Omul Deltei, Ivan Patzaichin reușește să unească România prin muzică Subcarpați și Rusalka, piesă în memoria lui Ivan Patzaichin (video)

  • Cu alte cuvinte, după construirea unei canotci, lansarea experienței Pescaturism și a Punctelor Gastronomice Locale, dar și a unor trasee verzi prin Delta Dunării, omul Deltei, Ivan Patzaichin reușește să unească România prin muzică.
Subcarpați a creat o piesă foarte sensibilă în memoria lui Ivan Patzaichin, multiplu campion olimpic, mondial şi european la caiac, care este imposibil să nu-ți ajungă imediat la inimă.  Melodia se intitulează Subcarpați și Rusalka - IVAN

Muzica le aparține celor Subcarpați și corul Rusalka, videoclipul aparține  Asociației Ivan .Patzaichin - Mila 23, Mani Gutău și Dragoș Asaftei, iar producția este semnată Subcarpați și Asociația Ivan Patzaichin - Mila 23.

Cu alte cuvinte, după construirea unei canotci, lansarea experienței Pescaturism și a Punctelor Gastronomice Locale, dar și a unor trasee verzi prin Delta Dunării, omul Deltei, Ivan Patzaichin reușește să unească România prin muzică.
 

Ivan Patzaichin, multiplu campion olimpic, mondial şi european la caiac - canoe, cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice, a fost, este și va rămâne o legendă de neegalat pe care România a oferit-o în dar omenirii. Originar din Mila 23, un mic sat de lipoveni din Delta Dunării, Ivan și-a folosit gloria pentru a da înapoi comunității sale sprijinul de care s-a bucurat în timpul carierei de sportiv, antrenor și, mai apoi, de antreprenor social.

A iubit din toată inima natura, sportul, oamenii și cultura. Și-a dorit să promoveze valorile lipovenilor, să contribuie la profilul identitar local și la creșterea turismului cultural din Deltă.

La începutul lui 2021, am avut onoarea să fim invitații lui Ivan, acasă, la Mila 23. Am găsit aici o comunitate vibrantă care, pe lângă tradiția de a oferi României cei mai mulți campioni olimpici la sporturile pe apă, se bucură și de o puternică tradiție muzicală.

Le-am cunoscut pe femeile din corul Rusalka, un grup de lipovence care se îngrijesc să păstreze vie și să valorifice muzica tradițională din aceste ținuturi. Corul deține un repertoriu de cântece vechi, culese și documentate de membrele sale pe parcursul ultimelor decade.

Cântecele poartă cu ele cultura lipovenească, transmisă din generație în generație, și ascunde mărturii ale modului de a trăi al acestui grup etnic, în ultimii 200 de ani, pe teritoriul Deltei Dunării. Sunt melodii de jale și dor, cântece dedicate anotimpurilor, de dragoste, despărțire, logodnă, nuntă, petrecere, cântece despre ținutele tradiționale ale lipovenilor și cântece pescărești.

Ne-am propus, împreună cu Ivan și cu echipa lui, Rowmania, să aducem în actualitate prestația artistică a corului Rusalka din Mila 23 și să punem sub lumină aportul pe care amestecul multietnic absolut unic de aici îl poate aduce dezvoltării Deltei Dunării - un ținut ospitalier, care le-a permis comunităților locale să crească, să lase și să păstreze mărturii ale istoriei lor culturale, transformând Delta în una dintre cele mai cosmopolite și valoroase întinderi verzi-albastre din România.Suntem onorați. Îți mulțumim, Ivan! Plecăciuni și ape line! Continuăm., spun cei de la Subcarpați. Sursa video: Youtube/  SubcarpatiRO
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cu ocazia deschiderii Muzeului Ivan Patzaichin Arhitectul Teodor Frolu, decorat cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler

27 May 2024 462

Tulcea Muzeul Ivan Patzaichin, primul din România inclus în rețeaua Bauhaus European Center

23 May 2024 582

La Mila 23, județul Tulcea, se va inaugura Muzeul Ivan Patzaichin

20 May 2024 566

Flash mob pe Faleza "Ivan Patzaichin" din Tulcea. Sute de tulceni au fost prezenți (FOTO)

28 Apr 2024 698

Tulcea Spectaculoasa fântână arteziană de pe Faleza Ivan Patzaichin va fi redeschisă!

25 Apr 2024 789

Prima operă de artă donată de România la UNESCO. Artistul, Mircea Cantor, este realizatorul uneia dintre cele cinci opere ce alcătuiesc Ansamblul Memorial Ivan Patzaichin

25 Oct 2023 933

Tulcea La două zile de la inaugurare, Ansamblul Memorial Ivan Patzaichin, vandalizat în repetate rânduri (FOTO)

12 Sep 2023 1080

Marinarii militari, la inaugurarea Memorialului „Ivan Patzaichin” din Tulcea (FOTO)

11 Sep 2023 899

Cum s-a sărbătorit pe faleza Dunării? Ziua Marinei Române coincide cu Zilele municipiului Tulcea

15 Aug 2023 1037

Știri din Tulcea Când va fi inaugurat ansamblul memorial Ivan Patzaichin construit pe faleza municipiului?

11 Aug 2023 950

Festivalul „Delta Waves Fest“ din Tulcea, supravegheat de jandarmi! Recomandările forțelor de ordine pe durata evenimentului

27 Jul 2023 897

Delta Waves Fest. Eveniment de inaugurare a portului și a falezei „Ivan Patzaichin” din Tulcea

16 Jul 2023 1525

Max Boegl Romania construiește, cu bani de la Consiliul Județean Tulcea, Ansamblul Memorial Ivan Patzaichin (DOCUMENT)

21 Jun 2023 1787

Tulcea. Încep lucrările la memorialul pentru Ivan Patzaichin! Când va fi inaugurat

16 Jun 2023 1038

CLM Tulcea a votat finanțarea ansamblului memorial Ivan Patzaichin

31 May 2023 1142