Actualitate

Oficial de la ANSVSA! Cum a apărut pesta porcină africană în România şi cât de rezistent este virusul

Pesta porcină africană a dat peste cap România, zonele cele mai afectate fiind cele din sud-estul ţării. Din păcate, nu există vaccin sau leac pentru virus, mortalitatea fiind de 100% în rândul porcilor mistreţi şi domestici. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor (ANSVSA) organizează, alături de instituţiile locale şi zonale, centre de combatere a răspândirii pestei porcine africane.
 
Totuşi, cele mai frecvente întrebări sunt cum a apărut pesta porcină la noi în ţară şi cât de rezistent e virusul, dar şi cum se manifestă la porci. Astfel, printr-o solicitare făcută la ANSVSA, cotidianul ZIUA de Constanţa a obţinut răspunsurile la întrebările cetăţenilor afectaţi direct sau indirect de pesta porcină africană.
 
Din analizele anchetelor epidemiologice efectuate de către medicii veterinari oficiali în teritoriu s-a concluzionat că au existat două surse de contaminare în România. Prima sursă incriminată: produsele alimentare de origină animală - preparate din carne de porc infectate cu virusul PPA, originare din Ucraina, care au fost aduse în ţară pe la Satu Mare. Cea de-a doua sursă de contaminare - mistreţii infectaţi cu virusul PPA care au intrat din Ucraina prin judeţul Tulcea. Primul judeţ afectat a fost Satu Mare, al doilea - Tulcea, apoi au urmat pe rând Brăila, Constanţa, Bihor, Sălaj, Ialomiţa, Galaţi, Călăraşi şi Ilfov.
 
În judeţul Tulcea, în data de 10 iunie 2018 s-a confirmat primul focar de PPA într-o exploataţie non-profesională. La câteva zile distanţă de primul focar de PPA, a fost confirmat şi primul caz de îmbolnăvire a unui mistreţ (12 iunie 2018). Ulterior, situaţia epidemiologică a cunoscut o evoluţie rapidă în zona de sud-est, unde, în scurt timp, a fost confirmat un număr tot mai mare de focare.
 
Sursa virală s-a dezvoltat în Delta Dunării, boala a avansat spre Insula Mare a Brăilei (primul focar din judeţul Brăila confirmat în data de 3.07.2018), apoi în Balta Ialomiţei (primul focar din judeţul Ialomiţa a apărut la data de 21.07.2018). Ulterior, boala a evoluat şi în judeţul Constanţa, unde primul focar a fost înregistrat la data de 4.07.2018, asta pentru că se iau în calcul şi ipotezele sursei virale pe cursurile de apă  sau vectorii mecanici hematofagi, după cum reiese din ancheta epidemiologică.
 

Perioada de incubaţie diferă de la câteva zile... la săptămâni

 
Virusul pestei porcine africane are o perioadă de incubaţie de 5-15 zile în cazul infecţiilor naturale şi posibil chiar câteva săptămâni în cazul infecţiilor naturale cu tulpini slab patogene. Simptomatologia bolii este diferită, fiind dependentă de virulenţa tulpinii de virus infectante. PPA evoluează sub patru forme: supraacută, acută, subacută şi cronică.
 
Forma supraacută: apare sporadic, porci găsiţi morţi sau agonici fără semne premonitorii, uneori respiraţie superficială anterior morţii.
 
Forma acută: febră - 40,5-42 de grade C timp de 12-14 zile, apoi revenire la normal, animalele stau îngrămădite la întuneric, se deplasează cu greutate, uneori necoordonare a mişcărilor cu 24-48 de ore înainte de moarte, pielea se înroşeşte, apoi devine cianotică, tahipnee şi puls accelerat, descărcări sanguinolente, avorturi la orice vârstă a gestaţiei, moarte după 6-13, maximum 20 de zile, posibil chiar la 100% din efectiv.
 
Forma subacută: simptomatologie mai estompată, cu febră fluctuantă, pneumonie, depresie, avorturi, durată de până la 30 de zile, mortalitate 30-70%, după 15-40 de zile de boală.
 
Forme cronice şi inaparente: posibil inaparente, doar cu seroconversie, posibil febră 2-3 săptămâni, apoi remisie, mici pete roşii, ce devin necroze, chiar ulcere, pericardite, pleurite adezive, pneumonii, tumeficaţii articulare, chiar artrite, avorturi, mortalitate redusă. Animalele care rămân în viaţă sunt purtătoare pe viaţă.
 
