Actualitate

„Orice cetăţean este dator a întreţine curat trotuarul şi rigola din dreptul imobilului ce-l locuieşte"

În 1933 se semna Regulamentul de salubritate al municipiului Constanţa. Textul documentului se regăseşte în volumul „Constanţa - Mărturii documentare, Regulamente ale administraţiei locale, vol. I (1879 -1949)", ediţie coordonată de Constantin Cheramidoglu şi de Virgil Coman. Documentul se află în patrimoniul Direcţiei Judeţene a Arhivelor Naţionale.

Regulament de salubritate a municipiului Constanţa

În conformitate cu art. 65, 66, 67, 68, 264, 265, 267, 268, 269, 270, 271 şi 272 din legea pentru unificarea administrativă şi în interesul salubrităţii oraşului Constanţa, se reglementează următoarele.

Art. 1. Nu este permis nimănui, să scoată şi să depoziteze pe trotuare, orice fel de materiale sau mărfuri, mese, grătare în funcţiune şi altele, sau să atârne de ziduri mărfuri sau reclame, trotuarul din dreptul fiecărei proprietăţi, rămânând totdeauna degajat, în vederea liberei circulaţii şi a salubrităţii publice.

De asemenea se interzice depozitarea de materiale sau mărfuri în hale, pe locurile destinate circulaţiei, (în afara porţiunii de teren, închiriat pentru comerţ).

Art. 2. Nu este permisă aruncarea sau depozitarea pe trotuare, străzi sau guri de canale, a resturilor menajere sau a gunoaielor. Ele vor fi colectate în lăzile special prevăzute de regulament. Orice cetăţean este dator a întreţine curat trotuarul şi rigola din dreptul imobilului ce-l locuieşte.

Art. 3. Nu este permis conducătorilor de vehicule de orice categorie, de a se urca cu vehiculele pe trotuare. Amenda dată acestor contravenienţe, nu-i scuteşte şi de plata daunelor ce ar cauza comunei prin stricarea trotuarelor şi arborilor. Ei vor fi urmăriţi pentru aceasta conform tarifelor stabilite de Primăria Municipiului Constanţa.

Art. 4. Orice cetăţean este obligat să dea jos de pe învelitorile caselor (dinspre stradă exceptându-se casele acoperite cu olane şi ţigle), să cureţe trotuarul şi rigola din faţa proprietăţii ce locuieşte de zăpada căzută, depozitând-o în stradă la 20 cm distanţă de trotuar pentru ca rigola să rămână liberă, cel mai târziu, a doua zi după încetarea căderii zăpezii.

Darea zăpezii jos de acoperişurile casei situate cu faţada pe alinierea străzii, se va face numai până la orele 9 a.m şi de la orele1-3 p.m., cu pază specială pe trotuare, pentru a se evita accidente şi a se împiedica circulaţia, evitându-se ruperea arborilor, a firelor telegrafice de pe străzi.

În caz de polei, cetăţenii vor presăra pe toată suprafaţa trotuarului din dreptul casei ce locuiesc, nisip, rumeguş, sare sau cenuşă, pentru a se preveni accidentele.

Curăţirea zăpezii de pe trotuare se va face cu unelte, care să nu strice trotuarele publice.

Art. 5. Este interzisă depozitarea sau spargerea lemnelor de foc pe trotuare şi străzi. Lemnele aduse tăiate din depozite, vor fi ridicate de pe trotuar sau stradă în cel mult 2 ore de la descărcarea lor. Acolo unde nu este curte, se pot depozita lemnele şi în stradă unde vor putea fi tăiate şi ridicate în cel mult 12 ore de la descărcare, fără însă să împiedice circulaţia.

Art. 6. Căruţele sau vehiculele care staţionează în oraş nu au voie să deshame vitele pe străzi.

În locurile anume autorizate pentru aceasta, se va păstra cea mai perfectă curăţenie, iar hrana vitelor se va face într-o amenajare specială. Proprietarul vehiculului este obligat a curăţi şi a aduna toate murdăriile care eventual ar rămâne de pe urma hranei vitelor sau staţionării lor şi a le depune într-un anumit loc destinat pentru aceasta.

Art. 7. Este oprită lipirea afişelor (cu excepţia afişelor electorale, reclamelor etc.) în alte locuri decât acelea anume stabilite de Primărie.

Art. 8. Umbrelele de la ferestrele (vitrine) şi uşile magazinelor, vor fi aşezate la o înălţime de 2.20 m şi nu vor întrece lăţimea trotuarului.

