Noua centrală termică-electrică din Constanța va costa 250 de milioane de euro. GSP Power și Romgaz vor demara proiectul

  • Virgil Popescu, ministrul energiei, anunța faptul că municipiul Constanța va avea centrală nouă, prin PNRR
  • Guvernul va aloca pentru Energie suma de 1,62 miliarde de euro
  • „ Constanța va face parte din programul pilot din PNRR, pe acest concept”, a spus Virgil Popescu
  • Valoarea finală a proiectului este de 250 de milioane de euro
  • Asocierea dintre Romgaz și GSP Power se va ocupa de implementarea proiectului

Din valorile totale investite prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Guvernul va aloca pentru Energie suma de 1,62 miliarde de euro, o parte considerabilă va merge către asocierea dintre Romgaz și GSP Power, care vor fi beneficiarii unei treimi din valoarea menționată, unul dintre proiecte fiind cel al înființării unei noi centrale termice și electrice în municipiul Constanța.

Alte sume ar urma să ajungă la Hidroelectrica (100 milioane euro), Electrica (circa 50 milioane euro), Nuclearelectrica (28 milioane euro). Pentru apeluri competitive de proiecte sunt destinate doar vreo 300 milioane de euro.


Despre centrala de la Constanța

Virgil Popescu, ministrul energiei, a făcut un anunț important pentru municipiul Constanța, fiind prezent la lansarea unei investiții la Petromidia, pe 27 mai. Este vorba de o nouă centrală termică și electrică pentru municipiu, care va fi construită cu banii PNRR, urmând să fie un proiect pilot de tip Green City. Astfel, municipiul Constanța va fi orașul pilot al trecerii la energie alternativă prin care nu vor mai fi emise de dioxid de carbon.

„La Constanța, v-am dat vestea în premieră, este în Planul Național de Reconstrucție și Reziliență o centrală de producere a energiei electrice și termice în congenerare. Este un concept mai amplu – acel concept Green City, un concept prin care producem energia electrică și termică în congenerare, prin amestec de hidrogen 30%, gaz natural 70%. Hidrogenul îl producem din energie regenerabilă – panouri fotovoltaice. Captăm și CO2, pe care îl injectăm în sere de producere a legumelor. V-am mai spus, în funcție de mărimea serelor, putem ajunge la neutralitate cu privire la emisiile de dioxid de carbon. Constanța va face parte din programul pilot din PNRR, pe acest concept. Vă pot spune că obligatoriu va trebui finalizată până în 2026”, a spus Virgil Popescu.

Valoarea totală a proiectului de la Constanța este de 265.000.000 de euro, cu termen de implementare 2021-2024, cu doi ani mai devreme față de declarația ministrului de săptămâna trecută. Mai precis, complexul va avea o centrală pe gaz, care va produce 159MW, un parc fotovoltaic cu o producție de 20 MW, o fabric de producere de hydrogen, cât și o instalație de capturare a dioxidului de carbon, care va ajunge în sere. Cei mai mulți bani vor fi investiți în stația de capturare a dioxidului de carbon.


Partidul Social Democrat, deranjat


„PSD cere imperativ guvernului să facă publice urgent criteriile care au permis ca doar o SINGURĂ firmă particulară – GSP Power, implicată puternic în susținerea candidaturii și alegerea actualului primar PNL de la Constanța, Vergil Chițac - să fie beneficiara a sute de milioane de euro din fondurile PNRR alocate capitolului energie.

PSD denunță categoric maniera obscură în care firme prietene de partid ale PNL își umflă buzunarele, în dauna interesului general. Odată-n plus se face proba că ceea ce ar fi trebuit să fie un Plan Național de Redresare și Reziliență este, în viziunea și aplicarea guvernului PNL-USRPLUS-UDMR, doar un instrument de îmbogățire ilicită și imorală a clicii de partid, de mituire a administrațiilor ”de dreapta”– primari și/sau președinți de CJ – pentru influențarea rezultatelor alegerilor interne de partid. Practic, guvernul Cîțu și complicii săi folosesc bani publici pentru propriile interesele politic-personale.

