O zi pentru Dobrogea in mentalul colectiv

# Ziua a fost deschisa cu o sesiune de comunicari stiintifice in care s-a aratat importanta momentului istoric 23 noiembrie 1878 * La Muzeul de Sculptura Ion Jalea, in cadrul unei expozitiei-vernisaj dedicata evenimentului istoric, in centrul atentiei a fost schita lucrarii "Atacul de la Smirdan", semnata de Nicolae Grigorescu

Pentru a sarbatori 128 de ani de la instituirea autoritatilor romanesti civile si militare in Dobrogea au fost organizate o serie de manifestari.Ziua de 23 noiembrie este o zi de referinta pentru istoria tarii. In acest context, constantenii au decis sa vorbeasca de "Ziua Recunostintei" Dobrogei. 23 noiembrie 1987 reprezinta ziua in care a fost instituita autoritatea civila si militara a statului roman independent. Programul manifestarilor organizate ieri s-a deschis cu sesiunea de comunicari stiintifice desfasurata la Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie. In deschidere, prefectul Danut Culetu a justificat alegerea "Zilei Recunostintei". Primul argument a fost acela ca trebuie adus un omagiu Casei Regale, armatei si clasei politice romanesti. Faptul ca de prea putine ori ne aducem aminte de marile personalitati este un alt argument care trebuie luat in considerare. Despre semnificatia momentului istoric au vorbit drd. Constantin Scurtu, director al Muzeului Militar, contraamiralul George Petre, presedinte al Ligii Navale Romane, dr. Virgil Coman, director al Arhivelor Nationale Constanta si dr. Marian Zidaru, consilier al Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Constanta. De asemenea au mai luat parte si reprezentantii bisericii-IPS Teodosie si episcopul vicar, monsenior Stefan Ghenta. Printre cei prezenti s-a aflat si consulul general al Turciei, Haluk Agca. Academicianul Constantin Balaceanu Stolnici a vorbit despre contextul istoric in care s-a realizat alipirea Dobrogei, ca despre "un troc diplomatic".Expozitie vernisaj inchinata DobrogeiPrintre alte manifestari, la Muzeul de Sculptura Ion Jalea a avut loc vernisajul expozitiei "Valori ale graficii moderne romanesti". Este vorba despre o serie de lucrari de grafica in acuarela si penita ale artistilor de la sfarsitul secolului XIX si inceputul secolului XX. Este vorba despre lucrari semnate de Gheorghe Petrascu, Nicolae Tonitza, Stefan Luchian si Lucian Grigorescu. Expozitia inchinata acestei zile are ca tematica peisaje din Dobrogea si portrete reprezentand minoritatile conlocuitoare din spatiul dobrogean. In centrul expozitiei s-a aflat un tablou reprezentativ pentru ziua sarbatorita. Este vorba despre "Atacul de la Smirdan" semnat de Nicolae Grigorescu. Compozitia reprezinta schita pregatitoare pentru lucrarea care se gaseste in capitala. Nicolae Grigorescu a participat la Razboiul de Independenta, fiind alaturi de Szatmary, Mirea si Hentiu, unul dintre cronicarii de razboi ai vremii. Pictura realizata in ulei are influentele pictorului olandez Rembrandt. Pentru a marca evenimentul, elevii de la scoala numarul 24 Ion Jalea, coordonati de profesor Tudora Tusa, au prezentat referate avand ca tema "Revenirea Dobrogei la Patria-Mama".

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Black Coffee, DJ-ul desemnat Man of The Year în 2023, completează lineup-ul ediției 2024 a festivalului Untold

16 Apr 2024 406

Artist Talk cu Lia Perjovschi și Dan Perjovschi la Muzeul de Artă Brașov

10 Apr 2024 254

Lenny Kravitz, singurul artist cu 4 premii Grammy consecutive, urcă pe scena principală de la UNTOLD

04 Apr 2024 432

Interviu online Pictorul și graficianul profesionist Bianca Paraschiv - Sunt sinceră cu mine, creez ceea ce mă reprezintă și mă împlinește spiritual și artistic!

03 Apr 2024 1989

LIVE TEXT Expoziția „Praguri”, la Muzeul „Ion Jalea”. Constănțenii, invitați să admire fotografii ce explorează ideea de amintiri și locuri ale copilăriei din satele Dobrogei (FOTO+VIDEO)

28 Mar 2024 920

Expoziție de fotografie „Praguri”, a artistei Iris Maria Tușa, la Muzeul „Ion Jalea” Constanța

26 Mar 2024 554

Vernisajul expoziției „Praguri” al artistei Iris Maria Tușa este găzduit de Muzeul „Ion Jalea” Constanța

25 Mar 2024 513

„Elixirul dragostei”, eveniment la Teatrul Național de Operă și Balet Oleg Danovski Constanța

12 Mar 2024 612

În județul Constanța Aviatorul Rață Vasile a decedat. Mesajul transmis de familia sa

08 Mar 2024 947

Artist Talk susținut de Alexandru Rădvan la Muzeul de Artă Constanța

23 Feb 2024 561

Muzeul de Artă Constanța sărbătorește Ziua Națională Constantin Brâncuși

19 Feb 2024 540

INNA va urca pe scena principală a festivalului UNTOLD Dubai

07 Feb 2024 586

Expoziție de artă la Muzeul Marinei Române din Constanța

01 Feb 2024 874

Cunoscută artistă din România a murit chiar de ziua de naștere. Avea doar 38 de ani

22 Jan 2024 2400

Bianca Boeroiu a câștigat premiul Emmy la categoria „Machiaj contemporan remarcabil”

11 Jan 2024 903