O mie de cursanţi vin lunar la ore Cine este responsabil de starea în care a ajuns sediul Şcolii Populare de Arte din Constanţa? (galerie foto)

Pe data de 25 ianuarie, cotidianul ZIUA de Constanţa a publicat articolul „Clădirea în care funcţionează SPIT Constanţa pune în pericol Şcoala Populară de Arte? Ce spune directorul Voivozeanu“. Subiectul viza situaţia sediului Şcolii Populare de Arte din cadrul Centrului Cultural Judeţean Constanţa „Theodor Burada“, de pe bulevardul Tomis, obiectiv care este în pericol.
 
 Directorul Doina Voivozeanu a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, că pereţii clădirii în care funcţionează Şcoala Populară de Arte, clădire de patrimoniu clasa B, de pe bulevardul Tomis, au început să se crape. „În primele zile ale anului, într-o sâmbătă, femeia de serviciu a simţit că imobilul s-a mişcat, apoi s-a auzit o trosnitură, iar pereţii s-au crăpat. Am făcut demersuri pentru o expertiză tehnică. Din ceea ce am discutat cu specialiştii, am înţeles că se poate rezolva această problemă. Se poate injecta beton în fundaţia clădirii. Deocamdată, nu ne sunt puse vieţile în pericol“, a declarat Doina Voivozeanu.
 
Tot ea a precizat că de vină ar fi clădirea de alături, care pune presiune pe teren. „Am înţeles că fundaţia imobilului de alături e făcută pe piloni. Dar nu s-a asigurat o subzidire pentru clădirea noastră“, a mai spus directorul Centrului Cultural Judeţean Constanţa „Theodor Burada“. De asemenea, Doina Voivozeanu a precizat că au fost luate deja probe pentru expertiza de umiditate. „Pentru stabilizarea fundaţiei va trebui să facem o procedură de achiziţie publică. Specialiştii, geotehnicienii pe care i-am invitat la faţa locului au spus că se poate rezolva situaţia prin injectarea de beton în fundaţia clădirii. Important este că starea în care se află acum imobilul în care funcţionăm nu ne pune în pericol viaţa. Lunar, pe la noi trec în jur de o mie de cursanţi“, a mai spus directorul Voivozeanu. „Cum au putut obţine autorizările de la Direcţia de Patrimoniu, mai ales că suntem într-o zonă protejată? Fiind clădirea istorică alături, cum se poate aproba P+5? Cei care au dat aprobări acum se feresc să dea soluţii, pentru că ştiu că povestea este în neregulă. În sediul Şcolii Populare de Arte de pe bulevardul Tomis se ţin cursurile de artă muzicală, arte vizuale, design vestimentar şi decoraţiuni interioare“, a menţionat Doina Voivozeanu. Precizăm că imobilul de pe bulevardul Tomis în care funcţionează Şcoala Populară de Arte a fost construit în anul 1937.
 
Clădirea de P+5 etaje care a fost construită lângă Şcoala Populară de Artă Constanţa aparţine firmei Eden SRL, al cărei asociat unic şi administrator este Neculai BeciuContactat telefonic, Neculai Beciu a precizat că nu are nimic de comentat.  

