Nuclearelectrica salută adoptarea legii privind aprobarea semnării Acordului de sprijin pentru dezvoltarea Proiectului Unităților 3 și 4 CNE Cernavodă

Nuclearelectrica saluta adoptarea Legii privind aprobarea semnarii Acordului de sprijin intre Statul român și Nuclearelectrica, in vederea dezvoltarii Proiectului strategic national Unitatile 3 si 4 CNE Cernavoda, astazi, 14 martie 2023

„Salutam adoptarea legii privind aprobarea semnarii Acordului de sprijin pentru dezvoltarea Proiectului Unitatilor 3 si 4 CNE Cernavoda. Multumim Presedintiei Romaniei, Guvernului si Parlamentului Romaniei. Este clar ca fara implicarea statului si a autoritatilor in proiectele energetice nucleare, acestea nu se pot realiza. Votul de astazi este un semnal concret pentru continuarea acestui proiect strategic pentru Romania, prin care vom adauga inca 10TWh de energie fara emisii de CO2 in sistemul energetic national dupa anul 2031. Sunt mandru de echipa Nuclearelectrica pentru eforturile pe care le depune constant pentru dezvoltarea acestui proiect.”, Cosmin Ghita, Director General Nuclearelectrica.


Aprobarea acestui proiect de lege este necesara pentru demararea activităţilor aferente Etapei a II-a Proiectului, care să permită:  încheierea contractelor pentru elaborarea ingineriei critice necesare actualizării proiectului;  actualizarea bugetului Proiectului; structurarea și contractarea finanțării și agrearea unei arhitecturi contractuale adecvate pentru implementarea Proiectului; obținerea Opiniei favorabile a Comisiei Europene în urma notificării Proiectului conform art. 41 din Tratatul EURATOM și respectiv a unei decizii pozitive în conformitate cu dispozițiile europene relevante în materia ajutorului de stat;  obținerea Autorizației de Securitate Nucleară pentru etapa de Construcție și luarea Deciziei Finale de Investiție, pentru trecerea în Etapa III (Construcție)., transmite Nuclearelectrica prin intemediul unui comunicat oficial. 

Acordul de sprijin presupune angajamentul statului român în realizarea demersurilor necesare pentru finanțarea Proiectului inclusiv prin: acordarea de garanții de stat finanțatorilor proiectului, în cadrul oricăror acorduri sau memorandumuri interguvernamentale de sprijin sau în afara unor astfel de acorduri; implementarea schemei de tip „Contracte pentru diferență” și adoptării măsurilor administrative și/sau legislative în vederea asigurării îndeplinierii criteriilor tehnice prevăzute în Actul Delegat Complementar al Comisiei Europene; aportul în natură prin cantitatea de apă grea și de octoxidul de uraniu aferent primei încărcături de combustibil nuclear, apa de răcire pentru funcționarea celor 2 unități nucleare și finalizarea liniilor de transport a energiei electrice necesare în scopul racordării la Sistemul Energetic Național și evacuarea energiei electrice produse în cele două unități nucleare.

„Proiectul Unitatilor 3  si 4 este parte esentiala din strategia de investitii a Nuclearelectrica de reeenergizare a Romaniei prin energie curata, alaturi de retehnologizarea Unitatii 1 si Proiectului Reactoarelor Modulare Mici. Energia nucleara, eficienta, sigura, curata va face din Romania un exemplu la nivel regional, dar si global, prin diferite parteneriate suport asociate proiectelor majore de investitii. Investim atat in dezvoltarea de unitati de mari capacitate, Unitatile 3 si 4, cat si reactoare modulare mici. Reactoarele la scară mare pot asigura energie electrică in banda, curată și accesibilă, în timp ce SMR-urile pot oferi flexibilitate rețelei, complementaritate cu sursele regenerabile, aplicații non-electrice, cum ar fi căldura și hidrogenul. Ambele sunt necesare pentru a asigura securitatea aprovizionării și decarbonarii. Cu cat dezvoltam in timp util mai multe capacitati, cu impact direct in strategia de decarbonare, dar mai ales in securitate energetica, cu atat vom creste echilibrul sistemului si siguranta consumatorului.”-Cosmin Ghita, Director General Nuclearelectrica


Strategia de continuare a Proiectului Unităților CANDU al Centralei Nucleare Cernavodă a fost aprobata de actionarii SNN in anul 2021 si va fi  implementată în trei etape, în conformitate cu experiența internațională în construcția de centrale nucleare., mnai transmite sursa citată. 

Etapa 1, cea actuală, demarată la sfârșitul anului 2021, reprezintă etapa pregătitoare, inițiată prin capitalizarea și operaționalizarea companiei de proiect, Energonuclear S.A. Această etapă va dura până la 24 de luni, timp în care se va pregăti/actualiza un set de documentații de inginerie și securitate necesare pentru demararea Proiectului (actualizarea documentelor de bază de licențiere, a ghidurilor de securitate, a modificărilor de proiect legate de securitate nucleara, reevaluarea structurilor civile existente etc.), necesare pentru fundamentarea unei decizii preliminare de investiție.

In cadrul acestei etape, la 25 noiembrie 2021, Energonuclear S.A., compania de proiect, a semnat primul contract cu Candu Energy, membra a Grupului SNC-Lavalin și Autoritatea de proiectare și OEM Candu (producătorul original al tehnologiei Candu) pentru Proiect. În cadrul contractului, CANDU Energy va furniza servicii de inginerie pentru elaborarea și actualizarea documentației necesare pentru inițierea Proiectului unităților CANDU 3 și 4. Termenul de finalizare a acestei etape este Q2 2023.

