Actualitate

UPDATE Parlamentul European votează noua Comisie Europeană

Parlamentul European se pronunţă miercuri, la 13.00 ora României, asupra noii Comisii Europene, după ce preşedinta aleasă Ursula von der Leyen îşi va prezenta echipa şi programul în plenul PE reunit la Strasbourg în cursul dimineţii.

Europarlamentarii vor decide într-un vot prin apel nominal cu majoritate simplă dacă vor valida sau nu viitoarea Comisie Europeană, care, potrivit agerpres.ro, dacă este aprobată, îşi va începe activitatea pe 1 decembrie, informează un comunicat al Parlamentului European.

Începând cu ora locală 9.00 (10.00 ora României), Ursula von der Leyen, preşedintele ales al Comisiei Europene, îşi va prezenta echipa comisarilor desemnaţi şi validaţi deja de către comisiile de specialitate în cadrul audierilor recente şi va discuta obiectivele noii Comisii alături de eurodeputaţi.

În urma dezbaterii, fiecare grup politic se va reuni pentru a discuta intenţiile de vot.

Votul de la ora 12.00 (13.00 ora României) va fi precedat de declaraţii ale liderilor grupurilor politice, în ordinea inversă a mărimii grupului.

O conferinţă de presă a Preşedintelui Parlamentului European, David Sassoli, şi a Preşedintelui ales, Ursula von der Leyen, este programată la ora locală 13.30 (14.30 ora României).

Votul în plen de miercuri va încheia lunga procedură de examinare atentă de către PE a echipei de comisari propuse, în scopul declarat de a garanta că organul executiv al UE are legitimitate democratică pentru a acţiona în interesul europenilor, menţionează sursa citată.

Eurodeputaţii au ales-o pe Ursula von der Leyen, fost ministru german al apărării, în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene în iulie, într-un vot secret, cu 383 de voturi pentru, 327 împotrivă şi 22 de abţineri.

Apoi, de la sfârşitul lunii septembrie până la jumătatea lunii noiembrie, comisiile parlamentare au organizat audieri cu fiecare dintre candidaţi pentru a evalua capacitatea acestora pentru posturile propuse.

Pe 21 noiembrie, liderii grupurilor politice şi preşedintele PE, David Sassoli, au convenit că procesul de examinare a fost finalizat şi că Parlamentul este gata să voteze în plen.


Lista viitorilor comisari, validată luni şi de Consiliul UE, îi cuprinde pe Thierry Breton, Helena Dalli, Valdis Dombrovskis, Elisa Ferreira, Mariya Gabriel, Paolo Gentiloni, Johannes Hahn, Phil Hogan, Ylva Johansson, Věra Jourova, Stella Kyriakides, Janez Lenarcic, Didier Reynders, Margaritis Schinas, Nicolas Schmit, Maroš Šefcovic, Kadri Simson, Virginijus Sinkevicius, Dubravka Šuica, Frans Timmermans, Jutta Urpilainen, Adina Vălean, Olivér Varhelyi, Margrethe Vestager, Janusz Wojciechowski, care se adaugă lui Josep Borrell Fontelles, numit Înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate.

UPDATE: Noua Comisie Europeană a fost votată de Parlamentul European. Aceasta își va începe mandatul la 1 decembrie 2019.

Au fost 461 de voturi pentru, 157 împotrivă și 89 de abțineri, transmite digi24.ro.

„În următorii cinci ani, Uniunea noastră se va angaja într-un proces de transformare care va afecta fiecare parte a societății, a economiei. Și vom face asta pentru că asta trebuie să facem, nu pentru că va fi ușor de făcut. Onorabili deputați, trăim într-o lume agitată, cu prea multe mari puteri care vorbesc doar limba confruntării și a unilateralismului. În același timp, este o lume în care milioane de oameni ies în stradă, pentru a protesta față de corupție sau pentru a cere o schimbare democratică. Lumea are nevoie de Uniunea Europeană, mai mult decât oricând. De asemenea, împărtășim același destin cu partenerii noștri transatlantici. Da, avem probleme, nu există nicio urmă de îndoială. Dar legăturile dintre noi au trecut testul timpului. Mesajul meu este simplu: să trecem la treabă!”, a spus noua șefă a CE.

Sursă foto: Comisia European

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Astăzi, este Ziua europeană a resuscitării

16 Oct 2020 610

Parlamentul European creează un premiu jurnalistic în memoria ziaristei malteze Daphne Caruana Galizia

05 Oct 2020 482

Șeful DNA, Crin Bologa, invitat să țină un discurs la o audiere publică organizată de Parlamentul European

06 Jul 2020 498

Parlamentul European a votat o rezoluție pentru primirea României în Schengen

20 Jun 2020 1289

Anunț important al comisarului Mariya Gabriel Instituțiile de educație pot beneficia de miliarde de euro, din Fondul social european

10 May 2020 1589

Doliu în presa românească. Pagina ziaristei este plină de mesaje de durere

25 Apr 2020 3708

Știați că…. Data de 11 martie marchează Ziua europeană a victimelor terorismului

11 Apr 2020 376

Ziua europeană a victimelor terorismului este marcată la data de 11 martie

11 Mar 2020 721

Ce a însemnat Ziua Euroscola, de la Strasbourg, pentru echipa Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” (galerie foto)

17 Feb 2020 1988

Planul european de luptă împotriva cancerului, în faza consultării publice

04 Feb 2020 709

Parlamentul European Telefoanele mobile din Europa ar putea avea încărcător unic

31 Jan 2020 1090

Acordul pentru Brexit a fost aprobat de Parlamentul European

29 Jan 2020 824

Elevii Colegiului Pedagogic au fost pentru o zi europarlamentari, alături de colegi din alte 21 de țări (galerie foto)

27 Jan 2020 1606

Klaus Iohannis salută adoptarea Rezoluției Parlamentului European privind comemorarea a 30 de ani de la Revoluția Română

19 Dec 2019 537

Micii fotbalişti din Cumpăna, în vizită la Parlamentul European din Bruxelles (galerie foto)

06 Dec 2019 1715