OMS 151 de cazuri de salmoneloză asociate consumului de ciocolată

Ciocolata Foto pixabay
  • Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a confirmat miercuri 151 de cazuri de salmoneloză asociate consumului de ciocolată provenită din Belgia, după o analiză genetică realizată în Marea Britanie, relatează EFE.

La analiză s-a detectat o legătură genetică între bacteria ce provoacă această boală, Salmonella, şi o serie de produse de ciocolată provenite din Belgia, mai ales produsele de tip Kinder, care au fost distribuite în 113 ţări, notează OMS într-un comunicat.

Potrivit Agenţiei britanice pentru siguranţă sanitară (UKHSA), focarul de "Salmonella Typhimurium", din care primul caz a fost detectat în decembrie 2021, este rezistent la şase tipuri de antibiotice.

Deocamdată, cei mai afectaţi sunt cei cu vârsta sub zece ani şi femei, reprezentând 134 de cazuri, fiind vorba de produse destinate mai ales copiilor.

OMS consideră că riscul ca boala să se extindă în Europa (focarul cazurilor) sau în lume este moderat, mai ales că majoritatea produselor suspectate au fost retrase de pe piaţă.

În ce priveşte ţările, Belgia, unde s-a declanşat focarul este cea mai afectată, cu 26 de cazuri raportate, urmată de Franţa (25).

În Spania există un singur caz confirmat, deşi Centrul European pentru Prevenire şi Control al Bolilor se investighează alte două cazuri care ar putea fi asociate.

Ca măsură preventivă, Agenţia spaniolă pentru siguranţă alimentară şi nutriţie (Aesan) a dispus retragerea tuturor produselor tip Kinder: Kinder Surpriză, Kinder Surpriză Maxi, Kinder Mini Ouă şi Schoko-bons.

Salmoneloza este o boală cu transmitere alimentară asociată în mod obişnuit consumului de ouă, carne şi produse lactate şi provoacă de obicei simptome uşoare, printre cele mai comune fiind febra, durere abdominală sau greţuri.


Totuşi, acest focar a atras atenţia OMS, deoarece 21 de cazuri au prezentat simptome severe, iar 9 persoane au necesitat spitalizare.

Pentru a evita contagierea cu această boală, OMS recomandă o igienă corectă a mâinilor, mai ales după intrarea în contact cu animale; gătirea corectă a alimentelor, precum şi spălarea legumelor şi a fructelor înainte de consum.

Sursa Agerpres

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

De 1 Martie Polițiștii din Tulcea vin în întâmpinarea doamnelor si domnișoarelor cu flori și ciocolată (FOTO)

01 Mar 2024 586

Alertă alimentară Biscuiți retrași din magazinele LIDL. Pot să conțină corpuri străine metalice

22 Feb 2024 2516

Justiție la Constanța! 9 ani de închisoare pentru un tânăr care a furat o ciocolată și tabletă de vitamina C! Cum s-a ajuns la această pedeapsă

19 Nov 2023 2566

Cum poți pregăti o delicioasă pască cu ciocolată și aluat de cozonac? Iată ingredientele (VIDEO)

02 Apr 2023 1356

A poftit la dulce! Constanța. Închisoare cu executare pentru furtul a două baxuri de ciocolată!

11 Mar 2023 2102

Atenție Suspiciune de contaminare cu corp străin în două produse de ciocolată, distribuite în două mari hipermarketuri din Constanța

25 Jan 2023 1472

7 iunie - Ziua Înghețatei de Ciocolată

07 Jun 2022 1219

GastroArt Lapte de pasăre în ciocolată (rețetă interbelică)

17 May 2022 1608

Desertul sănătos care se prepară în 5 minute, din 3 ingrediente (VIDEO)

17 Apr 2022 7737

Ferrero opreşte producţia la fabrica din Belgia. Întreaga gamă de produse Kinder de aici este retrasă de la comercializare. Sunt temeri privind o epidemie de salmonella

08 Apr 2022 1586

Auchan retrage din magazine ciocolată Kinder cu suspiciune de salmonella. Lista produselor vizate

06 Apr 2022 6818

Ouă de ciocolată retrase de pe piață, după ce zeci de oameni s-au infectat cu salmonella

05 Apr 2022 2373

Ziua ciocolatei cu caramel. Ciocolata, secretul curelor de slăbit. Rezultatele unui studiu

19 Mar 2022 1318

GastroArt Cremă de nuci (rețetă interbelică)

14 Mar 2022 1774

Ziua Sufleului de Ciocolată. Cum se prepară acest desert delicios

28 Feb 2022 1109