Actualitate

Noile denumiri ale ministerelor din Guvernul Orban. Ce departamente sunt înfiinţate şi ce scop vor avea


Având în vedere Hotărârea Parlamentului României nr. 22/2019 pentru acordarea încrederii Guvernului, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 888 din 4 noiembrie 2019, a fost publicată, în Monitorul Oficial al României, Ordonanţa de Urgenţă nr. 68, din data de 6 noiembrie 2019.


Prin această hotărâre au apărut modificări la ministerele din cadrul Guvernului condus de către Ludovic Orban.


Ministerul Finanţelor Publice preia în subordine Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc din subordinea Guvernului şi coordonarea prim-ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului, şi Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor din subordinea Guvernului şi coordonarea prim-ministrului.


Compania Naţională „Loteria Română“ - S.A. trece sub autoritatea Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, iar Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice trece în subordinea Secretariatului General al Guvernului. Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, exercitarea drepturilor şi îndeplinirea obligaţiilor ce decurg din calitatea de acţionar unic al statului român la Compania Naţională „Loteria Română“ - S.A. se realizează de către Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.


În cadrul Ministerului Afacerilor Externe funcţionează structura responsabilă de gestionarea domeniului afacerilor europene, în coordonarea secretarului de stat pentru afaceri europene.


Se înfiinţează Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri prin reorganizarea Ministerului Economiei şi prin comasarea cu Ministerul Energiei, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat şi Ministerul Turismului şi prin preluarea activităţilor şi structurilor de la aceste ministere. Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri preia de la Ministerul Economiei, Ministerul Energiei, Ministerul pentru Mediu de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat şi Ministerul Turismului


Se înfiinţează Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor prin reorganizarea Ministerului Transporturilor şi prin comasarea cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, prin preluarea activităţilor şi structurilor Ministerului Transporturilor şi, respectiv, prin preluarea activităţilor şi structurilor Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.


Se înfiinţează Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor prin reorganizarea Ministerului Mediului şi prin comasarea cu Ministerul Apelor şi Pădurilor, prin preluarea activităţilor şi structurilor acestuia, precum şi a unităţilor aflate în subordinea, coordonarea şi sub autoritatea celor două ministere.


Se înfiinţează Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei prin reorganizarea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin preluarea activităţii în domeniul formării profesionale în administraţia publică şi al perfecţionării profesionale a funcţionarilor publici şi a centrelor teritoriale de formare continuă pentru administraţia publică de la Institutul Naţional de Administraţie, care se desfiinţează.


Se înfiinţează Ministerul Educaţiei şi Cercetării prin reorganizarea Ministerului Educaţiei Naţionale şi prin preluarea activităţii şi structurilor specializate de la Ministerul Cercetării şi Inovării, respectiv preluarea activităţii şi structurii Autorităţii Naţionale pentru Formare Profesională Iniţială în Sistem Dual din România din subordinea Guvernului.


Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale îşi schimbă denumirea în Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale. Se înfiinţează Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii, organ de specialitate al administraţiei publice centrale, în subordinea Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, prin preluarea activităţilor, atribuţiilor şi structurilor Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi şi ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, care se desfiinţează.


Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale îşi schimbă denumirea în Ministerul Culturii.
În cadrul aparatului de lucru al Guvernului se înfiinţează Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, structură fără personalitate juridică, în coordonarea prim-ministrului, condus de un secretar de stat, numit în condiţiile legii, prin preluarea activităţii în domeniul românilor de pretutindeni şi a structurilor specializate în acest domeniu de la Ministerul Românilor de Pretutindeni şi de la Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi“ pentru românii de pretutindeni, care se desfiinţează.


În cadrul aparatului de lucru al Guvernului se înfiinţează Autoritatea pentru Digitalizarea României, structură cu personalitate juridică, în coordonarea prim-ministrului, prin preluarea activităţii în domeniul digital şi a structurilor specializate în acest domeniu de la Agenţia pentru Agenda Digitală a României din subordinea Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, care se desfiinţează. Conducătorul autorităţii are calitatea de ordonator terţiar de credite.


În cadrul Secretariatului General al Guvernului se înfiinţează Departamentul pentru relaţia cu Parlamentul, structură fără personalitate juridică, în coordonarea prim-ministrului, condus de un secretar de stat numit în condiţiile legii, prin preluarea activităţii în domeniul relaţiei cu Parlamentul şi a structurilor specializate în acest domeniu de la Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul, care se desfiinţează.


În cadrul aparatului de lucru al Guvernului se înfiinţează Departamentul pentru relaţia cu Republica Moldova, structură fără personalitate juridică, în coordonarea prim-ministrului, condus de un secretar de stat numit în condiţiile legii, prin preluarea activităţii în acest domeniu şi a structurilor specializate de la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă privind restructurarea ministerelor

06 Nov 2019 620

Cum ar putea arăta viitorul Guvern. PNL vrea reducerea aparatului guvernamental

13 Oct 2019 592

Ludovic Orban a anunțat câte ministere va avea guvernul PNL

11 Oct 2019 590

Incendiu în spatele Ministerului de Finanţe (galerie foto + video)

01 Oct 2019 417

Textul moțiunii de cenzură a PNL Guvernul Dăncilă este considerat cel mai nociv din ultimii 30 de ani. Ce spune premierul

25 Sep 2019 875

Editorial Baldachinele - problema sezonului estival 2019. Nimeni nu o poate rezolva

01 Jul 2019 1135

Revista presei locale

13 Jun 2019 680

Oamenii din conducerea instituţiilor din cadrul Ministerului Mediului cu legături strânse la Constanţa şi Tulcea

11 Jun 2019 1089

Premierul Viorica Dăncilă îl va demite pe Remus Borza. Ce a condus la această decizie

08 Jun 2019 690

Zeci de locuri disponibile în Programul Oficial de Internship al Guvernului României, ediția 2019

10 Apr 2019 504

Eugen Teodorovici spune că în acest an va fi demarată construcţia a două spitale regionale, la Constanţa şi Craiova

28 Mar 2019 465

Editorial Se repartizează dividende. Nimeni de la stat nu renunță. Totul funcționează după logica prefectului din „Las Fierbinți“

23 Mar 2019 980

Întâlniri oficiale ale ministrului afacerilor interne, Carmen Dan cu ambasadorii Spaniei și Algeriei. Ce subiecte au fost analizate

22 Mar 2019 460

Propunerile trimise de premierul Viorica Dăncilă, ignorate de Klaus Iohannis

20 Feb 2019 828

Când va intra în vigoare majorarea alocaţiilor pentru copii. Ce adeclarat ministrul Muncii, Marius Budăi

18 Feb 2019 1019