanța supus transparenței decizionale.

Propunerile, sugestiile sau opiniile se vor transmite în scris, utilizând serviciile CN Poșta Română, la sediul Primăriei municipiului Constanța sau prin mijloace electronice la adresa de e-mail: agenti.economici@primaria-constanta.ro.

Potrivit documentului, orarul de funcționare se stabilește de fiecare operator economic cu respectarea legislației în vigoare și se afișează la intrarea în unitate, cu vizibilitate din interiorul și exteriorul unității, operatorul economic având obligația respectării orarului de funcționare; excepţie fac unităţile de alimentaţie publică tip „bar de zi” situate pe sectoarele de plajă din Staţiunea Mamaia şi Constanţa pentru care orarul de funcţionare se va încadra în următorul interval: Staţiunea Mamaia: Luni – Duminică: 07:00 – 24:00; Constanţa: Duminică – Joi: 07:00 – 22:00, Vineri – Sâmbătă: 07:00 – 24:00.

Activitatea de alimentaţie publică reprezintă activitatea de pregătire, preparare, prezentare şi servire a produselor şi băuturilor pentru consumul acestora în unităţi specializate sau la domiciliul/locul de muncă al consumatorilor.

Potrivit noului Regulament, agenții economici vor fi obligați să facă dovada deţinerii legale a bunului imobil (construcţie şi teren), să încheie un contract de salubrizare și de colectare deșeuri reciclabile și să prezinte avize/autorizații, în termen, eliberate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea al judeţului Constanţa (ISU), Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa (DSVSA) și Registrul Auto Român (RAR), după caz, dar și un certificat constatator eliberat de Oficiul Național al Registrului Comerțului pentru punctul de lucru supus autorizării care să cuprindă codul CAEN corespunzător activității solicitate.

Pentru spaţiile situate în clădiri colective cu destinații de locuință, operatorul economic trebuie să prezinte acordul asociaţiei de proprietari/locatari (nume în clar al preşedintelui asociaţiei de proprietari/locatari, semnatura, ştampila şi data) pentru activitatea desfăşurată şi orarul de funcţionare. În situația în care nu este constituită asociaţie de proprietari/locatari, solicitantul va da o declarație pe propria răspundere în acest sens și va depune acordul proprietarilor imobilelor limitrofe (pe hotar) pe plan orizontal și vertical cu destinație de locuință, referitor la activitatea desfășurată și orarul de funcționare.

În cazul în care președintele asociației de proprietari/locatari refuză să dea acordul, operatorul economic va da o declarație pe propria răspundere în acest sens (se va specifica motivul refuzului).




În cazul activităților de comerț de mic detaliu: îngheţată, cafea, sucuri naturale, băuturi răcoritoare îmbuteliate, produse specifice comerţului stradal, street-food și spectacole, festivaluri cu/fără comercializare de produse inclusiv cele specifice comerţului stradal, street-food, documentația tehnică - constituie parte integrantă a autorizației de funcționare și va cuprinde și memoriu justificativ care va conține informații privind materialele, culorile, condițiile de utilizare ale terasei, suprafața pe care se va amenaja terasa și alte elemente considerate relevante de către operatorul economic, un plan de situație cotat pe care vor fi obligatoriu configurate numărul de mese și scaune, numărul și tipul de echipamente, jardinierele, cât și dispunerea lor.

Terasele se vor amplasa în exteriorul unităţii pe una din laturile unităţii sau deasupra acesteia, fără să afecteze accesul în incinta spațiilor învecinate, traficul pietonal sau al autovehiculelor.

Acestea se pot extinde în faţa spaţiului cu care se învecinează pe hotar sau vis-a-vis, cu obligaţia obţinerii acordului titularului de drept/locatarului spaţiului respectiv, acolo unde este cazul.


Culoarul de trecere pentru pietoni va fi de minim 1,00 m. Va fi permisă amplasarea mobilierului de servire specific (ex. gheridon sau tejghea bar), maxim 2,00 m lungime, maxim 0,80 m lăţime şi maxim 1,20 m înălţime amplasate direct pe sol fără fundaţii.

