Omul Deltei, Ivan Patzaichin reușește să unească România prin muzică Subcarpați și Rusalka, piesă în memoria lui Ivan Patzaichin (video)

  • Cu alte cuvinte, după construirea unei canotci, lansarea experienței Pescaturism și a Punctelor Gastronomice Locale, dar și a unor trasee verzi prin Delta Dunării, omul Deltei, Ivan Patzaichin reușește să unească România prin muzică.
Subcarpați a creat o piesă foarte sensibilă în memoria lui Ivan Patzaichin, multiplu campion olimpic, mondial şi european la caiac, care este imposibil să nu-ți ajungă imediat la inimă.  Melodia se intitulează Subcarpați și Rusalka - IVAN

Muzica le aparține celor Subcarpați și corul Rusalka, videoclipul aparține  Asociației Ivan .Patzaichin - Mila 23, Mani Gutău și Dragoș Asaftei, iar producția este semnată Subcarpați și Asociația Ivan Patzaichin - Mila 23.

Cu alte cuvinte, după construirea unei canotci, lansarea experienței Pescaturism și a Punctelor Gastronomice Locale, dar și a unor trasee verzi prin Delta Dunării, omul Deltei, Ivan Patzaichin reușește să unească România prin muzică.
 

Ivan Patzaichin, multiplu campion olimpic, mondial şi european la caiac - canoe, cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice, a fost, este și va rămâne o legendă de neegalat pe care România a oferit-o în dar omenirii. Originar din Mila 23, un mic sat de lipoveni din Delta Dunării, Ivan și-a folosit gloria pentru a da înapoi comunității sale sprijinul de care s-a bucurat în timpul carierei de sportiv, antrenor și, mai apoi, de antreprenor social.

A iubit din toată inima natura, sportul, oamenii și cultura. Și-a dorit să promoveze valorile lipovenilor, să contribuie la profilul identitar local și la creșterea turismului cultural din Deltă.

La începutul lui 2021, am avut onoarea să fim invitații lui Ivan, acasă, la Mila 23. Am găsit aici o comunitate vibrantă care, pe lângă tradiția de a oferi României cei mai mulți campioni olimpici la sporturile pe apă, se bucură și de o puternică tradiție muzicală.

Le-am cunoscut pe femeile din corul Rusalka, un grup de lipovence care se îngrijesc să păstreze vie și să valorifice muzica tradițională din aceste ținuturi. Corul deține un repertoriu de cântece vechi, culese și documentate de membrele sale pe parcursul ultimelor decade.

Cântecele poartă cu ele cultura lipovenească, transmisă din generație în generație, și ascunde mărturii ale modului de a trăi al acestui grup etnic, în ultimii 200 de ani, pe teritoriul Deltei Dunării. Sunt melodii de jale și dor, cântece dedicate anotimpurilor, de dragoste, despărțire, logodnă, nuntă, petrecere, cântece despre ținutele tradiționale ale lipovenilor și cântece pescărești.

Ne-am propus, împreună cu Ivan și cu echipa lui, Rowmania, să aducem în actualitate prestația artistică a corului Rusalka din Mila 23 și să punem sub lumină aportul pe care amestecul multietnic absolut unic de aici îl poate aduce dezvoltării Deltei Dunării - un ținut ospitalier, care le-a permis comunităților locale să crească, să lase și să păstreze mărturii ale istoriei lor culturale, transformând Delta în una dintre cele mai cosmopolite și valoroase întinderi verzi-albastre din România.Suntem onorați. Îți mulțumim, Ivan! Plecăciuni și ape line! Continuăm., spun cei de la Subcarpați. Sursa video: Youtube/  SubcarpatiRO
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

CLM Tulcea a votat finanțarea ansamblului memorial Ivan Patzaichin

31 May 2023 463

Cum va arăta Ansamblul memorial Ivan Patzaichin care va fi construit pe faleza municipiului Tulcea?

07 Feb 2023 938

Canoe Tulceanul Cătălin Chirilă, campion mondial și european, a ocupat, acum 12 ani, locul doi la etapa națională a Olimpiadei de Limba Rusă Maternă

17 Jan 2023 891

Județul Tulcea Canotca realizată de copiii de la Mila 23 este lansată la apă (GALERIE FOTO)

28 Oct 2022 837

Campionii Cătălin Chirilă și Petre Capusta, cetățeni de onoare ai comunei tulcene Sarichioi

27 Sep 2022 1246

Măsuri de prevenire a incendiilor pe timpul manifestărilor cu public numeros. Ce trebuie să știe tulcenii

08 Sep 2022 814

Delta Dunării este gazda primului concurs feminin de pescuit la biban din România

16 Jun 2022 946

Peste 40 de persoane vor să înfiinţeze puncte gastronomice locale în Deltă. Anunțul preşedintei asociaţiei Ivan Patzaichin - Mila 23

26 Feb 2022 1177

Faleza municipiului Tulcea va purta numele marelui campion olimpic Ivan Patzaichin. Cine a luat decizia

01 Oct 2021 1284

Lacrimi și durere Ivan Patzaichin, condus pe ultimul drum de familie și prieteni! (video)

07 Sep 2021 1724

Patriarhul Daniel, mesaje după moartea lui Ion Caramitru și Ivan Patzaichin

06 Sep 2021 1609

Ivan Patzaichin va fi înmormântat, marţi, cu onoruri militare

06 Sep 2021 1554

Simona Halep, mesaje emoţionante în memoria regretaților Ivan Patzaichin și Ion Caramitru

06 Sep 2021 1548

Județul Tulcea Altar de flori și lumânări la Mila 23, locul de suflet al lui Ivan Patzaichin (video)

06 Sep 2021 10318

„Rămas bun, «amirale»!“. Marele campion Ivan Patzaichin s-a ridicat la ceruri „Eroul din Delta Dunării, prieten şi frate al Constanţei“

06 Sep 2021 3381