În cazul în care se confirmă oficial prezenţa PPA într-o exploataţie, se aplică prevederile Ordinului nr. 99 din 2006 modificat, pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind controlul pestei porcine africane, precum şi prevederile Deciziei Comisiei nr. 422 din 2003 de aprobare a manualului de diagnostic al pestei porcine africane. Stingerea unui focar de PPA durează 40 de zile de la finalizarea dezinfecţiilor şi dezinsecţiilor.
 
Reintroducerea porcinelor într-o exploataţie trebuie să înceapă cu introducerea porcinelor santinelă, să provină dintr-un efectiv indemn de PPA şi dintr-o exploataţie nesupusă restricţiilor legate de PPA.  Porcinele santinelă din efectivul repopulat trebuie să fie supuse unei examinări serologice, conform manualului de diagnostic, iar prelevarea de probe trebuie efectuată cel mai devreme la 45 de zile după sosirea ultimelor porcine. Niciun porc nu poate părăsi exploataţia înainte de obţinerea rezultatelor negative ale examinării serologice.
 

La câte grade dispare virusul PPA?

 
Virusul PPA rezistă la anumiţi factori chimici şi fizici. Temperatura: are o rezistenţă ridicată la temperaturi scăzute, rezistă la temperaturi de până la 55 de grade C, iar la temperatura de 56 de grade C este inactivat în 70 de minute, la 60 de grade în 20 de minute. Este rezistent la un pH de 3,9 ori mai mare de 11,5. De exemplu, la pH 13,4, rezistă până la 21 ore în mediu uscat şi 7 zile în mediu umed. Rezistenţa în materiale biologice: lungi perioade în fecale, sânge, ţesuturi, în produse provenite din carne de porc nepreparate termic sau insuficient preparate termic.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Bruxelles. Conferință la nivel înalt pe tema bolilor transfrontaliere în Europa. Ministrul Petre Daea, discuţii despre pesta porcină

11 Sep 2018 265

Evoluţia pestei porcine africane, la zi! Peste 100.000 de porci au fost ucişi

07 Sep 2018 520

Comandamentul Sezon Estival 2018, la bilanţ. Ce neconformităţi au depistat inspectorii în unităţile alimentare de pe litoral

04 Sep 2018 308

După ce pesta porcină africană a făcut ravagii în România, o altă ameninţare se află la graniţă - pesta micilor rumegătoare

04 Sep 2018 688

Rectificarea bugetară. ANSVSA primeşte în plus 149,5 milioane lei, pentru activitățile din programul de eradicare a pestei porcine

03 Sep 2018 549

Pesta Porcină Africană confirmată în două gospodării din județul Buzău

02 Sep 2018 1091

Virusul pestei porcine africane se răspândeşte. Trei noi suspiciuni în judeţul Constanţa

30 Aug 2018 1493

ANSVSA. Care este evoluţia Pestei Porcine Africane în Dobrogea

29 Aug 2018 1224

Harta răspândirii pestei porcine africane la nivel european. Care sunt zonele de risc din apropierea României

25 Aug 2018 341

Oficial de la ANSVSA În județul Constanța, sunt peste 50 de focare de pestă porcină africană în gospodăriile populației

22 Aug 2018 914

Virusul Pestei Porcine Africane confirmat la porcii dintr-o anexă gospodărească a unei stâne

20 Aug 2018 524

Pesta Porcină Africană confirmată în alte două gospodării! Ce spun reprezentanții ANSVSA

16 Aug 2018 983

ANSVSA, măsuri de prevenire a apariției pestei la micile rumegătoare

14 Aug 2018 660

Restaurante și unități fast-food de pe litoral sancționate de inspectorii sanitar-veterinari. Mai multe kg de alimente stricate, confiscate

14 Aug 2018 739

Oficial ANSVSA Au fost închise primele focare de pestă porcină africană

13 Aug 2018 1235

Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane în țara noastră

10 Aug 2018 1286

ANSVSA răspunde în urma crizei de pestă porcină din România "Autoritățile statului au informat din timp toți operatorii din industria de profil"

09 Aug 2018 590

Danezii vor realiza un studiu cu ANSVSA referitor la modul în care s-a răspândit pesta porcină africană în România

08 Aug 2018 761

Fost șef al DSVSA Constanța Cine este Geronimo Brănescu, din fruntea ANSVSA, cel care trebuie să gestioneze grava problemă a pestei porcine (documente)

06 Aug 2018 2899

Pesta porcină africană. Care sunt focarele din Constanţa. Metode folosite pentru uciderea porcilor

06 Aug 2018 4182

Pesta porcină africană - boala cu o rată de mortalitate de 100%. Cum recunoşti afecţiunea?

