Ordonanța privind prelungirea stării de alertă, pe ordinea de zi a şedinţei de guvern

Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat miercuri că hotărârea de guvern privind prelungirea stării de alertă figurează pe ordinea de zi a şedinţei Executivului, el precizând că, în localităţile în care se depăşeşte indicele de 3 cazuri de COVID-19 la mia de locuitori, purtarea măştii va fi obligatorie în toate spaţiile deschise.


"Pe ordinea de zi va figura ca punct important al şedinţei de guvern: Hotărârea de Guvern privind prelungirea stării de alertă. Ieri am avut reuniunea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă prin care am hotărât să propunem Guvernului prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile şi, de asemenea, să completăm hotărârea de guvern şi cele trei anexe ale Hotărârii de Guvern privind starea de alertă cu câteva măsuri suplimentare, care au fost prezentate deja după reuniunea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă care a avut loc ieri", a precizat Orban, în debutul şedinţei de Guvern.

El a reamintit că printre aceste măsuri figurează obligativitatea portului măştii în spaţii aglomerate, precum staţii de autobuz, peroane, pieţe, târguri, oboare, în cazurile în care există o incidenţă de 1,5 - 3 la mia de locuitori.

"În localităţile în care se depăşeşte indicele de 3 la mie, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă propune instituirea obligativităţii portului măştii în toate spaţiile deschise, nu numai în spaţiile aglomerate, ca o măsură de protecţie suplimentară pentru cetăţeni", a precizat Orban.

Premierul a menţionat că a avut consultări cu reprezentanţi ai industriilor creative, ai instituţiilor de cultură şi ai HoReCa, iar în urma acestor discuţii s-a decis modificarea reglementărilor privitoare la funcţionarea teatrelor, cinematografelor, instituţiilor de spectacol şi a unităţilor de alimentaţie publică, folosind un sistem similar celui utilizat pentru şcoli.

"Cu o singură diferenţă, că în loc de 1% primul prag, am stabilit primul prag de 1,5%, deoarece pentru şcoli este nevoie de o prudenţă mai mare, fiind vorba de copiii noştri şi pragul este de 1% tocmai pentru a asigura o protecţie suplimentară. Deci, practic, stabilim trei intervale: între 0 şi 1,5% indicele de răspândire a virusului - funcţionează teatrele, cinematografele la o capacitate de 50%, în mod evident, cu respectarea regulilor stabilite prin ordinul comun al ministrului Sănătăţii, ministrului Culturii, ministrului Economiei, în funcţie de caz; între 1,5 şi 3 la mie permitem funcţionarea acestor activităţi culturale, economice, dar cu o capacitate redusă, cu o reducere la 30% a numărului maxim de persoane raportat la numărul de locuri existente, şi doar la o rată de infectare de peste 3 la mie, decidem (...) să se închidă aceste activităţi, evident, pe o perioadă de maxim 14 zile şi să poată redeschide atunci când indicele de răspândire coboară sub 3 la mie", a spus Orban.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Atenționare nowcasting. Ceață densă în sud-estul României. Ce județe sunt afectate

29 Nov 2020 1095

RO-Alert „Se instituie măsura de carantinare zonală a municipiului Constanța”

20 Nov 2020 1051

Cetățeni marocani, prinși de polițiștii de frontieră constănțeni după ce au intrat ilegal în țară

19 Nov 2020 658

Administrația Națională de Meteorologie Cod Galben de ceață în județul Constanța și altele limitrofe

18 Nov 2020 951

Incendiu la Medgidia, lângă Școala nr. 2

15 Nov 2020 1890

Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență privind prelungirea stării de alertă în România

12 Nov 2020 1206

Se aplică de azi. Declarație pe propria răspundere noaptea. Școli și piețe închise. Fără petreceri. Doar cu mască pe stradă

09 Nov 2020 3801

SMS anti-Covid trimis în Constanța!

02 Nov 2020 1248

Cod Galben de ceață în județul Constanța și în județele vecine. Poliția recomandă

30 Oct 2020 868

UPDATE2 Cod Galben în toată Dobrogea. Vizibilitate redusă

28 Oct 2020 1079

UPDATE2. Averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului Cod Galben în județele Constanța, Călărași, și Ialomița

26 Oct 2020 1561

Incendiu lângă Autostrada București - Constanța, în zona pod Cernavodă

22 Oct 2020 1064

Un autoturism a luat foc în Constanța

21 Oct 2020 1038

RO-Alert „În municipiul Constanța, nivelul de răspândire SARS-CoV-2 este ridicat”

20 Oct 2020 1933

ANPC a primit trei alerte de măşti de protecţie neconforme, prin sistemul RAPEX

17 Oct 2020 1347