Oficial de la ANM. Când au fost emise avertizările de vreme rea ce au vizat județele din vestul țării. Zeci de avertizări now casting au fost transmise ieri până la miezul nopții

În după-amiaza zilei de 17 septembrie 2017, începând cu ora 15:00, în partea de vest a țării, cerul s-a înnorat treptat iar vântul s-a intensificat. La ora 15.06, Administrația Națională de Meteorologie a emis primul mesaj cod galben pentru fenomene meteorologice periculoase imediate cu o anticipaţie de o ora până la şase ore (de tip nowcasting), pentru judeţele Timiș și Arad, cu următorul continut: “Fenomene meteorologice asteptate: intensificări ale vântului, care vor depăși la rafală 55-60 km/h, izolat 70 km/h și care trecător pot lua aspect de vijelie, frecvente descărcări electrice. Fenomene asociate: averse de ploaie care vor cumula izolat 15-20 l/mp, izolat grindină”.

Aceste fenomene au fost asociate unui front atmosferic rece, extins dinspre BosniaHerțegovina, peste Serbia și Ungaria, front care s-a deplasat foarte rapid către vestul României în după-amiaza zilei de 17 septembrie.

Evoluția acestui sistem frontal a fost anunţată de către Administrația Națională de Meteorologie în prognozele emise în ultima săptămână, inclusiv în data de 16 septembrie, pentru zonele din vestul, centrul si nordul tarii, pentru care în data de 17 septembrie, au fost emise atenţionări/avertizări de fenomene meteorologice periculoase imediate (de tip nowcasting).
 
Dezvoltarea foarte rapidă a norilor cumulonimbus (nori de furtuna) asociaţi acestui frontatmosferic, în condițiile unui contrast termic deosebit de puternic (scăderea temperaturii aerului de la 31-32 de grade la 16 grade) a determinat producerea acestor fenomene deosebit de violente. Astfel, baza acestor nori a fost foarte apropiată de sol (500…600 m), în timp ce vârful acestora a atins 10.000 - 13.000 m. Această dezvoltare explozivă a reprezentat un proces la scară locală, de tip supercelular, cu caracter distructiv, a fost monitorizat și gestionat cu ajutorul radarului meteorologic și imaginilor satelitare, în acord cu practicile internaționale în domeniul avertizarii fenomenelor convectice severe.

Prin urmare, la ora 15.28, a fost emis primul cod portocaliu, vizând județul Timiș, iar la ora 15.44, a fost emis un cod portocaliu pentru județul Arad, în ambele avertizari fiind precizat faptul că viteza maximă a vantului la rafală va depăși 90 km/h, valoare care reprezintă limita superioară a pragului de cod portocaliu pentru intensificări puternice ale vântului, la altitudini sub 800 m.

Până la miezul nopții, pe măsură ce aria manifestărilor de vreme severă s-a deplasat spre nord-est, au fost emise 47 de mesaje pentru fenomene meteorologice periculoase imediate (nowcasting), dintre care 12 cod portocaliu și 35 cod galben.
 
În data de 17 Septembrie au fost emise avertizări meteorologice de vreme severă imediată (de tip nowcasting) de cod Portocaliu pentru judeţele: Timiş, Arad, Caraş Severin, Hunedoara, Bihor, Alba, Harghita, Mureş, Sibiu, Maramureş, Cluj, Sălaj şi Satu Mare.
 
Conform procedurilor Ordinului nr. 3403/2012 privind fluxul informaţional operativ pentru transmiterea informărilor/atenţionărilor/avertizărilor meteorologice, toate avertizările/atenţionările meteorologice au fost transmise în flux operaţional către: Centrul operativ pentru situaţii de urgenţă de la Ministerul Mediului, Ministerul Apelor şi Pădurilor, Ministerul Transporturilor, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, ISU Judeţene, Prefecturile judeţene, AN Apele Române şi mass media.

Mesajele de atenționare și avertizare emise pe parcursul zilei de 17 septembrie și în prima parte a nopții de duminică spre luni (17 / 18 septembrie 2017) au fost postate în momentul emiterii si pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (www.meteoromania.ro).
 
Totodată, în regim operativ, atenționările și avertizările emise de către Administrația Națională de Meteorologie sunt afișate în aplicația INOVAGRIA Meteo, ce oferă utilizatorilor posibilitatea de a cunoaște, în orice moment, avertizări de vreme severă imediată la nivelul localității în care se află sau pentru pentru orice loc din România. Aplicaţia a devenit operaţională din data de 6 Septembrie 2017 şi este disponibilă pentru descărcare deocamdată pe Google Play Store.


Nota: fenomenele meteorologice care fac obiectul atentionărilor/avertizărilor meteorologice periculoase imediate (de tip nowcasting) sunt: vânt puternic, ploi importante cantitativ ce pot avea carater torenţial, descărcări electrice, grindină, ninsori abundente, viscol, polei, ceaţă, în acord cu Ordinul nr. 3403/2012, pentru aprobarea procedurilor de codificare a informărilor, atenționărilor și avertizărilor meteorologice și hidrologice

Sursa foto cu rol ilustrativ: ZIUA de Constanța

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Momentul în care poarta de la intrarea în Timișoara s-a prăbușit peste mașina în care se afla un student, surprins de o cameră video

22 Sep 2017 3730

Furtuna violentă din Timișoara a oprit temporar circulația feroviară

17 Sep 2017 1983