04 Aug 2018 2326

Aproximativ 50.000 de porci ucişi, din pricina pestei porcine. ANSVSA a actualizat numărul focarelor de infecţie

03 Aug 2018 1064

Numărul focarelor de pestă porcină africană în România a ajuns la 524. Ce spune președintele ANSVSA

01 Aug 2018 662

Controale ale inspectorilor ANSVSA Constanţa, în unităţile alimentare. Refuzul de a tăia animalele bolnave, sancţionat

31 Jul 2018 1457

Pesta porcină Primele plăți compensatorii au ajuns la crescătorii de porci afectați de pierderea animalelor

30 Jul 2018 2622

Constanța. Tone de mâncare alterată, retrase de la vânzare

17 Jul 2018 813

Decizie a ANSVSA. Ce mențiune ar putea fi trecută pe etichetele produselor congelate

11 Jul 2018 358

ANSVSA a făcut publice rezultatele în cazul produselor congelate retrase preventiv de la comercializare. Ce s-a stabilit în urma analizelor

11 Jul 2018 373

Alertă. Nouă oameni au murit după ce au mâncat porumb congelat. Porumbul ce provine de la o fabrică din Ungaria este comercializat și în România

06 Jul 2018 1284

Comandamentul pentru reducerea efectelor produse de pesta porcină africană, reunit la Palatul Victoria

03 Jul 2018 826

Alertă în județul Tulcea din cauza pestei porcine. Mii de porci au fost sacrificați. ANSVSA a detaşat personal de specialitate din alte zece judeţe

02 Jul 2018 1175

Probleme mari în magazinele, cofetăriile și patiseriile din Constanța. Tone de alimente stricate confiscate de inspectorii DSVSA Constanța

02 Jul 2018 4001

ANSVSA Constanţa, măsuri în scopul prevenirii introducerii pe teritoriul judeţului Constanța a pestei porcine africane

22 Jun 2018 762

Alertă în Delta Dunării. Sunt suspiciuni de peste poricină în două sate din Deltă. Ce măsuri au luat autoritățile

11 Jun 2018 642

Suspiciune de toxiinfecție alimentară la o grădiniță din București. Mai mulți copii au ajuns la spital

01 Jun 2018 353

Alertă. Mega Image retrage un sortiment de brânză de pe rafturi. A fost comercializat și la Constanța

17 May 2018 1505

Alertă! Peste 1,3 tone de cireșe, contaminate. ANSVSA a retras sute de kilograme de la comercializare

11 May 2018 2520

agrointel.ro Autoritățile, din nou în alertă. Legume provenite din Turcia, depistate cu o substanță periculoasă!

18 Apr 2018 1421

Atenție de unde luați mielul pentru Paște. Ce au descoperit comisarii CJPC Constanța la o măcelărie din Piața Tomis 3 (galerie foto+video)

02 Apr 2018 3469

Fost director al Direcției Sanitar Veterinară Constanţa numit președinte al ANSVSA. Care este noutatea deciziei semnate de premierul Dăncilă

13 Feb 2018 1826

Soţia vicelui ANSVSA condamnată. A condus băută, cu cei trei copii în maşină

16 Oct 2017 1260

Localuri de pe litoral, sancţionate de inspectorii sanitar-veterinari. Ce nereguli au fost găsite

29 Jul 2017 1554

Două unități tip bufet, o braserie și o rulotă au fost sancţionate pe litoral de inspectorii ANSVSA. Ce deficiențe au constatat inspectorii

28 Jul 2017 948

Îngheţata Pirulo Jungly, retrasă de pe piaţa din România. Iată motivul

26 Jul 2017 1441

Amenzi de 28.000 de lei aplicate agenților economici de pe litoral de inspectorii ANSVSA. Ce nereguli au fost constatate

21 Jul 2017 1062

Cinci restaurante de pe litoral sancționate de inspectorii sanitar-veterinari. Ce amenzi au fost aplicate

20 Jul 2017 1894

Controale ale inspectorilor sanitar-veterinari în localuri de pe litoral. Au fost aplicate amenzi

17 Jul 2017 791

Două restaurante de pe litoral, sancționate de inspectorii sanitari. Ce a constatat echipa de control

14 Jul 2017 1564

Zeci de unități de pe litoral verificate de inspectorii ANSVSA. Ce nereguli au constatat

11 Jul 2017 1113

Șapte restaurante, o pensiune și un fast-food de pe litoral amendate de inspectorii ANSVSA

10 Jul 2017 3447