Horia Ţuţuianu promite finanţare 

„Am fost să văd care este stadiul clădirii, am făcut toate demersurile către instituţiile abilitate, Primăria Constanţa şi Inspectoratul de Stat în Construcţii, pentru a lua măsuri. Pereţii s-au crăpat din cauza lucrărilor la blocul de alături. Aşteptăm răspunsurile la demersurile făcute de CJC. Noi vom susţine reabilitarea sediului şi dorim să consolidăm, în primul rând, infrastructura. S-au făcut deja nişte studii la infrastructură şi fundaţie, ca nu cumva să avem probleme pe viitor. Oricum, în acest mandat mi-am propus să găsim un alt spaţiu unde să mutăm activitatea şcolii, aceasta fiind foarte complexă. Ne dorim să mai găsim sedii în care se va desfăşura activitatea Şcolii Populare de Artă. Vrem răspunsuri la întrebările: de ce s-a ajuns în această situaţie, ce s-a întâmplat, de ce în timpul lucrărilor la imobilul de alături s-au crăpat pereţii clădirii de patrimoniu? Vreau să văd autorizaţiile primite de cei care au construit clădirea de lângă şcoală. Nu am înţeles dacă au avut acordul să construiască clădirea lipită de imobilul nostru. A fost afectată infrastructura clădirii de patrimoniu, care fusese reabilitată şi pe interior, şi pe exterior“, a explicat Horia Ţuţuianu, preşedintele CJC Constanţa.
 
Şcoala Populară de Arte de pe bulevardul Tomis este situată chiar lângă clădirea în care s-a mutat anul trecut SPIT Constanţa. Aşa cum prezenta cotidianul ZIUA de Constanţa în ediţia din 5 mai 2015, imobilul în care s-a mutat SPIT Constanţa a fost ridicat pe un fost teren al RAEDPP-ului, vândut lui Marius Tărcatu.

Ce spun reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Constanţa

La rândul său, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Constanţa, Magdalena Tiţă, a ţinut să precizeze că aşteaptă expertiza tehnică în acest caz. „Până nu avem o concluzie a expertului, nu putem şti dacă a suferit structura imobilului, care au fost cauzele fisurilor produse. Direcţia de Patrimoniu din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Constanţa a eliberat autorizaţiile necesare construirii blocului din vecinătatea clădirii de patrimoniu în urmă cu cinci-şase ani. Dar trebuie văzut care este problema, dacă s-a respectat realizarea proiectului. Aşteptăm însă expertiza“, a explicat Magdalena Tiţă.

Povestea imobilului de pe bulevardul Tomis 112

În ediţia din 5 mai 2015, cotidianul ZIUA de Constanţa a publicat articolul „Pe un fost teren al RAEDPP-ului vândut lui Marius Tărcatu. Imobilul ridicat de Eden SRL pe Tomis va suferi noi recompartimentări“. În articolul respectiv, relatam că societatea Eden SRL continuă construcţia imobilului cu trei etaje pe bulevardul Tomis nr. 112. În februarie 2010, Iani Beciu a obţinut de la Primăria Constanţa autorizaţie pentru construire imobil S+P+4/5E - spaţii comerciale, birouri şi locuinţe, pe bulevardul Tomis 112. Iar în anul 2015, pe data de 8 mai, Eden SRL a obţinut de la Primăria Constanţa Autorizaţia de construire nr. 771 pentru „Modificare proiect autorizat cu AC nr. 299/26.02.2010 şi nr. 543/29.04.2014 - Construire imobil S+P+4/5E, spaţii comerciale, birouri şi locuinţe, repoziţionare scară şi lift, recompartimentări interioare şi modificări faţade“.
 
Potrivit Registrului Comerţului, firma Eden SRL a fost înfiinţată în anul 1991 şi are sediul social în municipiul Constanţa, strada Aurel Vlaicu nr. 189C. Firma are un capital social subscris de 3.010 lei, integral vărsat, compus din 301 părţi sociale. Asociat unic este Neculai Beciu, născut pe 17.02.1950, în Ceamurlia de Sus, Tulcea. Tot el este şi administratorul firmei, care se ocupă de închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate.

