Papa Francisc îl imploră pe Putin să pună capăt "spiralei violenței și morții". Este prima dată când se adresează direct preşedintelui rus într-un discurs

Papa Francisc, foto pixabay
Papa Francisc l-a "implorat" duminică pe preşedintele rus Vladimir Putin să pună capăt "spiralei de violenţă" în Ucraina şi a deplâns totodată profund "acţiunile contrare principiului dreptului internaţional", o referire la anexarea de teritorii ucrainene de către Moscova, transmit agenţiile de presă internaţionale.

Înaintea rugăciunii Angelus din piaţa Sf Petru, papa s-a adresat "preşedintelui Federaţiei Ruse", fără a-i spune pe nume, "implorându-l să înceteze, inclusiv din dragoste pentru poporul său, această spirală a violenţei şi morţii".

Este pentru prima dată când papa se adresează direct preşedintelui rus într-un discurs, de la începutul conflictului, la 24 februarie.

Vladimir Putin a semnat vineri în cadrul unei ceremonii la Kremlin anexarea a patru regiuni ale Ucrainei pe care Moscova le ocupă total sau parţial. Aceste anexări intervin după şapte luni de ofensivă rusă în Ucraina şi 'referendumuri' organizate de urgenţă în regiunile ocupate, care au fost denunţat ca "simulacre" de Kiev şi aliaţii săi. Aceştia au jurat să nu recunoască "niciodată" rezultatele acestora., scrie Agerpres.ro. 

"Deplâng profund grava situaţie care s-a creat în ultimele zile (...) Ea sporeşte riscul unei escaladări nucleare, până la punctul la care există temeri privind consecinţele incontrolabile şi catastrofale la nivel mondial", a apreciat suveranul pontif.


Papa Francisc a lansat totodată "un apel încrezător la adresa preşedintelui Ucrainei (Volodimir Zelenski), să fie deschis propunerilor serioase de pace".

"Este îngrozitor că lumea învaţă geografia Ucrainei prin intermediul unor nume precum Bucea, Irpin, Mariupol, Izium, Zaporojie şi alte localităţi, care au devenit locuri ale suferinţei şi fricii de nedescris", a adăugat el.

"Şi ce să mai spunem de faptul că umanitatea se confruntă din nou cu ameninţarea atomică? Este absurd. Ce trebuie să se mai întâmple? Cât sânge trebuie să mai curgă pentru ca să înţelegem că războiul nu este niciodată soluţia, ci doar distrugere?", a apreciat suveranul pontif.


Denunţând încă o dată "nebunia" şi "oroarea" războiului, papa Francisc a insistat pe "respectarea valorii sacrosante a vieţii umane" şi a "suveranităţii şi integrităţii teritoriale a fiecărei ţări".

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Fostul papă Benedict al XVI-lea, înmormântat astăzi

05 Jan 2023 949

Funeraliile Papei emerit Benedict al XVI-lea, în Piaţa Sfântul Petru joi, 5 ianuarie

31 Dec 2022 882

Papa Francisc şi-a reînnoit apelul pentru pace în Ucraina!

26 Dec 2022 737

Papa Francisc „Fie ca privirea noastră să se îndrepte spre chipurile fraţilor şi surorilor noastre din Ucraina, care trăiesc acest Crăciun în întuneric“

25 Dec 2022 725

20 de prelați au fost numiți în funcția de cardinal de Papa Francisc

28 Aug 2022 822

Întâmplare inedită în timpul unei audiențe generale a Papei Francisc

17 Aug 2022 908

Demers istoric Papa Francisc a numit trei femei în cadrul autorităţii de la Vatican

14 Jul 2022 648

Elon Musk apare alături de papa Francisc într-o fotografie pe Twitter

02 Jul 2022 808

Papa Francisc „Mulți tineri nu au curajul să se căsătorească”. Sfatul pentru o mamă cu un fiu de 37 ani necăsătorit

26 Jun 2022 1060

Papa Francisc, mesaj după cutremurul din Afganistan - „Îmi exprim compasiunea faţă de răniţi şi faţă de cei afectaţi de cutremur“

22 Jun 2022 771

Doliu la Vatican. A murit Cardinalul italian Angelo Sodano, fost secretar de stat

28 May 2022 1258

Papa Francisc, glume cu niște preoţi mexicani despre durerile sale de genunchi "Ştiţi de ce am nevoie pentru piciorul meu? De puţină tequila"

16 May 2022 951

Papa Francisc şi-a amânat vizitele în străinătate din cauza problemelor medicale

09 May 2022 834

Papa Francisc, apel la adresa patriarhului Kiril pentru încheierea războiului din Ucraina

25 Apr 2022 972

Papa Francisc a cerut încă o dată încetarea luptelor din Ucraina

24 Apr 2022 1325