„Părintele“ Cazinoului din Constanța, creator al unei bijuterii arhitecturale în Vrancea

  • Puțini sunt însă cei care știu, ori măcar bănuiesc, că falnicul Cazino din Constanța are un „verișor“ îndepărtat, tocmai în localitatea Panciu, din județul Vrancea.
  • Mai exact, este vorba despre Casa Milea, aflată pe strada Cuza Vodă, la numărul 15.
  • Construită la începutul secolului XX, imobilul figurează în Lista Monumentelor Istorice din județul Vrancea, având indicativul VN-II-m-B-06547.
Iubit din toate colțurile țării și chiar și ale lumii, Cazinoul din Constanța stârnește, indiferent câți ani s-ar scurge peste el, emoție și admirație în ochii privitorilor.
 
Proiectat de arhitectul Daniel Renard, la început de secol trecut, Cazinoul este o încununare a stilului Art-Nouveau și este pe cale să strălucească din nou, odată cu lucrările de reabilitare ce se desfășoară în prezent.
 
Puțini sunt însă cei care știu, ori măcar bănuiesc, că falnicul Cazino din Constanța are un „verișor“ îndepărtat, tocmai în localitatea Panciu, din județul Vrancea.
 
Mai exact, este vorba despre Casa Milea, aflată pe strada Cuza Vodă, la numărul 15.
 

A supraviețuit cutremurului din 1940

 
Construită la începutul secolului XX, imobilul figurează în Lista Monumentelor Istorice din județul Vrancea, având indicativul VN-II-m-B-06547.
 
Potrivit Adevărul  care îl citează pe actualul proprietar al imobilului, Marin Vasile, casa a fost proiectată de Daniel Renard și construită la începutul secolului XX, imediat după ce s-a încheiat Primul Război Mondial.
 
Primul beneficiar al imobilului a fost Neculai Milea, un mic industriaș și un proprietar viticol cunoscut în zonă.
 
Construită din cărămidă, clădirea are două beciuri și a rezistat unui devastator cutremur produs în județul Vrancea în data de 10 noiembrie 1940.
 

După instalarea regimului comunist în România, în 1959 imobilul a fost naționalizat și transformat în Casa Pionierilor din Panciu.
 
Abia după anul 2000, casa a revenit la proprietarii de drept, moștenitorii industriașului Milea, fiindu-le retrocedată.

 
În prezent, Casa Milea se află în proprietatea lui Marin Vasile, potrivit sursei citate anterior.
 
Sub supravegherea fiicei sale, care este arhitect, imobilul a fost reabilitat doar în limitele permise de legea care protejează monumentele istorice, iar în prezent Casa Milea găzduiește o somputoasă cofetărie, în care se pot ghici ecourile Cazinoului din Constanța, în trăsăturile arhitecturale ce definesc stilul Art-Nouveau.
 
Sursa foto: maps.google.com
 
Citește și:

Casinoul de la munte“ și „Cazinoul de la mare“. Poveștile celor două edificii par a fi îngemănate

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Dosarul Retrocedărilor Giurgiucanu pierde în fața municipalității un teren din Mamaia, zona Cazino! Nu a dat în judecată instituția potrivită, conform instanței (MINUTA+DOCUMENTE)

13 Mar 2024 737

Cazinoul din Constanța, perla care renaște din mare! Video inedit cu evoluția spectaculoaselor lucrări din al treilea an de șantier (FOTO+VIDEO)

13 Mar 2024 1963

Primăria Constanța pierde la Curtea de Apel terenul de la Cazino Sud, din Mamaia, ce fusese vândut către Mehmetoglu SRL! Apele Române, victorioase (MINUTA)

12 Mar 2024 671

Curtea de Apel Constanța, așteptată să se pronunțe în procesul pentru terenul de la Cazino Sud

11 Mar 2024 576

FOTOREPORTAJ Imagini dezolante cu toboganul din Stațiunea Mamaia! Cum arată în prezent (GALERIE FOTO+VIDEO)

11 Mar 2024 1305

Primăria Constanța cumpără servicii de realizare a conceptului artistic și execuția proiectului de amenajare a centrului expozițional din cadrul Cazinoului!

07 Mar 2024 531

Ce oferă experiența la cazinouri online?

28 Feb 2024 373

Fotoreportaj Constanța Atmosferă de weekend pe Faleza Cazinoului din Constanța (FOTO+VIDEO)

24 Feb 2024 804

Dosarul Retrocedărilor Beneficiar de top al retrocedărilor din Constanța, proces contra municipalității! S-a fixat primul termen

23 Feb 2024 882

Cazino Constanța, perla albă de la Marea Neagră! Aedificia Carpați – „O fuziune perfectă între tehnologie avansată și estetică rafinată“ (FOTO)

22 Feb 2024 955

70% din operatorii de cazinouri din țară susțin restricționarea totală a publicității

20 Feb 2024 425

Fotoreportaj Cazinoul din Constanța surprins în imagini de sus, cu drona (FOTO+VIDEO)

15 Feb 2024 1059

Primarul Vergil Chițac „În curând, Cazinoul va redeveni perla Constanței!“ (VIDEO)

11 Feb 2024 906

Primarul Vergil Chițac, în vizită la Cazinoul din Constanța „Îndrăznesc să spun că va fi un rezultat care va depăși toate așteptările”

09 Feb 2024 1070

FOTOREPORTAJ Cazinoul, vânt din pupa pentru restaurare! Pardoseli ca ape cristaline, tâmplărie exterioară de nota 10 și „misterul“ sursei de încălzire din interior

09 Feb 2024 1734