Parchetul General, în colaborare cu Departamentul de Justiție al SUA, seminar la Constanța!



Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în colaborare cu Departamentul de Justiție al Statelor Unite ale Americii, au organizat, în perioada 13-16 noiembrie 2023, la Constanța un al doilea seminar pe tema infracțiunilor de mediu și de corupție, la care au participat 35 de procurori și ofițeri de poliție.
 
Printre vorbitori s-au numărat experți de la Departamentul de Justiție, Divizia de Mediu și Resurse Naturale și Agenția pentru Protecția Mediului din Statele Unite ale Americii.
 
La seminar au mai participat reprezentanți ai Gărzii Naționale de Mediu, Administrației Fondului pentru Mediu, Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorului și Autorității Vamale Române, având în vedere necesitatea conjugării eforturilor tuturor acestor instituții pentru ecombaterea criminalității în acest domeniu, precum și necesitatea instituirii unui dialog interinstituțional permanent.
 
Programul s-a concentrat pe investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor de mediu, în special a depozitelor ilegale de deșeuri, făcând referire la Ghidul de investigare a infracțiunilor privind regimul deșeurilor, elaborat în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și lansat în acest an, care include o serie de tehnici de strângere a probelor, precum și studii de caz.
 
Pentru prima dată în România, cu ajutorul experților și echipamentelor aduse din Statele Unite ale Americii de Agenția de Protecție a Mediului, participanții din cadrul instituțiilor competente au putut desfășura un exercițiu de testare a probelor de apă și sol.
 
Organizarea acestui seminar de către Ministerul Public, împreună cu partenerii săi instituționali, se înscrie într-o serie de măsuri ce au ca scop dezvoltarea capacității instituțiilor de aplicare a legii în combaterea infracțiunilor de mediu.

PRECIZĂRI:
 

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și

Tribunalul Constanța amână pronunțarea în dosarul lui Adrian Nicolaescu, fost prefect al județului Constanța!

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.