ONG Mare Nostrum - „Ziua Delfinului vine cu surprize pentru toți cei care iubesc delfinii“

  • Ziua Delfinului se va desfășura în perioada 1-5 august și va cuprinde mai multe activități.

Ong Mare Nostrum te ia pe mare, pentru a cunoaște delfinii în mediul lor natural, pe 1 și 3 august! Poți ocupa unul din locuri, dacă participi la concursul lansat de organizație pe contul de instagram!

Ziua Delfinului vine cu surprize pentru toți cei care iubesc delfinii!

În acest an, faci cunoștință cu activitățile de monitorizare a cetaceelor din Marea Neagră, pe care organizația le efectuează constant în timpul anului, pentru conservarea biodiversității marine:

„Am hotărât ca în acest an să implicăm activ constănțenii și toți iubitorii de delfini în activitățile noastre de monitorizare terestră și acvatică, pentru că în acest fel pot înțelege mult mai bine ce facem. Monitorizările terestre și acvatice sunt o componentă importantă a ONG Mare Nostrum, dincolo de deplasările pe care le facem atunci când primim sesizări legate de cazurile de cetacee eșuate”, spune MARIAN PAIU, directorul executiv al organizației.


În ce constă concursul?

Iubitorii de delfini pot câștiga 2 locuri pe mare, alături de echipa ONG Mare Nostrum, un loc pe 1 august și unul pe 3 august, dacă se înscriu la concursul semnalizat pe contul de instagram ongmarenostrum. Concursul se desfășoară doar pe instagram, în perioada 20-27 iulie. Dacă vrei ca locul să fie al tău, ai de făcut 2 lucruri!

Follow pagina ongmarenostrum, pe #instagram

Care este programul din acest an pentru Ziua Delfinului?

Ziua Delfinului se va desfășura în perioada 1-5 august și va cuprinde mai multe activități, în care se poate implica și publicul ce vrea să afle mai multe informații despre cum se efectuează monitorizările acvatice și terestre ale delfinilor.

Luni – 1 August – ieșire pe mare –velierul Edith –  comandant Pădineanu Adrian

Marți – 2 August – ieșire pe teren – punct fix– zona Cazino Constanța. De asemenea, între orele 19:00-20:30, pe faleza Cazino Constanța- Zona statuia lui Eminescu, ONG Mare Nostrum va fi prezent cu un stand, scopul fiind de a informa turiștii și constănțenii cu privire la activitățile organizației, date esențiale despre delfini și modul în care se pot implica pentru a susține activitățile organizației.


Miercuri – 3 August – ieșire pe mare – Zona Mangalia –velierul Lindor – comandant Tudor Alexandru

Joi – 4 August – ieșire pe teren – punct fix, digul de Nord al portului Constanța

Vineri, 5 August, Ziua Delfinului va fi organizată la Vadu, evenimentul fiind susținut de Black Sea Oil and Gas.

În cadrul acestui eveniment, participanții vor primi informații esențiale legate de cetaceele din Marea Neagră, activitățile pe care ONG Mare Nostrum le organizează privind conservarea biodiversității, vor avea parte de diferite provocări cu premii și vor putea dona pentru a susține activitățile organizației. Sumele donate vor fi folosite integral pentre susținerea costurilor privind deplasările la cazurile de cetacee eșuate, precum și pentru reparația RIB-ului ONG Mare Nostrum(ambarcațiune de 4.5 m), care să faciliteze accesul acvatic la cazurile semnalate.

De ce Ziua Delfinului este importantă?

În doar jumătate de an, ONG Mare Nostrum a înregistrat 160 de delfini și marsuini eșuați de-a lungul litoralului românesc. Cel mai mare număr înregistrat în ultimii 20 de ani într-o perioadă atât de scurtă. ONG Mare Nostrum coordonează, fără întrerupere și în mod voluntar, rețeaua de observatori voluntari și raspunde apelurilor de urgență direcționate către numărul 0763 255 731 de 12 ani, înregistrând anual în medie  80-90 de exemplare eșuate pe plajele românești. 

Deși, în anii precedenți a mai fost înregistrat un număr mare anual, 2012 – 177 de exemplare și 2017 – 139 de exemplare, anul acesta doar în prima jumătate a anului am înregistrat un număr record de 160 de exemplare, unde 80 de exemplare au eșuat doar în luna iunie și 60 în mai, depășind cu mult media anuală și apropiindu-se de cel mai negru an, și anume 2012.

Din păcate, 63% din exemplare eșuate au fost în stare avansată de descompunere și nu s-a putut identifica cauza morții. Pentru restul exemplarelor (37%) au fost stabilite cauzele morții ca fiind naturale (15%) sau de natură antropică (22% – prinderi accidentale în plasele de pescuit). De asemenea, am înregistrat cele mai multe cetacee eșuate vii și anume 7 exemplare (3 delfini comuni și 4 marsuini dintre care 1 pui). Unii marsuini aveau semne de inaniție și probleme de orientare. Toate exemplarele s-au întors în mediul natural.

Evenimentul este înscris la EMDInMyCountry și figurează ca partener pe lista oficială a evenimentelor europene .

Evenimentul face parte din cadrul proiectului VADUrabil, finantat de Black Sea oil and Gas

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ONG Mare Nostrum aduce marea în Parcul Arheologic Constanța și stinge lumina. Când are loc evenimentul și cu ce ocazie este organizat

17 Mar 2023 721

Bogdan Huțucă, președintele Comisiei de buget, finanțe și bănci Spitalele din România vor primi un „boost” de resurse pentru investiții, de cca. 20%

14 Mar 2023 624

Dezbatere pe Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea activităţilor comerciale şi a serviciilor de piaţă în municipiul Constanţa

13 Mar 2023 486

Proiect USR Constanța „Împreună pentru fete“ - program pilot de amplasare în toaletele școlilor din municipiu a unor dispensere sanitare

09 Mar 2023 749

Mare Nostrum Constanța, cel mai murdar sector de plajă. Mucurile de țigară rămân în topul nedorit al deșeurilor

07 Mar 2023 713

Anul acesta se vor deschide 44 de apeluri prin PNRR, în valoare de peste 4 miliarde de euro

28 Feb 2023 612

Senatorul Negoi acuză Puterea încearcă să oprească ONG-urile să mai apere în instanță interesul public

21 Feb 2023 811

Regenerarea urbană din cartierul Inel II va fi realizată de un ONG. Primăria Constanța contribuie doar cu mobilierul urban și o pistă de alergare

14 Feb 2023 1720

Finanțele Publice din Constanța solicită ca Fundaţia Menthor să intre în insolvență!

16 Dec 2022 2485

USR și Forța Dreptei atacă la CCR legea care limitează opțiunile ONG-urilor de contestare a actelor de urbanism

30 Nov 2022 1085

Proiect de lege Redirecționarea impozitului pe venit se va putea face și către școli

15 Oct 2022 790

Peste 500 de kilograme de plase pescărești eliminate din Marea Neagră!

12 Oct 2022 697

A încetat din viață Nicola Samargiu, unul dintre fondatorii ONG MARE NOSTRUM

31 Aug 2022 2637

Peste 100 de oameni, pe plaja Vadu, la Ziua Delfinului (GALERIE FOTO)

10 Aug 2022 1066

Delfinii din Marea Neagră sunt în pericol! Număr mare de delfini eșuați pe litoralul românesc

30 Jun 2022 1074