Originar din Constanța, Mitropolitul celor două Americi, ÎPS Nicolae, își serbează astăzi patronul spiritual



Nicolae Condrea este un arhiepiscop român, membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și Mitropolit al celor două Americi. S-a născut la data de 15 aprilie 1967, la Constanța. Astăzi, de Sfântul Nicolae, Mitropolitul Nicolae Condrea își serbează patronul spiritual.

Potrivit wikipedia.org, Nicolae Condrea a urmat între 1973-1981 școala elementară în orașul natal. A urmat studiile liceale la Liceul de matematică – fizică din Constanța (clasele a IX-a și a X-a), iar apoi s-a transferat la Liceul de Metrologie din București. În anul 1985 a obținut diploma de bacalaureat și între 1985-1986 și-a satisfăcut stagiul militar obligatoriu.
În anul 1988, Nicolae Condrea s-a înscris la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna” din Sibiu, singura de atunci care admitea absolvenți de liceu. În lucrarea sa de licență a abordat subiectul „Eclesiologia euharistică a Mitropolitului Ioannis Zizioulas”.

În luna mai 1993, părintele Nicolae Condrea a fost admis la ciclul de studii de doctorat al Facultății de Teologie Ortodoxă și până în anul 1994 a fost îndrumat de pr. prof. dr. Ilie Moldovan. De asemenea, în perioada 1992-1994, Nicolae Condrea a fost profesor de religie în București.  

Începând cu 1994 ÎPS Nicolae Condrea a început să studieze la Universitatea Marc Bloch din Strasbourg cursurile Facultății de Teologie, după ce a obținut o bursă. În perioada 1995-2001 a urmat programul de doctorat la aceeași facultate, iar în data de 10 noiembrie 2001 și-a susținut teza de doctorat intitulată „Probleme de psihologie la Evagrie Ponticul”. Astfel, a obținut distincția de doctor în teologie.

În primăvara anului 1997, Nicolae Condrea a fost făcut diacon, iar apoi preot celib de către Mitropolitul Serafim Joantă al Germaniei și Europei Centrale, cu binecuvântarea căruia a înființat și slujit la parohia „Nașterea Domnului” din Stuttgart.
Când s-a întors în România, Mitropolitul a depus în data de 18 decembrie 2001 voturile monahale la mănăstirea Radu Vodă din București, iar până la plecarea în America a fost secretar patriarhal.

La 9 martie 2002 s-a ținut Congresul special electoral al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române în America și Canada, în Troy, Michigan, unde Nicolae Condrea este ales arhiepiscop. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat acestă numire și îi acordă părintelui rangul de Arhimandrit.

În februarie 2004 primește Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria G – „Cultele”, „în semn de apreciere deosebită pentru activitatea susținută în domeniul cultelor, pentru spiritul ecumenic și civic dovedit și pentru contribuția avută la întărirea legăturilor interconfesionale, de bună și pașnică conviețuire între toți oamenii”.  

În data de 26 octombrie 2016, într-o ședință de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Nicolae Condrea a fost ales Mitropolit al Mitropoliei celor două Americi. În ziua de 30 octombrie 2016 a avut loc ceremonia de ridicare în demnitate de Mitropolit, la Catedrala Patriarhală, iar întronizarea propriu-zisă a fost organizată pe 30 aprilie 2017, la Chicago, conform basilica.ro.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ÎPS Nicolae, Mitropolitul celor două Americi, își serbează patronul spiritual. Este născut la Constanța

06 Dec 2021 2557

Nicolae Ciucă, prim ministru interimar, a decis Dragoș Condrea, numit Secretar General al Guvernului, cu rang de ministru

08 Dec 2020 2005

#citeșteDobrogea Originar din Constanța, IPS Nicolae Condrea, arhiepiscopul ortodox al celor două Americi, își celebrează patronul spiritual

05 Dec 2020 4377

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 03 februarie 2020

04 Feb 2020 3182

Astăzi are loc întronizarea Mitropolitului Ortodox Român al celor două Americi. Noul mitropolit este născut în Constanța

30 Apr 2017 7253