ONG Mare Nostrum anunță Cel mai mic număr de delfini eșuați din ultimii 10 ani! Care sunt cauzele care au dus la această situație

Anul 2021 a fost anul în care s-a înregistrat cel mai mic număr de eșuări din ultimii 10 ani! A fost înregistrat un număr de 50 de cetacee eșuate, față de media anuală de 85. Care sunt cauzele care au dus la această situație, aflați în acest material!În anul 2021, au fost înregistrate 50 de cetacee eșuate, cu mult sub media anuală de eșuări, și anume 85.  Acesta este cel mai mic număr înregistrat în ultimii 10 ani.  Cei 50 de indivizi aparțin celor 3 specii de cetacee:  70% marsuini, urmați de afalini și doar 4% delfini comuni.
Numărul mic de eșuări este condiționat de foarte mulți factori, precum prezența sau absența mamiferelor marine în zonele de pescuit influențate de disponibilitatea hranei, efortul de pescuit, situația socio-economică și de vremea instabilă care permite sau nu derularea activității de pescuit.
 


”Am putea spune că pe undeva, pandemia a oferit un moment de respiro mamiferelor marine, și de aceea a fost înregistrată cea mai mică incidență a cazurilor de eșuare la litoralul românesc din ultimul deceniu. În același timp, rezultatele proiectului CeNoBS au îmbogățit cunoștințele despre distribuția sezonieră, precum și despre abundența celor trei specii de cetacee din Marea Neagră, arătând totodată fragilitatea stării de conservare a acestor populații prin numărul îngrijorător de capturi accidentale în plasele de pescuit, la nivel bazinal”, spune Marian Paiu, director executiv ONG Mare Nostrum.


Studii de acustică pentru a identifica dinamica populațiilor de cetacee în bazinul Mării Negre


Studiile de acustică continuă și în acest an pentru a identifica dinamica populațiilor de cetacee de la litoralul românesc, dar și din bazinul Mării Negre. Studiul a fost demarat în 2020, sub denumirea BlackCeTrends, alături de partenerii din Ucraina, Bulgaria, Turcia și Georgia, pentru a stabili dinamica cetaceelor la nivelul întregului bazin. 

 

”Acest studiu ne-a ajutat să identificăm prezența delfinilor și marsuinilor și în sezonul rece, unde literatura de specialitate menționează o migrație a lor în apele din estul bazinului. Datorită acestui lucru ne vom intensifica eforturile, în anii următori, pentru a identifica populațiile rezidente de delfini și, dacă este posibil, de marsuini prin metoda foto-identificării. De-a lungul anilor, Mare Nostrum a implementat această metodă în apele românești ale Mării Negre, unde a reușit să realizeze un catalog de foto-identificare, cu exemplarele surprinse în monitorizările dedicate, menționează Costin Timofte, asistent proiect ONG Mare Nostrum.Ce este fotoidentificarea?


Metoda de fotoidentificare reprezintă realizarea de observaţii şi fotografii ce surprind delfinii în habitatul lor natural, iar identificarea propriu-zisă se realizează prin analizarea fotografiilor înotătoarei dorsale sau a semnelor distincte de pe corpurile delfinilor, care prezintă anumite particularități, la nivelul fiecărui exemplar, în funcție de specia din care face parte.


De asmeenea am pus bazele primului catalog de foto-identificare bazinal, pe platforma OBIS Seamap, unde toți specialiștii pot încărca sau compara fotografiile delfinilor înregistrați.


Pe toată durata anului, ONG Mare Nostrum s-a deplasat la 37 de intervenții rapide, costul acestor deplasări fiind asigurat de donațiile obținute în urma campaniei ADOPTĂ UN DELFIN. De asemnea, un real ajutor îl reprezintă „Rețeaua voluntară de monitorizare a delfinilor și marsuinilor”, coordonată de ONG Mare Nostrum și care efectuează monitorizări bilunare.

Sursa foto: ONG Mare Nostrum

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ONG Mare Nostrum - „Ziua Delfinului vine cu surprize pentru toți cei care iubesc delfinii“

26 Jul 2022 531

Delfinii din Marea Neagră sunt în pericol! Număr mare de delfini eșuați pe litoralul românesc

30 Jun 2022 620

Se caută voluntari în Constanța. Este ultima zi pentru înscrieri la ONG Mare Nostrum

27 Jun 2022 576

ONG Mare Nostrum Peste o tonă de deșeuri au fost ridicate de pe plaja Corbu în mai puțin de trei ore

15 Jun 2022 532

Vești bune înainte de sezonul estival Cantitatea de deșeuri înregistrată, la jumătate față de anul trecut! Anunțul ONG Mare Nostrum

31 May 2022 596

ONG Mare Nostrum Provocare răsplătită cu premii. Sesiune de jogging și adunat deșeuri

21 May 2022 839

Din ce în ce mai mulți delfini eșuați din Marea Neagră. Cum îi afectează războiul și navele militare (VIDEO)

11 May 2022 1015

Descoperire tristă pe plaja din Mamaia. A fost găsit un pui de delfin mort (GALERIE FOTO+VIDEO)

30 Apr 2022 2140

ONG Mare Nostrum Parteneriat pentru dezvoltarea durabilă a zonei Vadu din județul Constanța

09 Apr 2022 839

Platformă dedicată antreprenoriatului social, lansată la Liceul Teoretic Ovidius

04 Apr 2022 801

Constanța. Delfin eșuat pe plaja Iaki din Mamaia (GALERIE FOTO și VIDEO)

18 Mar 2022 1224

ONG Mare Nostrum Peste 70 de cadre didactice au participat la traininguri pe tema deșeurilor marine

20 Feb 2022 886

Workshop dedicat cadrelor didactice. ONG Mare Nostrum reia instruirea pe tema deșeurilor marine

08 Feb 2022 851

Ecluza Năvodari Operațiunea de salvare a unui pui de delfin. Cu ce forțe se intervine (GALERIE FOTO+VIDEO)

29 Jan 2022 1410

Mare Nostrum Întânire online pentru a reduce numărul deșeurilor de pe plajă. Cum te poți înscrie gratuit la eveniment

25 Jan 2022 764