Etapa 2 a proiectului (Lucrări preliminare) constă în efectuarea lucrărilor preliminare și se estimează că va dura până la 30 de luni. Această etapă va consta în pregătirea ingineriei critice ("Limited Notice to Proceed - LNTP") pentru definirea proiectului, structurarea și contractarea finanțării și convenirea unei arhitecturi contractuale adecvate pentru implementarea Proiectului, obținerea Licenței de securitate nucleară pentru construcție, reevaluarea fezabilității Proiectului pe baza unor indicatori tehnici și economici actualizați și adoptarea Deciziei finale de investiție (FID), pentru trecerea la Etapa III (Construcție).

Etapa 3 a Proiectului, etapă estimată la 69-78 de luni, constă în mobilizarea șantierului, începerea lucrărilor de construcție, punerea în funcțiune și începerea exploatării comerciale a Unității 3 în 2030 și a Unității 4 în 2031.

Intenția statului roman și a SNN, în conformitate cu noua strategie, este de a realiza acest proiect intr-un consorțiu euro-atlantic în baza Acordului între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă şi în sectorul energiei nucleare civile din România.

In cadrul COP 27, US Exim Bank a anunțat emiterea a două scrisori de interes pentru finanțarea serviciilor tehnice furnizate de SUA în legătură cu proiectul Unitățile 3 și 4 de la Cernavoda, dezvoltat de filiala Societății Naționale Nuclearelectrica S.A.

Pe baza informațiilor preliminare prezentate, EXIM va putea lua în considerare finanțarea până la 50 milioane USD din contractul de export al SUA pentru servicii tehnice de pre-proiect ca parte a programului Engineering Multiplier Program (EMP) in faza a doua a proiectului. Ulterior, in faza a III-a a proiectului va putea lua in considerare finantarea până la 3 miliarde USD din contractul de export al SUA pentru servicii de inginerie și de management de proiect pentru contractul de finalizare a Unităților 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda.
Despre Nuclearelectrica

Compania Națională "Nuclearelectrica" SA este compania națională românească producătoare de energie electrică, termică și combustibil nuclear care funcționează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deținând 82,49% din acțiuni, iar ceilalți acționari 17,50%, după listarea companiei la bursă în anul 2013.

Sucursala CNE Cernavoda exploatează două unități nucleare CANDU, care sunt două dintre cele mai performante unități dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrică de combustibil nuclear și este în curs de realizare a unui ciclu integrat de combustibil prin achiziționarea unei linii de procesare a concentratului de uraniu, în vederea susținerii proiectelor de investiții pe termen lung ale companiei.
Nuclearelectrica are un rol major la nivel național, contribuind cu peste 18% din energia nucleară la producția totală de energie și cu 33% la producția totală de energie fără CO2 din România.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nuclearelectrica Serv SRL a atribuit firmei Hunnebeck România SRL un contract de peste 600.000 de lei (DOCUMENT)

11 May 2023 759

Unitatea 2 CNE Cernavodă va intra în programul de oprire planificată. Când va avea loc desincronizarea de la Sistemul Energetic Naţional

05 May 2023 1217

Mazars Romania SRL, auditor al societății Nuclearelectrica Serv SRL Cernavodă

03 May 2023 654

Nuclearelectrica Serv a semnat un contract cu o firmă din Mureș. Despre ce este vorba? (DOCUMENT)

05 Apr 2023 999

Licitație la Nuclearelectrica Serv SRL, controlată de Nuclearelectrica SA! (DOCUMENT)

28 Mar 2023 945

SN Nuclearelectrica SA avansează Proiectul de retehnologizare a Unității 1 a Centralei Nucleare CNE Cernavodă

07 Mar 2023 790

Decizie publicată în Monitorul Oficial! Cine sunt cei numiți în funcția de membri provizorii ai CA al Nuclearelectrica Serv SRL Cernavodă

09 Feb 2023 4340

Contract pentru amplasarea primei centrale SMR din România. Demararea lucărilor, prezentată de președintele SUA, Joe Biden

04 Jan 2023 1087

SN Nuclearelectrica SA organizează licitație pentru achiziționarea de servicii de mentenanță pentru sistemele și echipamentele de măsură și control de la CNE Cernavodă

04 Jan 2023 1475

Oficial, din Monitor Mihai Laurențiu Gioară, numit director general al Nuclearelectrica Serv (DOCUMENTE)

22 Dec 2022 1754

SN Nuclearelectrica SA angajează în București, Constanța și Argeș (DOCUMENT)

20 Dec 2022 1977

Ședință de Guvern. Printre alte teme, se discută și despre Societatea Națională Nuclearelectrica

14 Dec 2022 978

Investiție în Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă. Iată cine va investi

10 Nov 2022 1337

Nuclearelectrica Unitatea 1 a CNE Cernavodă, sincronizată la Sistemul Energetic Național

17 Oct 2022 796

"Cernavoda Unit 1-Refurbishment Suppliers' Day", eveniment organizat de Nuclearelectrica. „România are nevoie de noi capacități nucleare pentru producerea de energie curată“

28 Sep 2022 903