Parlamentul European solicită un embargo total asupra importurilor de petrol, cărbune, combustibil nuclear și gaz din Rusia

Parlamentul EuropeanÎntr-o rezoluție adoptată joi cu 513 voturi pentru, 22 împotrivă și 19 abțineri, eurodeputații solicită măsuri punitive suplimentare, inclusiv „un embargo total și imediat asupra importurilor de petrol, cărbune, combustibil nuclear și gaze din Rusia”.

Potrivit unui comunicat al Parlamentului European, aceste măsuri ar trebui să fie însoțite de un plan de asigurare a securității aprovizionării cu energie a UE, precum și de o strategie de limitare a sancțiunilor „în cazul în care Rusia ia măsuri în vederea restabilirii independenței, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional și își retrage complet trupele de pe teritoriul Ucrainei”.

Implementarea deplină și efectivă a sancțiunilor existente de către întreaga UE și de către aliații internaționali ai UE trebuie să fie o prioritate în prezent, insistă eurodeputații.

Aceștia fac apel la liderii UE să excludă Rusia din G20 și din alte organizații multilaterale, cum ar fi Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, Interpol, Organizația Mondială a Comerțului, UNESCO și altele, „ceea ce ar constitui un semn important că comunitatea internațională nu va reveni la relațiile obișnuite cu statul agresor”.

Conform sursei citate, pentru a eficientiza sancțiunile, Parlamentul solicită excluderea băncilor ruse din sistemul SWIFT, interzicerea intrării în apele teritoriale ale UE și a staționării în porturile UE a tuturor navelor conectate la Rusia și interzicerea transportului rutier de mărfuri dinspre și către Rusia și Belarus. Eurodeputații solicită, de asemenea, confiscarea tuturor activelor „care aparțin oficialilor ruși sau oligarhilor asociați regimului lui Putin, reprezentanților și interpușilor acestora, precum și ale celor din Belarus care au legătură cu regimul Lukașenko”.

Subliniind implicarea Belarusului în războiul din Ucraina, rezoluția solicită ca sancțiunile împotriva Belarusului să le reflecte pe cele introduse împotriva Rusiei pentru a elimina orice lacune care îi permit lui Putin să utilizeze ajutorul oferit de Lukașenko pentru a eluda sancțiunile.

Livrările de arme trebuie continuate și intensificate

Eurodeputații fac referire la atrocitățile șocante, „care constituie în mod incontestabil crime de război”, comise de trupele ruse în Ucraina și, în special, în Bucea, care au distrus complet sau aproape complet Mariupol, Volnovaha și alte orașe și sate. Aceștia subliniază că autorii crimelor de război trebuie trași la răspundere și solicită înființarea unui tribunal special al ONU pentru crimele din Ucraina.

„Parlamentul reiterează faptul că livrările de arme trebuie să continue și să fie intensificate pentru a permite Ucrainei să se apere în mod eficient. Eurodeputații sprijină continuarea ajutorului defensiv acordat forțelor armate ucrainene în mod individual de către statele membre ale UE și în mod colectiv prin intermediul Instrumentului european pentru pace.
Constatând că aproape 6.5 milioane de cetățeni ucraineni au fost strămutați în interiorul țării și peste 4 milioane au părăsit țara din cauza războiului, eurodeputații solicită coridoare umanitare sigure pentru evacuarea civililor care fug din calea bombardamentelor și consolidarea rețelelor de ajutor umanitar ale UE în Ucraina.
Parlamentul condamnă retorica rusă ce sugerează posibilitatea recurgerii la utilizarea armelor de distrugere în masă și subliniază că orice astfel de desfășurare va fi întâmpinată cu cele mai grave consecințe“ - mai transmit reprezentanții Parlamentului European.

 Decizia finală aparține Comisiei Europene. 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Delegație a Comisiei de Libertăți civile, justiție și afaceri interne a Parlamentului European, în vizită în România

20 Sep 2022 407

Europarlamentarele din 2009, primele alegeri pentru un mandat complet în Parlamentul European desfășurate în România

06 Aug 2022 737

Parlamentul European Știrile care prezintă cel mai mare interes pentru cetățenii europeni sunt subiectele politice naționale

12 Jul 2022 510

Europarlamentarul Vlad Gheorghe a informat Comisia Europeană despre felul în care coaliția de guvernare închide gura avertizorilor de integritate

07 Jul 2022 212

Parlamentul European solicită includerea dreptului la avort în Carta Drepturilor UE

07 Jul 2022 546

Victorie românească în Parlamentul European Vot covârșitor împotriva tăierilor ilegale de pădure. Se cere un Procuror Verde European

07 Jul 2022 199

Laura Codruța Kovesi analizează o posibilă sesizare la Comisia Europeană. Parlamentul a votat o lege care descurajează semnalarea actelor de corupție

30 Jun 2022 571

Un grup de state membre UE, inclusiv România, vor eliminarea motoarelor cu combustie internă

28 Jun 2022 1127

Parlamentul European a semnat rezoluția prin care solicită acordarea „fără întârziere“ Ucrainei și Republicii Moldova a statutului de țară candidată la UE

23 Jun 2022 535

Înalta Curte, achitări pe linie în dosarul „Consultanța! (MINUTĂ)

22 Jun 2022 790

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Mihai Lupu, gazda unei întâlniri de lucru

24 May 2022 891

Raportul anual al Comisiei Europene privind statul de drept, numit „superficial” de Parlamentul European

19 May 2022 681

Parlamentul European solicită acordarea statutului de țară candidată la UE Republicii Moldova

19 May 2022 654

Parlamentul European a aprobat prelungirea valabilității certificatului digital al UE pentru încă un an

06 May 2022 731

Conferinţa privind viitorul Europei Peste 300 de propuneri pentru reformarea Uniunii Europene au fost aprobate

30 Apr 2022 987