Ordonanța privind prelungirea stării de alertă, pe ordinea de zi a şedinţei de guvern

Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat miercuri că hotărârea de guvern privind prelungirea stării de alertă figurează pe ordinea de zi a şedinţei Executivului, el precizând că, în localităţile în care se depăşeşte indicele de 3 cazuri de COVID-19 la mia de locuitori, purtarea măştii va fi obligatorie în toate spaţiile deschise.


"Pe ordinea de zi va figura ca punct important al şedinţei de guvern: Hotărârea de Guvern privind prelungirea stării de alertă. Ieri am avut reuniunea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă prin care am hotărât să propunem Guvernului prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile şi, de asemenea, să completăm hotărârea de guvern şi cele trei anexe ale Hotărârii de Guvern privind starea de alertă cu câteva măsuri suplimentare, care au fost prezentate deja după reuniunea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă care a avut loc ieri", a precizat Orban, în debutul şedinţei de Guvern.

El a reamintit că printre aceste măsuri figurează obligativitatea portului măştii în spaţii aglomerate, precum staţii de autobuz, peroane, pieţe, târguri, oboare, în cazurile în care există o incidenţă de 1,5 - 3 la mia de locuitori.

"În localităţile în care se depăşeşte indicele de 3 la mie, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă propune instituirea obligativităţii portului măştii în toate spaţiile deschise, nu numai în spaţiile aglomerate, ca o măsură de protecţie suplimentară pentru cetăţeni", a precizat Orban.

Premierul a menţionat că a avut consultări cu reprezentanţi ai industriilor creative, ai instituţiilor de cultură şi ai HoReCa, iar în urma acestor discuţii s-a decis modificarea reglementărilor privitoare la funcţionarea teatrelor, cinematografelor, instituţiilor de spectacol şi a unităţilor de alimentaţie publică, folosind un sistem similar celui utilizat pentru şcoli.

"Cu o singură diferenţă, că în loc de 1% primul prag, am stabilit primul prag de 1,5%, deoarece pentru şcoli este nevoie de o prudenţă mai mare, fiind vorba de copiii noştri şi pragul este de 1% tocmai pentru a asigura o protecţie suplimentară. Deci, practic, stabilim trei intervale: între 0 şi 1,5% indicele de răspândire a virusului - funcţionează teatrele, cinematografele la o capacitate de 50%, în mod evident, cu respectarea regulilor stabilite prin ordinul comun al ministrului Sănătăţii, ministrului Culturii, ministrului Economiei, în funcţie de caz; între 1,5 şi 3 la mie permitem funcţionarea acestor activităţi culturale, economice, dar cu o capacitate redusă, cu o reducere la 30% a numărului maxim de persoane raportat la numărul de locuri existente, şi doar la o rată de infectare de peste 3 la mie, decidem (...) să se închidă aceste activităţi, evident, pe o perioadă de maxim 14 zile şi să poată redeschide atunci când indicele de răspândire coboară sub 3 la mie", a spus Orban.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Martie, o lună a extremelor. ANM avertizează că suntem în pragul unui cod roșu, din cauza încălzirii globale

22 Mar 2024 467

Alertă pe strada Mircea cel Bătrân din Constanța, în zona Capelei Militare! Au intervenit pompierii (GALERIE FOTO+VIDEO)

20 Mar 2024 1177

Poliția Română dă alerta asupra unei noi metode de fraudă pentru clienții băncilor

17 Mar 2024 541

Atenţionare de călătorie în Germania! Greve ale însoțitorilor de bord ai companiei de zbor Lufthansa

11 Mar 2024 789

UPDATE. Știri Constanța. Accident rutier în localitatea Medgidia. Intervin pompierii

10 Mar 2024 917

Alertă la Constanța! UPDATE. O fată de 13 ani, dată dispărută! Rudele au cerut ajutorul poilițiștilor

08 Mar 2024 867

Știri Constanța Incendiu la un apartament din municipiu. Intervin pompierii

08 Mar 2024 660

„Alertă“ DNA! Bărbat încătușat pentru dare de mită, ultraj și amenințare. Oficial de la Anticorupție

07 Mar 2024 676

Alertă meteo! Se strică vremea în toată țara! Când expiră informarea meteorologilor

06 Mar 2024 996

A fost alertă pe Marea Neagră! Un incendiu a izbucnit la bordul unei nave cu uree în rada portului Sulina

02 Mar 2024 759

UPDATE. Știri Constanța Accident rutier în localitatea Cobadin. Iată ce spun pompierii (FOTO)

19 Feb 2024 1355

Știri Constanța Accident rutier pe strada Soveja. Intervin pompierii

18 Feb 2024 2789

UPDATE Intervenție de urgență la Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida din București! Mai mulți elevi, evaluați de cadrele medicale (GALERIE FOTO+VIDEO)

13 Feb 2024 742

Alertă la Sulina, județul Tulcea! Un marinar ucrainean, dispărut de la bordul navei

10 Feb 2024 694

UPDATE. Știri Constanța Incendiu la o mașină pe varianta Ovidiu. Au fost alertați pompierii (VIDEO)

09 Feb 2024 1201