Aproape 600 de milioane de euro din PNRR, bani fără licitație, respectiv o treime din fondurile alocate capitolului Energie, sunt dați cu dedicație de guvernul premierului PNL către sponsorul PNL din campania electorală pentru alegerile locale din septembrie 2020.

Premierul Florin Vasile Cîțu reușește astfel sinistra performanță să-l surclaseze pe fostul prim-ministru Ludovic Orban, care - în decembrie 2019 - se grăbea să dea 300 de milioane de euro din fondul de rezervă al guvernului unui alt sponsor notoriu al PNL - frații Micula – fapt ce a contribuit la aruncarea în aer a deficitului bugetar și a accelerat îndatorarea țării la costuri mărite.

Acum se explică de ce guvernul Cîțu a ținut ascuns PNRR! Românii nu trebuiau să afle despre combinațiile sulfuroase dedicate finanțatorilor de partid înainte de depunerea oficială a documentelor la Comisia Europeană, pentru că scandalul public generat le-ar fi compromis.

De altfel nici acum, după ce a fost depus oficial la Bruxelles, PNRR nu este publicat în detaliu în România!

PSD face toate demersurile legale pentru ca adevărul să iasă la lumină, abuzurile de acest fel să fie oprite și vinovații să plătească!”, a transmis printr-un comunicat de presă PSD.

Guvernul propune în domeniul energiei 6 tipuri de investiții:

Investiția 1: digitalizarea și tranziția la surse regenerabile de energie, investiții în noi capacități pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile

Schema de suport pentru instalare a centralelor de producere a energiei electrice din surse regenerabile
Costuri: 200 milioane euro
Perioada: 2021-2023
Beneficiari: Apelul deschis de propuneri de proiecte

Investiția 2: infrastructura de distribuție a gazelor naturale în combinație cu hidrogen

Dezvoltarea unei infrastructuri regionale de distribuție a gazelor, capabilă să primească și hidrogen până la 10% capacitate, în regiuni slab conectate la gaze naturale (zona Olteniei, județele Mehedinți și Dolj)

Costuri: 400 milioane euro

Investiția 3: Proiecte integrate de hidrogen verde, cercetare și dezvoltare

Proiecte:

1. Centrală pe gaze de 159 MW, parc fotovoltaic de 100 MW și instalație pentru producerea hidrogenului verde și captare CO2, realizate de asocierea Romgaz- GSP Power, la Halânga, Mehedinți
Costuri totale: 320 milioane de euro
Perioadă: 2021- 2024
Beneficiari: Romgaz, GSP Power, Siemens, Institutul Național de Cercetare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice.

2. Centrală pe gaz de 159 MW, parc fotovoltaic de 20 MW, instalație de producere a hidrogenului verde și captare CO2, realizate de asocierea Romgaz- GSP Power la Constanța
Costuri totale: 265 milioane euro
Perioada 2021- 2024
Beneficiari: Romgaz, GSP Power, Siemens, Institutul Național de Cercetare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice

3. Producere hidrogen verde
Costuri: 100 milioane euro
Perioada 2021-2026
Beneficiar: Hidroelectrica

4. Parc fotovoltaic, producere și stocare hidrogen verde, la Cernavodă
Costuri: 28 milioane euro
Perioada: 2021- 2023
Beneficiar: Nuclearelectrica

Investiția 4: lanț industrial de producție și / sau reciclare a bateriilor, a celulelor fotovoltaice și panouri (inclusiv echipamente auxiliare)

Investiție în stocarea energiei electrice, cu o capacitate instalată de 50 MW
Costuri: 32,5 milioane euro
Beneficiar: Electrica

Sprijin pentru dezvoltarea lanțului de producție a bateriilor, cercetare- dezvoltare și instalarea de noi capacități de stocare
Costuri: 167,5 milioane euro