Art. 9. Este interzis scuturatul în stradă sau de pe ferestre şi din balcoane, a obiectelor casnice între orele 7 a.m. şi 9 p.m.

Art. 10. Transportul materiilor fecale se vor face în vehicule cu vase perfect închise, numai între orele 1-5 în timpul nopţii fixate de Primăria Municipiului Constanţa.

Art. 11. Procesele verbale de constatare a acestor contravenţii se vor dresa conform art. 272 din legea pentru unificarea administrativă, de către: Primar, membrii delegaţiei şi Prefectul Poliţiei care până la maxim 300 lei, încasată imediat de către cel ce constată contravenţia contra chitanţei dintr-un carnet al său.

Aceste abateri se vor mai constata şi de către Comisari şi subcomisari, care după ce vor adresa actele conform art. 272, se vor înainta primarului, singurul în drept a hotărî asupra ce se propune să i se aplice contravenientului. Amenda încasată va fi trimisă în aceeaşi zi Casieriei, o copie după procesul verbal de contravenţie va fi lăsată contravenientului şi cu o altă copie se va înainta direcţiei salubrităţii Primăriei Municipiului Constanţa.

Când contravenientul este insolvabil sau refuză plata amenzii sau este cu domiciliul necunoscut, el va fi de îndată înaintat judecătorului de ocol, împreună cu procesul verbal de constatare a infracţiunii. Dacă procesul verbal este aprobat, judecătorul va transforma amenda în închisoare, socotind un maxim de 10 zile închisoare. Închisoarea se va executa în arestul Poliţiei. Ordonanţa judecătorului prin care se transformă amenda în închisoare este definitivă. În cazul când contravenientul a achitat amenda chiar agentului respectiv, el are dreptul să facă contestaţie în termen de 5 zile la judecătorul de ocol unde s-a comis contravenţia în conformitate cu legea judecătorilor de ocol art. 52.

Orice dispoziţii contrare acestui regulament sunt nule.

Fragment din lucrarea „Constanţa - Mărturii documentare, Regulamente ale administraţiei locale, vol. I (1879 -1949)", ediţie coordonată de Constantin Cheramidoglu şi de Virgil Coman.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Judecătorii au decis! Este vizat Regulamentul de acces în zona peninsulară a municipiului Constanţa!

15 Oct 2019 990

Azi, un nou termen în instanţă Judecătorii analizează cererea de anulare a Regulamentului de acces în zona peninsulară a municipiului Constanţa

03 Oct 2019 444

Iată de ce a fost suspendat Regulamentul de acces în zona peninsulară a municipiului Constanţa! (document)

30 Sep 2019 2045

Consiliul Local Municipal a declarat recurs. Este vizat regulamentul de acces în zona peninsulară

26 Sep 2019 575

Dosarul privind Regulamentul de acces în zona peninsulară, amânat pentru 3 octombrie

20 Sep 2019 820

Dosarul privind Regulamentul de acces în zona Peninsulară a fost amânat!

19 Sep 2019 546

Pe 19 septembrie se decide soarta Regulamentului de acces! Locuitorii din peninsulă, petiţie în sprijinul menţinerii restricţionării traficului în zonă

06 Sep 2019 886

Primăria Mangalia doreşte elaborarea PUZ-ului pentru staţiunea Jupiter. Urmează să fie construite blocuri ANL (document)

03 Sep 2019 699

Sondaj de opinie Majoritatea respondenților, de acord cu anularea Regulamentului de organizare și funcționare a parcărilor publice din municipiul Constanța

26 Aug 2019 395

Regulament nou Fără plete, bijuterii şi decolteu pentru personalul de la Autoritatea Naţională Protecţia Consumatorilor

22 Aug 2019 9498

Sondaj de opinie Sunteți de acord cu anularea Regulamentului de organizare și funcționare a parcărilor publice de pe raza municipiului Constanța?

19 Aug 2019 1420

Un nou regulament privind asigurarea numărului minim de locuri de parcare pentru lucrările de construcţii şi amenajări autorizate în Constanţa (document)

15 Aug 2019 706

Primăria Constanţa face modificări în Regulamentul privind acordarea de finanţări pentru activităţi sportive

09 Aug 2019 534

Cum va fi organizat Institutul Naţional de Criminologie (document)

31 Jul 2019 498

Noul regulament privind activitatea de taximetrie din municipiul Constanţa, lansat în dezbatere publică (documente)

19 Jul 2019 997