Noi reguli pentru ocuparea posturilor de conducere în sistemul de sănătate. „Este nevoie de o schimbare radicală și urgentă“

Sediul Ministerul sănătății, foto: FacebookNoi reguli pentru ocuparea posturilor de conducere în sistemul de sănătate, cu scopul de a crește capacitatea managerială și administrativă 

La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat astăzi, 13 iulie 2022, Ordonanța pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

Actul normativ stabilește criterii noi de formare inițială și de ocupare a posturilor prin concurs pentru toate categoriile de funcții de conducere din sistemul de sănătate: manageri, directori executivi și directori executivi adjuncți ai direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, conducerea serviciilor de ambulanţă judeţene şi a Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, directori generali, directori medicali, medic-șef.

Pentru creșterea performanțelor manageriale se introduc criterii de calitate aferente programelor de formare, elaborate de către Organizația Mondială a Sănătății, în programul de asistenţă tehnică din PNRR. 

Mai mult, în vederea asigurării unei dezvoltări profesionale continue în domeniul managementului sanitar,  documentul introduce necesitatea absolvirii la 3 ani, pentru funcțiile de conducere din domeniul sănătății, a unui curs de scurtă durată în management sanitar sau managementul serviciilor de sănătate, avizate de Ministerul Sănătății, în baza criteriilor stabilite prin ordin al ministrului sănătății. 

Documentul prevede și alinierea mandatului managerilor de spitale cu cel al comitetelor directoare (formate din director medical, director de îngrijiri și director financiar) pentru a permite asigurarea continuă a unui management eficient. În prezent, manadatul managerilor de spitale este de patru ani, în timp ce contractul de administrare al comitetelor directoare (formate din director medical, director de îngrijiri și director financiar) este de maximul trei ani, fapt care provoacă dificultăți.

Pentru a putea realiza în mod coerent politicile publice ale Ministerului Sănătății în domeniul resurselor umane și implicit prevederile din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, se are în vedere înființarea unui Institut Naţional de Management al Serviciilor de Sănătate, ca instituţie publică cu personalitate juridică în subordinea Ministerului Sănătăţii. Institutul se va înființa prin reorganizarea Școlii Naționale de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar București.


“Este nevoie de o schimbare radicală și urgentă a modului în care sunt ocupate posturile de conducere din sistem. Performanța scăzută a sistemului de sănătate și ineficiențele sale sunt cauzate și de capacitatea administrativă și managerială redusă, deficitul forței de muncă și limitarea de formare profesională în domeniul managementului sanitar”, a declarat ministrul Sănătății, prof.dr. Alexandru Rafila.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cele două funcții de vicepreședinte al Curții de Apel Constanța, vacante. Lista completă a posturilor de conducere disponibile

03 Jan 2024 774

DNA, precizări importante! Sunt vacante două posturi de conducere

02 Nov 2023 1145

Funcția de președinte al Judecătoriei Mangalia, scoasă la concurs! Ce posturi de conducere sunt disponibile la instanțele din Dobrogea (DOCUMENTE)

01 Sep 2023 1176

Știri justiție Constanța Ce funcții de judecător sunt libere la Curtea de Apel Constanța și instanțele arondate

01 Aug 2023 1695

Marcel Ciolacu a făcut „Marele Plan“. Anunță măsuri radicale

28 Jul 2023 953

Ce posturi de conducere sunt vacante la instanțele arondate Curții de Apel Constanța

03 Apr 2023 1254

Concurs de angajare la Universitatea „Ovidius” din Constanţa. Ce posturi sunt vacante și cine poate participa

09 Nov 2022 2210

CSM a publicat listele! Cine vrea să fie vicele Tribunalului Constanța

07 Oct 2022 1289

Concurs de angajare la Universitatea Ovidius Constanța. Sunt mai multe posturi vacante

12 Jul 2022 2511

Județul Constanța Posturi vacante în Hârșova. Ce vechime este necesară

17 Jun 2022 1617

Polaris M Holding Costinești angajează șoferi autogunoiere și încărcători

24 May 2022 852

Funcții de conducere la instanțele din Constanța, scoase la concurs. Printre ele, postul de președinte al Curții de Apel

21 May 2022 1215

Primăria Comunei Cumpăna, județul Constanța scoate la concurs trei posturi vacante. Cine poate participa

16 Apr 2022 1478

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța face angajări. Sunt mai multe posturi vacante

28 Mar 2022 4350

Posturi vacante la Polaris Holding M Costinești. Beneficiile oferite

10 Mar 2022 1507