Actualitate

Noile măsuri de relaxare care vor fi aplicate de luni în România

  • O nouă serie de măsuri de relaxare vor fi aplicate de luni în România după ce Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat, joi, o hotărâre prin care propune Guvernului măsurile de relaxare care se aplică începând din 15 iunie.
Hotărârea privind propunerea unor măsuri de relaxare necesare în contextul epidemiologic actual, aplicabile începând cu data de 15 iunie, precizează că se măreşte la 6 numărul de persoane care nu locuiesc împreună şi care pot participa la activităţi recreative şi sportive desfăşurate în aer liber, respectiv ciclism, drumeţii, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit şi alte activităţi recreative şi sportive desfăşurate în aer liber, în condiţiile stabilite prin ordin comun al ministrului Sănătăţii, după caz, cu ministrul Tineretului şi Sportului, ministrul Mediului sau ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Evenimentele private în spaţii închise se pot organiza cu participarea unui număr maxim de 20 persoane. Evenimentele private în spaţii deschise se pot organiza cu participarea unui număr maxim de 50 persoane, prevede hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Creşte la 6 numărul de persoane care nu aparţin aceleiaşi familii şi pot circula ori forma grupuri pietonale.

Vor fi reluate activităţile de comercializare cu amănuntul a produselor şi serviciilor în centrele comerciale în care îşi desfăşoară activitatea mai mulţi operatori economici. În interiorul centrelor comerciale nu se permite însă activitatea restaurantelor, cafenelelor sau altor asemenea localuri publice, cu excepţia celor dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanţe minime de doi metri între mese şi cel mult 4 persoane care nu sunt membri ai aceleiaşi familii la o masă, precum şi exploatarea locurilor de joacă, a sălilor de jocuri şi a cinematografelor.

Se reia activitatea operatorilor economici care desfăşoară activităţi de administrare a ştrandurilor exterioare, a piscinelor exterioare sau sălilor de sport/ fitness, cu obligaţia respectării normelor de prevenire stabilite prin ordin comun al ministrului Tineretului şi Sportului şi al ministrului Sănătăţii.

Potrivit hotărârii, se reia activitatea operatorilor economici care desfăşoară activităţi de tratament balnear, cu obligaţia respectării normelor de prevenire stabilite prin ordin al ministrului Sănătăţii.

De asemenea, se permite desfăşurarea activităţilor în creşe, grădiniţe şi after-school-uri pe perioada vacanţei de vară, în condiţiile stabilite prin ordin comun al ministrului Educaţiei şi Cercetării, al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Muncii.

Joi, în şedinţa de guvern, premierul Ludovic Orban a anunţat că săptămâna viitoare va fi aprobată prelungirea stării de alertă după data de 16 iunie.

"Decizia o vom lua la finalul perioadei pentru care am declarat stare de alertă prin hotărâre de guvern, cu aprobarea Parlamentului. Deci, vom avea şedinţa de guvern în care vom adopta hotărârea de guvern pentru prelungirea stării de alertă săptămâna viitoare, în prima şedinţă pe care o vom organiza.


Se ştie că starea de alertă este instituită până-n data de 16 iunie inclusiv, obligaţia noastră este să adoptăm hotărârea de guvern de prelungire a stării de alertă până la expirarea perioadei. Adică, hotărârea de guvern va fi publicată în Monitorul Oficial în cursul zilei de 16 iunie", a explicat  Orban.

Sursă foto (cu rol ilustrativ): Arhivă ZIUA de Constanța
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

20 octombrie – Ziua mondială a statisticii. Importanța ei pe timp de pandemie

20 Oct 2020 190

Primăria Constanța contractează lucrări sanitare pentru persoane din mediile defavorizate care locuiesc în unitățile locative de stat

15 Oct 2020 301

Ministrul Sănătății, interpelat de senatorul PSD de Constanța, Ștefan Mihu. Parlamentarul solicită o evidență a achizițiilor de paturi de pe secțiile ATI

13 Oct 2020 1873

CAS Constanța Dacă mergeți la doctor, cardul de sănătate este, din nou, obligatoriu

04 Oct 2020 1949

Judecătorii și-au motivat decizia în cazul tragediei provocate de Ioan Albu, fost prefect al județului Constanța

01 Oct 2020 2090

#alegerilocale2020 Prefectul județului Constanța, George Niculescu, a explicat procedura de vot. Nota bene - mască, evitarea contactului fizic, cartea de identitate validă și un instrument de scris personal!(video)

23 Sep 2020 1780

Proteste în Mangalia! S-a folosit spray lacrimogen (video)

19 Sep 2020 1957

Filtre rutiere pe raza întregului județ Tulcea. Au fost aplicate peste 600 de sancțiuni

15 Sep 2020 511

Constanța Amenzi pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală

12 Sep 2020 700

Persoanele cu simptome de Covid, cabină specială la alegeri. Declarațiile ministrului Sănătății

04 Sep 2020 712

Ministerul Afacerilor Interne anunță rezultatele misiunilor derulate ieri pentru verificarea respectării măsurilor de protecție sanitară

29 Aug 2020 769

Noi măsuri în domeniul accesului la servicii medicale și în acordarea concediilor medicale

29 Aug 2020 2000

Peste 800 de persoane, amendate pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală. Alte nereguli

21 Aug 2020 735

Operațiunile cu mărfuri periculoase din portul Constanța sunt monitorizate și controlate de CN APM SA

13 Aug 2020 437

#alegerilocale2020 Suntem în plină pandemie! Guvernul a stabilit măsurile tehnice de desfășurare a evenimentelor electorale

13 Aug 2020 463