O parte din schițele de proiectare pentru lucrările de restaurare a Cazinoului din Constanța, finalizate


Vă prezentăm astăzi o parte din schițele de proiectare pentru lucrările de restaurare a Cazinoului.

Echipele de experți s-au apucat deja de treabă, iar specialiști din Germania și Austria testează probe de tencuială, parament, finisaje și ornamente pentru ca materialele folosite la refacerea simbolului Constanței să fie de cea mai bună calitate.

Printre ziduri au fost găsite și documente ascunse de deținuții care au lucrat la renovarea Cazinoului, în anii 1950.
 
Coordonatorul lucrărilor de la Cazino, inginerul Marius Stan împreună cu reputatul arhitect constănțean Radu Cornescu, desemnat de primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău să vegheze, în numele constănțenilor la desfășurarea lucrărilor, ne-au furnizat câteva detalii despre modul în care se vor desfășura activitățile de restaurare.

Radu Cornescu - arhitect: „Proiectele au ajuns aici, echipele sunt pe poziții, iar lucrările de restaurare încep cu fațadele. O echipă de experți, specializați în clădiri monument istoric clasa A, a testat tencuielile iar probe de parament, tencuială, finisaje și ornamente au fost trimise în laboratoare din Austria și Germania pentru a se stabili exact ce fel materiale trebuie folosite la restaurare. Așteptăm rezultatele. Aici vor fi utilizate cele mai bune materiale cu o calitate și o compoziție care să respecte toate normele actuale, inclusiv rezistența la cutremure de gradul 7-8 și la aerul sărat al mării. Aici vor lucra mai multe echipe. Prima echipă a montat schelele pe toate cele 4 fațade, a doua echipă se ocupă cu organizarea de șantier, urmează echipele care vor executa lucrările de instalații electrice, sanitare, termice, instalații de ventilație.

Totul va fi refăcut conform proiectului original. Echipele de restauratori au găsit printre ziduri, schițe ascunse cel mai probabil de deținuții care au lucrat la renovarea Cazinoului în anii 1950. În interior există și o scară construită după anul 1986 și aceasta va fi desființată pentru că nu s-a respectat stilul Art Nouveau și a astupat fațada Cazinoului, cea dinspre mare. Eu, ca și reprezentant al Primăriei Municipiului Constanța, am discutat cu proiectantul și am decis să demolăm scara și să o refacem cu detaliile din 1910”.

Sigur vom avea parte și de alte surprize.  Vor avea loc remodelări ale spațiilor interioare astfel încât această clădire să funcționeze mai mult pe partea de cultură. În interiorul Cazinoului va exista și o expoziție permanentă cu istoria acestei clădiri. Nu există parte ușoară în restaurarea acestui monument.

După ce se va lucra la partea de rezistență și arhitectură, vor fi realizate picturi murale și va fi adus un mobilier de epocă, creat după modelele de acum 100 de ani.

Ing. Marius Stan – coordonator lucrări Cazino:  „În acest moment se execută lucrări de demolare și desfacere a elementelor introduse ulterior construcției inițiale, pentru a aduce fațada la forma originală din 1910.  Vor fi efectuate recompartimentări, conform autorizației de construire emisă de Primăria Constanța, pentru funcțiunile noi pe care le va avea Cazinoul.  La ultima restaurare au fost introduse elemente care nu corespund și acestea vor trebui desființate”.
 

După finalizarea lucrărilor care vor dura aproximativ 24 de luni, Cazinoul va fi redat circuitului public, a transmis Primăria Municipiului Constanța. 


Sursa foto: Primăria Municipiului Constanța


Citește și: Cum avansează lucrările la Cazino (galerie foto) 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Constanța și CLC vor terenul de la Cazino Sud, vândut Mehmetoglu SRL! Judecătorii spun că pe suprafața respectivă se găsește „nisip“, deci terenul este plajă - bun inalienabil (MOTIVARE)

17 Apr 2024 1435

Fotoreportaj Primăvara își face simțită prezența în Constanța. Oamenii se bucură de soare (FOTO+VIDEO)

13 Apr 2024 502

Evenimente anunțate în minivacanța de 1 Mai și Paște în Constanța

07 Apr 2024 1282

Fotoreportaj Constanța Faleza Cazino, plină de oameni într-o zi înnorată de duminică (GALERIE FOTO+VIDEO)

07 Apr 2024 654

Sfaturi și tactici pentru începători la cazino

03 Apr 2024 339

Licitații Constanța O firmă din Sibiu va asigura consultanța în procedura de selecție a companiei care va realiza conceptul artistic și alte amenajări în interiorul Cazinoului (DOCUMENT)

02 Apr 2024 608

Ce sunt turneele de sloturi online?

01 Apr 2024 276

Soarele a scos din case constănțenii pe faleza de la Cazino (VIDEO)

31 Mar 2024 544

Dosarul Retrocedărilor Giurgiucanu pierde în fața municipalității un teren din Mamaia, zona Cazino! Nu a dat în judecată instituția potrivită, conform instanței (MINUTA+DOCUMENTE)

13 Mar 2024 842

Cazinoul din Constanța, perla care renaște din mare! Video inedit cu evoluția spectaculoaselor lucrări din al treilea an de șantier (FOTO+VIDEO)

13 Mar 2024 2139

Primăria Constanța pierde la Curtea de Apel terenul de la Cazino Sud, din Mamaia, ce fusese vândut către Mehmetoglu SRL! Apele Române, victorioase (MINUTA)

12 Mar 2024 763

Curtea de Apel Constanța, așteptată să se pronunțe în procesul pentru terenul de la Cazino Sud

11 Mar 2024 642

FOTOREPORTAJ Imagini dezolante cu toboganul din Stațiunea Mamaia! Cum arată în prezent (GALERIE FOTO+VIDEO)

11 Mar 2024 1559

Primăria Constanța cumpără servicii de realizare a conceptului artistic și execuția proiectului de amenajare a centrului expozițional din cadrul Cazinoului!

07 Mar 2024 607

Ce oferă experiența la cazinouri online?

28 Feb 2024 429