Nutriționistul Mihaela Bilic Ce conține dieta recomandată copiilor

Mihaela Bilic

Nutriționistul Mihaela Bilic menționează, printr-o postare pe pagina personală de Facebook, că alimentația este cea mai importantă în copliărie, mâncarea având un rol fundamental în creștere. De asemenea, ea mai spune că o relație echilibrată cu mâncarea este dezvoltată în copilărie.

Regulile de care trebuie să ținem cont, potrivit postării.
 
  • Copii au nevoie de nutrienți de calitate, repartizați in 3 mese principale si 1-2 gustări. Stomacul unui copil este mic si se umple rapid, el va prefera instinctiv produsele concentrate in calorii (branzeturi, mezeluri, dulciuri) si va evita legumele. Este normal, creștem din grăsime și zahăr nu din apă și fibre.
  • Pana la vârsta de 5 ani tubul digestiv este sensibil și incomplet dezvoltat, evitați cerealele integrale si fibrele in exces. Dați copiilor pâine albă si legume prelucrate termic, ca să limitați aportul de fibre insolubile si riscul de intolerante digestive.
  • Dieta recomandată copiilor va conține 55% grăsime, iar peștele gras se consumă de min. 2 ori/săpt. Copiii trebuie sa bea lapte integral, grasimea din lapte, unt si brânzeturi asigură aportul de acizi grași si vitamine liposolubile necesare funcționării sistemului nervos. Produsele lactate au efect de prevenire a obezității și contribuie la creșterea în înălțime, laptele fiind principala sursa de calciu și vit. D pentru un copil.
  • Sucul de fructe consumat in exces predispune la obezitate infantilă si atacă smalțul dinților. Consumul de suc, chiar și natural, nu trebuie să depășească jumatate de pahar/zi. Băutura ideală pentru copii este apa, iar fructele trebuie mâncate ca atare, mestecate.
  • Zaharul si mierea sunt produse fără valoare nutritiva, predispun la îngrășare și dezvoltă preferinta pentru gustul dulce. Apelati la fructe, plăcinte, înghețată si deserturi pe baza de lapte, sunt cele mai sănătoase deserturi.
  • La copii creșterea in greutate se face cu o medie de 2-3 kg/an, iar in înalțime câștigă 6-8 cm/an. Pentru a sustine aceast ritm, alimentatia trebuie sa fie variată, cu produse hrănitoare, care să acopere nevoile organismului: ouă, carne și pește, făinoase, leguminoase și produse lactate. Se acordă atenție și diversificării gustului, copiii trebuie să se obișnuiască cu o paletă largă de arome si consistențe alimentare.
  • Până la 5 ani portia corectă pentru un copil este jumatate din portia unui adult. Dupa aceasta vârsta porția va creste la 2/3 din portia adultilor. Copiii nu pot si nu trebuie forțați să mănânce, ei vor fi încurajați sa asculte semnalele transmise de propriul corp. Mâncarea nu trebuie transformată in recompensa, pedeapsa sau mijloc de alungare a plictiselii, tristeții si supărării.
Mihaela Bilic mai precizează că micuții nu au capacitatea de a alege o dietă echilibrată, ceea ce înseamnă că nu pot fi lăsați să ia singuri decizii alimentare. „Părinții sunt responsabili de furnizarea unei game largi de produse sănătoase, din care cel mic alege ce vrea să mănânce”

Nutriționistul încheie postarea spunând că întreaga familie trebuie să aibă un stil de viață sănătos, recomandând să evitați produsele ambalate și procesate, respectați ritmul meselor, eliminați ronțăielile, consumați mâncare gătită și stați la masă împreună - „educația alimentară se face în copilărie!”.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Care sunt alimentele care ne îmbolnăvesc. Nutriționistul Mihaela Bilic- „Degeaba există legislație... Au potențial cancerigen“

30 Jun 2022 704

Există alimente falsificate? Nutriționistul Mihaela Bilic ne răspunde

19 Jun 2022 666

Nu doar pielea îmbătrânește, ci și plămânii. Cine este vinovatul

04 Jun 2022 836

Nutriționista Mihaela Bilic Intoleranța la histamină, o belea!

25 May 2022 1708

Iaurtul expirat nu mai trebuie aruncat

15 May 2022 1015

Nutritionista Mihaela Bilic Care sunt cele mai bune surse de magneziu, un mineral indispensabil funcționării optime a organismului

09 May 2022 3027

Nutriționistul Mihaela Bilic Există Paște fără kilograme în plus

24 Apr 2022 1169

Nutriționistul Mihaela Bilic Drobul, preparatul tradițional de Paște, dietetic și bogat în vitamine, fier, zinc și seleniu

22 Apr 2022 822

A mânca dietetic nu e totuna cu a mânca sănătos. Ce înseamnă 500 calorii

09 Apr 2022 1314

Cum să ne îngrășăm? Nutriționistul Mihaela Bilic ne răspunde

26 Mar 2022 2203

10 măsuri alimentare care pot stimula metabolismul. Cum ne ajută consumul de alimente și băuturi calde sau reci

19 Mar 2022 1267

Ce înseamnă mâncatul emoțional

21 Feb 2022 1520

Medicul nutriționist Mihaela Bilic „Produsele expirate nu sunt obligatoriu și stricate”

17 Feb 2022 1640

Mihaela Bilic „Ne place mâncarea românească. Mai ales când ne este și adusă la ușă“

16 Feb 2022 1620

Mihaela Bilic Mini conservele, un „accesoriu” la modă când vine vorba de alimentație sănătoasă

14 Feb 2022 1950