Actualitate

„Orice cetăţean este dator a întreţine curat trotuarul şi rigola din dreptul imobilului ce-l locuieşte"

În 1933 se semna Regulamentul de salubritate al municipiului Constanţa. Textul documentului se regăseşte în volumul „Constanţa - Mărturii documentare, Regulamente ale administraţiei locale, vol. I (1879 -1949)", ediţie coordonată de Constantin Cheramidoglu şi de Virgil Coman. Documentul se află în patrimoniul Direcţiei Judeţene a Arhivelor Naţionale.

Regulament de salubritate a municipiului Constanţa

În conformitate cu art. 65, 66, 67, 68, 264, 265, 267, 268, 269, 270, 271 şi 272 din legea pentru unificarea administrativă şi în interesul salubrităţii oraşului Constanţa, se reglementează următoarele.

Art. 1. Nu este permis nimănui, să scoată şi să depoziteze pe trotuare, orice fel de materiale sau mărfuri, mese, grătare în funcţiune şi altele, sau să atârne de ziduri mărfuri sau reclame, trotuarul din dreptul fiecărei proprietăţi, rămânând totdeauna degajat, în vederea liberei circulaţii şi a salubrităţii publice.

De asemenea se interzice depozitarea de materiale sau mărfuri în hale, pe locurile destinate circulaţiei, (în afara porţiunii de teren, închiriat pentru comerţ).

Art. 2. Nu este permisă aruncarea sau depozitarea pe trotuare, străzi sau guri de canale, a resturilor menajere sau a gunoaielor. Ele vor fi colectate în lăzile special prevăzute de regulament. Orice cetăţean este dator a întreţine curat trotuarul şi rigola din dreptul imobilului ce-l locuieşte.

Art. 3. Nu este permis conducătorilor de vehicule de orice categorie, de a se urca cu vehiculele pe trotuare. Amenda dată acestor contravenienţe, nu-i scuteşte şi de plata daunelor ce ar cauza comunei prin stricarea trotuarelor şi arborilor. Ei vor fi urmăriţi pentru aceasta conform tarifelor stabilite de Primăria Municipiului Constanţa.

Art. 4. Orice cetăţean este obligat să dea jos de pe învelitorile caselor (dinspre stradă exceptându-se casele acoperite cu olane şi ţigle), să cureţe trotuarul şi rigola din faţa proprietăţii ce locuieşte de zăpada căzută, depozitând-o în stradă la 20 cm distanţă de trotuar pentru ca rigola să rămână liberă, cel mai târziu, a doua zi după încetarea căderii zăpezii.

Darea zăpezii jos de acoperişurile casei situate cu faţada pe alinierea străzii, se va face numai până la orele 9 a.m şi de la orele1-3 p.m., cu pază specială pe trotuare, pentru a se evita accidente şi a se împiedica circulaţia, evitându-se ruperea arborilor, a firelor telegrafice de pe străzi.

În caz de polei, cetăţenii vor presăra pe toată suprafaţa trotuarului din dreptul casei ce locuiesc, nisip, rumeguş, sare sau cenuşă, pentru a se preveni accidentele.

Curăţirea zăpezii de pe trotuare se va face cu unelte, care să nu strice trotuarele publice.

Art. 5. Este interzisă depozitarea sau spargerea lemnelor de foc pe trotuare şi străzi. Lemnele aduse tăiate din depozite, vor fi ridicate de pe trotuar sau stradă în cel mult 2 ore de la descărcarea lor. Acolo unde nu este curte, se pot depozita lemnele şi în stradă unde vor putea fi tăiate şi ridicate în cel mult 12 ore de la descărcare, fără însă să împiedice circulaţia.

Art. 6. Căruţele sau vehiculele care staţionează în oraş nu au voie să deshame vitele pe străzi.

În locurile anume autorizate pentru aceasta, se va păstra cea mai perfectă curăţenie, iar hrana vitelor se va face într-o amenajare specială. Proprietarul vehiculului este obligat a curăţi şi a aduna toate murdăriile care eventual ar rămâne de pe urma hranei vitelor sau staţionării lor şi a le depune într-un anumit loc destinat pentru aceasta.

Art. 7. Este oprită lipirea afişelor (cu excepţia afişelor electorale, reclamelor etc.) în alte locuri decât acelea anume stabilite de Primărie.

Art. 8. Umbrelele de la ferestrele (vitrine) şi uşile magazinelor, vor fi aşezate la o înălţime de 2.20 m şi nu vor întrece lăţimea trotuarului.