Investiția 5: Schema de stimulare a eficienței energetice în industrie

Costuri: 100 milioane euro
Beneficiari: IMM-uri, industria prelucrătoare, prin apeluri competitive de proiecte

Investiția 6: Infrastructura de încărcare pentru vehiculele electrice

Rețea de încărcare pentru vehiculele electrice
Costuri: 10,5 milioane euro
Perioada: 2021-2026
Beneficiar: Electrica


Despre GSP Power

În Monitorul Oficial al României a fost publicată extrasul rezoluției nr. 19070 din data de 6 august 2020, privind autorizarea constituirii, înmatricularea și înregistrarea societății GSP Power SRL.

Sediul social al firmei este în municipiul Constanța, în Incinta Port, Dana 34. Domeniul principal al activității este – producția, transportul și distribuția energiei electrice. Capitalul social a fost stabilit la 100.000 lei, fondatori fiind GSP Holding SA și Gabriel Valentin Comănescu.

Administratorul firmei este Gabriel Valentin Comănescu.


Despre ROMGAZ S.N.G.N.

ROMGAZ S.A. este cel mai mare producător și principal furnizor de gaze naturale din România. Compania este admisă la tranzacționare pe piața Bursei de Valori din București (BVB) și a Bursei din Londra (LSE). Acționar principal este statul român cu o participație de 70%. Compania are o experiență vastă în domeniul explorării și producerii de gaze naturale, istoria sa începând acum mai bine de 100 de ani, în anul 1909.

ROMGAZ face explorare geologică în scopul descoperirii de noi zăcăminte gazifere, produce gaz metan prin exploatarea zăcămintelor din portofoliul companiei, depozitează subteran gaze naturale, efectuează intervenții, reparații capitale și operații speciale la sonde și asigură servicii profesioniste de transport tehnologic. În 2013 Romgaz și-a extins domeniul de activitate prin asimilarea centralei termoelectrice de la Iernut, devenind astfel producător și furnizor de energie electrică.


PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise


Citește și

Gabriel Valentin Comănescu a înființat firma GSP Power SRL

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Știri Constanța UPDATE. Arde o casă în Negru Vodă!

09 Feb 2024 1173

Garda de Coastă demarează procedura de achiziție pentru realizarea unui important proiect

04 Feb 2024 625

Oficial de la IPJ Olt despre explozia unei centrale termice

02 Dec 2023 972

Explozie la o centrală termică în județul Olt. O femeie a decedat

02 Dec 2023 1139

ISU Constanța O centrală electrică a explodat, în Corbu

18 Nov 2023 2080

Daniel Ghinea, inventatorul centralei termice „EcoN Full Electric 900W”, explică cum funcționează, care este scopul ei și ce urmează în continuare (GALERIE FOTO + VIDEO)

07 Apr 2023 1574

UPDATE Constanţa primește 86 de milioane de euro, prin PNRR, pentru realizarea unei centrale noi pe gaz, care să asigure energie termică, dar şi electrică

14 Dec 2022 1854

Planul de reorganizare al Electrocentrale Constanța, aprobat!

06 Jun 2022 1643

Planul de reorganizare al Electrocentrale Constanța SA, depus la tribunal

11 Apr 2022 1994

Județul Neamț Anexă gospodărească cuprinsă de flăcări. Care a fost cauza incendiului

09 Feb 2022 969

Baza Logistică Navală a achiziționat echipamente pentru centrala termică (DOCUMENT)

10 Jan 2022 2742

Alertă falsă în Mangalia. Ce au descoperit pompierii la fața locului (VIDEO)

20 Dec 2021 2415

O firmă din Sibiu a semnat un contract cu Spitalul Clinic de Recuperare Medicină Fizică și Balneologie Eforie Nord. Iată ce va face! (document)

04 Oct 2021 3093

Garda de Coastă achiziționează o centrală termică pe motorină (document)

02 Sep 2021 2914

Explozie la un bloc din Medgidia. Patru victime. Locatarii au fost evacuați (galerie foto)

28 Jan 2021 5855