Pacienții cu scleroză multiplă au disponibil un nou medicament inovativ, compensat 100%

  • Medicamentul este inclus în Programul Naţional de tratament al bolilor neurologice/sclerozei multiple prin contractare de tip cost-volum.
Casa Națională de Asigurări de Sănătate a introdus recent o nouă schemă terapeutică pentru scleroza multiplă, care cuprinde medicamentul Clardribinum.
Astfel, medicamentul cladribină (denumirea comercială Mavenclad) a fost introdus pe lista medicamentelor compensate din România, iar zilele trecute  prin Ordinul CNAS nr. 831/07.09.2021 a fost actualizat protocolului terapeutic pentru tratamentul imunomodulator pentru scleroza multiplă.

Medicamentul este inclus în Programul Naţional de tratament al bolilor neurologice/sclerozei multiple prin contractare de tip cost-volum.

Conform protocolul terapeutic, Cladribina este indicată pentru tratamentul pacienţilor adulţi cu scleroză multiplă (SM) recurentă foarte activă, definită prin caracteristici clinice sau imagistice. 

Doza cumulativă recomandată de cladribină este de 3,5 mg/kg greutate corporală pe parcursul a 2 ani, administrată într-un ciclu de tratament a 1,75 mg/kg pe an.

Fiecare ciclu de tratament constă din 2 săptămâni de tratament, una la începutul primei luni şi una la începutul celei de-a doua luni a anului de tratament respectiv. Fiecare săptămână de tratament constă din 4 sau 5 zile în care pacientului i se administrează 10 mg sau 20 mg (unul sau două comprimate) sub forma unei doze zilnice unice, în funcţie de greutatea corporală. 

După finalizarea celor 2 cicluri de tratament, nu mai este necesară continuarea tratamentului cu cladribină în anii 3 şi 4. Reînceperea tratamentului după anul 4 nu a fost studiată. 

În județul nostru, singura unitate medicală care derulează Programul național de boli neurologice, pentru sceroza multiplă, este Spitalul județean Constanța. Pentru scleroza multiplă sunt mai multe scheme de tratament.

Costurile sunt foarte ridicate, impsibil de suportat de către pacienți, costul mediu/bolnav/an fiind aproximativ 32.000 lei.

„Este îmbucurător faptul că studiile în domeniu sunt continue și sunt dezvoltate scheme de tratament inovative pentru aceste boli grave. Și mai îmbucurător este faptul că reușim din FNUASS să acoperim aceste costuri.

 

Vorbim de pacienți care se confruntă cu patologii foarte grave, pentru al căror tratament de vindecare sau ameliorare a simptomelor se fac încontinuu cercetări la nivel internațional, iar CNAS reușește să țină pasul cu noile descoperiri incluzând medicamentele inovative în lista medicamentelor compensate.



Spitalul județean are în evidență 63 de pacienți cu scleroză multiplă. Pentru un pacient, deja unitatea medicală a făcut solicitare de suplimentare de fonduri pentru acoperirea costului tratamentului cu medicamentul nou inclus în schema terapeutică, iar zilele trecute CNAS ne-a aprobat bugetul necesar” a declarat directorul general al CAS Constanța, Luminița Nagy.


Precizăm că pe semestrul I al acestui an, costurile tratării celor 63 de pacienți cu scleroză multiplă s-au ridicat la aproximativ 1.130.700 lei.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Doi bătrâni salvați la timp de polițiști, în localitatea Fântânele, județul Constanța

23 Mar 2024 558

UPDATE Fum gros de la un incendiu izbucnit în Constanța! (VIDEO)

22 Mar 2024 2504

Declarații de avere Constanța Camelia Dumitrache, șef serviciu în Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, avere și interese (DOCUMENTE)

20 Mar 2024 614

Vrei să-ți cumperi o casă sau un teren? Vezi unde găsești cele mai ofertante opțiuni

19 Mar 2024 362

Firme „de casă” în județul Constanța Primăria Cogealac, contracte directe cu două companii apropiate arhitectului șef de la Primăria Corbu (DOCUMENTE)

18 Mar 2024 900

Incendiu în localitatea 23 August din județul Constanța

17 Mar 2024 693

Știri Constanța azi UPDATE. Incendiu la o casă din Aliman!

16 Mar 2024 691

Știri Constanța UPDATE. Arde o casă în Valu lui Traian! (FOTO+VIDEO)

09 Mar 2024 1500

FOTO+VIEO Poliția din Vama Veche se mută în casă nouă! Din container, într-o clădire ce a aparținut Gărzii de Coastă

07 Mar 2024 906

Iată ce accesorii cool trebuie să ai într-un apartament modern

04 Mar 2024 447

Editorial! Lungul drum către casă, blocat în drumurile cu sens unic

03 Mar 2024 872

Știri Constanța UPDATE. Incendiu la o casă din Valu lui Traian!

26 Feb 2024 897

Show special de 1 martie realizat de o firmă de casă a primăriei din sudul litoralului Irina Loghin și Fuego cântă la Mangalia (DOCUMENT)

23 Feb 2024 992

Primăria comunei Cuza Vodă, județul Constanța va elabora un PUZ pentru loturi de case

23 Feb 2024 621

VIDEO Un tânăr mascat, filmat când intra într-o casă din Constanța! Percheziții

21 Feb 2024 1844