Nutriționistul Mihaela Bilic Ce conține dieta recomandată copiilor

Mihaela Bilic

Nutriționistul Mihaela Bilic menționează, printr-o postare pe pagina personală de Facebook, că alimentația este cea mai importantă în copliărie, mâncarea având un rol fundamental în creștere. De asemenea, ea mai spune că o relație echilibrată cu mâncarea este dezvoltată în copilărie.

Regulile de care trebuie să ținem cont, potrivit postării.
 
  • Copii au nevoie de nutrienți de calitate, repartizați in 3 mese principale si 1-2 gustări. Stomacul unui copil este mic si se umple rapid, el va prefera instinctiv produsele concentrate in calorii (branzeturi, mezeluri, dulciuri) si va evita legumele. Este normal, creștem din grăsime și zahăr nu din apă și fibre.
  • Pana la vârsta de 5 ani tubul digestiv este sensibil și incomplet dezvoltat, evitați cerealele integrale si fibrele in exces. Dați copiilor pâine albă si legume prelucrate termic, ca să limitați aportul de fibre insolubile si riscul de intolerante digestive.
  • Dieta recomandată copiilor va conține 55% grăsime, iar peștele gras se consumă de min. 2 ori/săpt. Copiii trebuie sa bea lapte integral, grasimea din lapte, unt si brânzeturi asigură aportul de acizi grași si vitamine liposolubile necesare funcționării sistemului nervos. Produsele lactate au efect de prevenire a obezității și contribuie la creșterea în înălțime, laptele fiind principala sursa de calciu și vit. D pentru un copil.
  • Sucul de fructe consumat in exces predispune la obezitate infantilă si atacă smalțul dinților. Consumul de suc, chiar și natural, nu trebuie să depășească jumatate de pahar/zi. Băutura ideală pentru copii este apa, iar fructele trebuie mâncate ca atare, mestecate.
  • Zaharul si mierea sunt produse fără valoare nutritiva, predispun la îngrășare și dezvoltă preferinta pentru gustul dulce. Apelati la fructe, plăcinte, înghețată si deserturi pe baza de lapte, sunt cele mai sănătoase deserturi.
  • La copii creșterea in greutate se face cu o medie de 2-3 kg/an, iar in înalțime câștigă 6-8 cm/an. Pentru a sustine aceast ritm, alimentatia trebuie sa fie variată, cu produse hrănitoare, care să acopere nevoile organismului: ouă, carne și pește, făinoase, leguminoase și produse lactate. Se acordă atenție și diversificării gustului, copiii trebuie să se obișnuiască cu o paletă largă de arome si consistențe alimentare.
  • Până la 5 ani portia corectă pentru un copil este jumatate din portia unui adult. Dupa aceasta vârsta porția va creste la 2/3 din portia adultilor. Copiii nu pot si nu trebuie forțați să mănânce, ei vor fi încurajați sa asculte semnalele transmise de propriul corp. Mâncarea nu trebuie transformată in recompensa, pedeapsa sau mijloc de alungare a plictiselii, tristeții si supărării.
Mihaela Bilic mai precizează că micuții nu au capacitatea de a alege o dietă echilibrată, ceea ce înseamnă că nu pot fi lăsați să ia singuri decizii alimentare. „Părinții sunt responsabili de furnizarea unei game largi de produse sănătoase, din care cel mic alege ce vrea să mănânce”

Nutriționistul încheie postarea spunând că întreaga familie trebuie să aibă un stil de viață sănătos, recomandând să evitați produsele ambalate și procesate, respectați ritmul meselor, eliminați ronțăielile, consumați mâncare gătită și stați la masă împreună - „educația alimentară se face în copilărie!”.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ești în luptă cu kilogramele? Nutriționistul detaliază o strategie de slăbire

28 Jan 2024 904

De ce a explodat numărul intoleranțelor alimentare? Nutriționistul ne răspunde

13 Jan 2024 906

Mâncatul cu poftă îngrașă mai tare? Nutriționistul ne răspunde

06 Jan 2024 913

Slăninuță afumată, leber și caltaboș, un trio obligatoriu în meniul de Sărbători. Ce au în comun aceste preparate?

23 Dec 2023 688

Super-alimentul care alungă rapid răceala. E un fel de “confort food”, ceva ce ne alină și ne răsfață

19 Dec 2023 858

Un aliment ignorat de mulți. ”Are multe proteine, puțină grăsime și sare mai deloc”

16 Dec 2023 1383

Bucurie în farfurie Nutriționistul ne dezvăluie trucurile unui meniu de sărbători echilibrat

16 Dec 2023 967

Avantajele neștiute ale unui preparat tradițional!

13 Dec 2023 988

De ce „fără gluten nu înseamnă mai bun”. „Credem că oferă beneficii, dar e invers!“

02 Apr 2023 3197

Alimente care vă influențează starea de spirit. Ce puteți introduce în meniu

16 Mar 2023 1257

Explicația pentru care nu ne plac anumite alimente. Ce spune nutriționistul

12 Mar 2023 1441

10 semne că îți lipsește Vitamina C din organism. Ce spune nutriționistul

04 Mar 2023 2718

Mirajul ambalajului Cât de important este modul de prezentare al mâncării pe care urmează să o consumi. Anunțul nutriționiștilor

10 Dec 2022 1238

Care sunt alimentele care ne îmbolnăvesc. Nutriționistul Mihaela Bilic- „Degeaba există legislație... Au potențial cancerigen“

30 Jun 2022 1394

Există alimente falsificate? Nutriționistul Mihaela Bilic ne răspunde

19 Jun 2022 1274