Este permisă amplasarea structurilor tip igloo în perimetrul teraselor în perioada 01 octombrie – 30 aprilie.


Amplasarea teraselor se va face cu respectarea prevederilor Legii nr. 50/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Activitatea de comercializare legume, fructe sau flori în amplasamente cu caracter temporar (tip tonetă) aflate pe domeniul public sau privat al municipiului Constanța sau pe teren aparținând persoanelor fizice sau juridice, este interzisă: la o distanţă mai mică de 100 m, în linie dreaptă faţă de centrul pieţei agroalimentare; dacă este îngreunată circulatia pietonală în imediata vecinătate a staţiilor pentru mijloacele de transport în comun, parcărilor, trecerilor de pietoni, instituţiilor publice şi în orice altă locaţie. Activitatea de comercializare legume, fructe sau flori se va face doar în module tip conform proiect pus la dispoziţie de Primăria municipiului Constanţa.

Este permisă organizarea de târguri, expoziţii, pentru comercializarea diverselor produse, de către producători, în week-enduri pe anumite porţiuni de străzi, conform prevederilor legale în vigoare, cu aprobarea UAT Constanţa.

Comercializarea de bunuri sau prestări servicii, precum şi efectuarea de activităţi de producţie, în zone publice sau cu acces public în alte locuri decât cele autorizate de Primăria municipiului Constanţa, se sancţionează cu amendă de la 500 lei până la 2000 lei pentru persoanele fizice şi cu amendă de la 1.500 lei până la 2.500 lei pentru persoanele juridice şi sancţiunea complementară de confiscare a bunurilor destinate, folosite sau rezultate din săvârşirea contravenţiei.
 


PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Patronii de la Burgheria au dat în judecată Consiliul Local Municipal Constanța și cer revocarea Regulamentului activităților comerciale și a serviciilor de piață!

06 Mar 2024 5764

Ședință CLM Constanța Terasele pot funcționa după ora 24.00, în anumite condiții. Ce se întâmplă cu cele din Mamaia, Sat Vacanță și Portul Tomis

26 Jun 2023 4986

Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea activităţilor comerciale şi a serviciilor de piaţa în municipiul Constanţa, în consultare publică

14 Jun 2023 1163

Dezbatere pe Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea activităţilor comerciale şi a serviciilor de piaţă în municipiul Constanţa

13 Mar 2023 838

Se propune un nou program pentru beach barurile din Mamaia și terasele din Constanța. Se fac modificări și în piețe (DOCUMENTE)

30 Dec 2022 1807

Ce obligații au deținătorii de terase de alimentație publică potrivit Regulamentului de organizare și desfășurare a activităților comerciale în municipiul Constanța?

22 Sep 2021 3218

„16 aprilie - Ziua Z”! Beach-barurile din Constanța și Mamaia se vor închide la ora 20.00?

12 Apr 2021 2543

Constanța Regulamentul privind organizarea și desfășurarea activităților comerciale, în consultare publică

26 Mar 2021 1996

Se lasă cu amenzi! Unele foarte mari. Regulamentul privind activităţile comerciale şi serviciile de piaţă va fi votat de consilierii din Constanţa (document)

29 May 2018 18281

Luv Team administrată de Ion Budi cheamă în judecată Consiliul Local Municipal. Motivul are legătură cu procesul intentat Direcţiei Poliţie Locală

22 May 2018 4904

De ce acte administrative au nevoie cei care desfăşoară activităţi comerciale şi servicii de piaţă în municipiul Constanţa

27 Jan 2018 1451

Noul regulament de funcţionare a activităţilor economice, în dezbatere Constanţa se colorează în alb, bej, crem şi wenge! (document)

12 Nov 2016 4996

Sancţiuni aplicate pentru nerespectarea Regulamentului privind organizarea şi funcţionarea activităţilor comerciale din Constanţa (document)

22 Apr 2016 5702