Art. 9. Este interzis scuturatul în stradă sau de pe ferestre şi din balcoane, a obiectelor casnice între orele 7 a.m. şi 9 p.m.

Art. 10. Transportul materiilor fecale se vor face în vehicule cu vase perfect închise, numai între orele 1-5 în timpul nopţii fixate de Primăria Municipiului Constanţa.

Art. 11. Procesele verbale de constatare a acestor contravenţii se vor dresa conform art. 272 din legea pentru unificarea administrativă, de către: Primar, membrii delegaţiei şi Prefectul Poliţiei care până la maxim 300 lei, încasată imediat de către cel ce constată contravenţia contra chitanţei dintr-un carnet al său.

Aceste abateri se vor mai constata şi de către Comisari şi subcomisari, care după ce vor adresa actele conform art. 272, se vor înainta primarului, singurul în drept a hotărî asupra ce se propune să i se aplice contravenientului. Amenda încasată va fi trimisă în aceeaşi zi Casieriei, o copie după procesul verbal de contravenţie va fi lăsată contravenientului şi cu o altă copie se va înainta direcţiei salubrităţii Primăriei Municipiului Constanţa.

Când contravenientul este insolvabil sau refuză plata amenzii sau este cu domiciliul necunoscut, el va fi de îndată înaintat judecătorului de ocol, împreună cu procesul verbal de constatare a infracţiunii. Dacă procesul verbal este aprobat, judecătorul va transforma amenda în închisoare, socotind un maxim de 10 zile închisoare. Închisoarea se va executa în arestul Poliţiei. Ordonanţa judecătorului prin care se transformă amenda în închisoare este definitivă. În cazul când contravenientul a achitat amenda chiar agentului respectiv, el are dreptul să facă contestaţie în termen de 5 zile la judecătorul de ocol unde s-a comis contravenţia în conformitate cu legea judecătorilor de ocol art. 52.

Orice dispoziţii contrare acestui regulament sunt nule.

Fragment din lucrarea „Constanţa - Mărturii documentare, Regulamente ale administraţiei locale, vol. I (1879 -1949)", ediţie coordonată de Constantin Cheramidoglu şi de Virgil Coman.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Activităţi de publicitate doar în relaţie directă cu Primăria Constanţa PMP spune NU panotajului stradal din municipiu

04 Jul 2019 609

Stadionul FC Viitorul a primit omologarea pentru noua ediţie a Ligii 1

26 Jun 2019 689

Amânare în dosarul privind Regulamentul de acces în zona Peninsulară

20 Jun 2019 1459

Senatorul de Constanţa Nicolae Moga, ales vicepreşedinte al Senatului

19 Jun 2019 1299

Grupul de Iniţiativă Civică „Peninsula“, pe poziţii antagonice cu afaceriştii din zonă. Nu este de acord cu suspendarea regulamentului de acces

10 Jun 2019 1896

Regulamentul parcărilor din Constanţa, anulat de Tribunalul Constanţa. Ce prevede acesta. Ce judecător a decis

06 Jun 2019 1634

CLM, chemat în judecată Asociația „Piața Ovidiu“ a atacat în instanță regulamentul de acces în zona peninsulară

19 Apr 2019 1518

Societatea Saturn Assets Invest SRL doreşte să reînvie staţiunea Saturn. Ce are de gând să implementeze (document)

17 Apr 2019 444

A fost publicat în Monitorul Oficial Numirea şi revocarea procurorilor şi judecătorilor în funcţii de conducere. Iată regulamentul!

13 Apr 2019 888

O societate din Mioveni doreşte construirea unui resort turistic în municipiul Mangalia (document)

03 Apr 2019 599

Amânare în dosarul regulamentului parcărilor din Constanţa. Când este următorul termen

02 Apr 2019 1253

USR Constanța solicită Primăriei deschiderea terenurilor de sport din incinta școlilor, pentru practicarea activităților sportive de către copii (document)

01 Apr 2019 435

Moment decisiv pentru toţi posesorii de maşini din Constanţa! Regulamentul privind locurile de parcare ar putea fi anulat azi

01 Apr 2019 5125

Se lucrează la un nou regulament pentru titlul de cetăţean de onoare al oraşului Constanţa. Facilităţi fiscale şi gratuitate pe autobuzele RATC

30 Mar 2019 890

Se modifică regulamentul de pescuit în Delta Dunării

12 Mar 2019 691