De la RAEDPP la Tărcatu, apoi la Beciu

Iată cum a intrat Eden-ul lui Beciu în posesia terenului de pe bulevardul Tomis 112. Pe 30 noiembrie 2004, prin contractul nr. 2019, Marius şi Corina Tărcatu îi vând lui Cristian Eduard Ionescu, din Bucureşti, un teren de 485,32 mp, situat pe bulevardul Tomis nr. 112, plus construcţiile aferente, patru la număr, cu o suprafaţă totală de 269,60 mp. Preţul vânzării a fost de 22.500 de euro. Un an mai târziu, pe 27 decembrie 2005, contractul 2.031 consfinţeşte o nouă vânzare a terenului de pe bulevardul Tomis 112. De această dată, pământul ajunge de la Cristian Eduard şi Cristina Nicoleta Ionescu la Vasile Neagu. Preţul: 39.000 de euro, cu 6.500 de euro mai mult decât îi dăduse Ionescu lui Tărcatu. Nici Neagu n-a ţinut terenul prea mult. Prin contractul de vânzare-cumpărare nr. 1.252, din 16 iunie 2007, Vasile Neagu îi dă terenul lui Iani Beciu, asociat în SC Bianis SRL, pentru 200.000 de euro. Profit record: 161.000 de euro!
 
Sursa foto: ZIUA de Constanta

Citeşte şi:

Clădirea în care funcţionează SPIT Constanţa pune în pericol Şcoala Populară de Arte? Ce spune directorul Voivozeanu
 
Pentru 18.000 de euro pe lună
Cum a ajuns SPIT Constanța chiriaş la Eden SRL în clădirea ridicată pe terenul vândut de RAEDPP (galerie foto)


Pe un fost teren al RAEDPP-ului vândut lui Marius Tărcatu
Imobilul ridicat de Eden SRL pe Tomis va suferi noi recompartimentări

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Doina Voivozeanu, om de cultură originar din Botoșani și care s-a format la Constanța

25 Aug 2023 1164

Doina Voivozeanu demisionează de la conducerea Centrului Cultural Burada. Care este motivul și ce planuri are pentru viitor

28 Mar 2022 3358

Declarații de avere Doina Voivozeanu, director general, la Centrul Cultural Theodor Burada, deține doar un apartament (documente)

03 Aug 2021 2370

Este oficial. Doina Voivozeanu, manager la Centrul Cultural Județean Constanța "Teodor T. Burada”

14 Jan 2021 2868

Surprize, surprize! Cine va fi noul manager al Centrul Cultural Județean Teodor Burada din Constanța?

06 Jan 2021 7195

Demisie bombă în Consiliul Județean! Este o apropiată a președintelui Țuțuianu! Fostul ales județean PSD urmează să preia conducerea unei instituții de cultură

25 May 2020 8325

Ce calificativ a obţinut la evaluarea anuală managerul Centrului Cultural Judeţean Constanţa „Teodor T. Burada“?

28 Feb 2020 2581

Încep evaluările anuale ale managerilor instituţiilor de cultură subordonate Consiliului Judeţean Constanţa (document)

07 Feb 2020 3964

Cine face parte din comisia de evaluare a activităţii managerului Centrului Cultural Judeţean Constanţa „Teodor T. Burada“, Doina Voivozeanu (document)

11 Jan 2020 2635

S-a dat startul înscrierilor la Concursul Național de Arta Actorului. In Memoriam Diana Cheregi

02 Jul 2019 2167

Motiv de gâlceavă politică Liberalii din Consiliul Judeţean vor modificarea programului cultural al Centrului „Teodor T. Burada“ şi suspendarea Festivalului Berii (document)

18 Apr 2019 4492

Doina Voivozeanu, Sorin Colesniuc şi Romică Stan, în faţa evaluării anuale a managementului (documente)

08 Mar 2019 2529

Ce note au primit la evaluarea anuală managerii instituţiilor de cultură aflate în subordinea Consiliului Judeţean Constanţa

17 May 2018 2857

Centrul pentru Tineret „Jean Constantin“ trece în administrarea Centrului „Teodor T. Burada“. Actorul Dan Cojocaru, desemnat coordonator

24 Apr 2018 3944

Certificat de urbanism pentru Centrul Cultural „Teodor T. Burada“. Ce spune Doina Voivozeanu

22 Dec 2017 2699