Partenerul de business al lui Strutinsky Kay Thorkildsen resuscitează Lakeside Residence, cartierul care uneşte Ovidiu de Constanţa (galerie foto + documente)

După ce, în urmă cu câteva săptămâni, una dintre firmele controlate de controversatul om de afaceri de origine norvegiană Kay Tonnes Thorkildsen era trezită la viaţă, anunţând proiectul construirii a două noi blocuri în zona pieţei Balada din Constanţa, o altă firmă veterană a partenerului de afaceri al lui Sorin Strutinsky anunţă resuscitarea unui imens proiect imobiliar. Este vorba despre Westhouse Group SRL, firmă care vesteşte acum reluarea unui mare proiect imobiliar început în urmă cu mai mulţi ani: Ovidiu Lakeside Residence, proiectul unui cartier rezidenţial care ar aduce graniţele oraşului Ovidiu lângă cele ale Constanţei. Acesta va fi amplasat pe malul lacului Siutghiol, lângă Popas Cişmea. Cartierul va fi format dintr-un total de 15 blocuri, cel mai înalt având nouă etaje, iar restul vor avea regim de înălţime de P+3, P+6, P+7 şi P+8 etaje. Proiectul prevede construirea şi amenajarea unor spaţii comerciale şi de alimentaţie publică, dar şi a unei grădiniţe cu spaţiu de joacă. Cele 15 blocuri cuprinse în proiect vor avea 933 de spaţii locative. Blocurile sunt prevăzute cu spaţii comerciale la parter, iar întreg ansamblul va beneficia de 1.096 de locuri de parcare, care vor deservi peste 3.000 de persoane ce vor locui acolo.

Potrivit memoriului de prezentare depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa, aleile din incinta ansamblului rezidenţial sunt prevăzute cu o lăţime de 6 - 7 metri, iar trotuarele vor avea lăţimea de un metru. Blocurile vor fi construite din cadre de beton armat şi compartimentări din BCA.

Proiectul este unul destul de controversat, mai ales că, în ultima vreme, norvegianul Kay Thorkildsen a pus lacătul pe mai multe afaceri derulate în Constanţa. După ce, în luna ianuarie a acestui an, a dizolvat două dintre cele mai importante firme ale sale - North Bridge One SRL şi North Bridge Energies - unde este implicat şi Sorin Strutinsky, Kay Thorkildsen a mai făcut un salt înapoi în firma Stacon Co SRL, unde era partener de afaceri cu Gheorghe Peţu.
 
Kay Tonnes Thorkildsen este un om de afaceri de origine norvegiană, cunoscut la nivel local în special prin prisma faptului că şi-a trecut la capitolul asociaţi un nume greu al business-ului constănţean: Sorin Gabriel Strutinsky. Cu o istorie picantă în lumea imobiliarelor de pe litoralul românesc, societatea condusă de norvegianul Kay Tonnes Thorkildsen deţine încă nenumărate terenuri în judeţul Constanţa, după ce, de la instalarea crizei financiare, a încercat să scape de ele, fără prea mari reuşite.

Afaceri cu Sorin Strutinsky 

Aşa cum menţionam anterior, Westhouse şi Kay Tonnes Thorkildsen, CEO al RomReal, au făcut afaceri şi cu asociatul lui Mazăre şi al lui Constantinescu, Sorin Gabriel Strutinsky. Este vorba despre societatea North Bridge Energies, pe care Thorkildsen şi Strutinsky o împart cu persoana juridică din Bermude, North Bridge Group Ltd. Prin hotărârea nr. 1 din 29 noiembrie 2010, Marius Lungu, asociat în North Bridge Energies, a decis să cesioneze o cotă a părţilor sociale pe care le deţinea către restul de asociaţi. Astfel că, în urma modificării, SC North Bridge Energies SRL a fost împărţită astfel: North Bridge Group Ltd - 31,67%, Kay Tonnes Thorkildsen - 31,66%, Maris-Armand Lungu - 5% şi Gabriel Sorin Strutinsky - 31,67%.

Afacerile lui Kay Tonnes, în rechizitoriul DNA pe numele lui Tudorel Calapod

Mai mult, numele lui Kay Tonnes Thorkildsen apare şi într-un dosar în care fostul primar de la Năvodari, Tudorel Calapod, a fost trimis în judecată de DNA. În dosar apar două societăţi comerciale patronate de Westhouse Invest SRL.

Mai multe detalii despre acest subiect puteţi citi în articolul Westhouse, Kay Tonnes şi Strutinsky: Fostul primar din Năvodari şi fostul şef de la Cadastru, deferiţi justiţiei (document) .

În vizorul Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor

În primăvara anului 2006, Comisarii Gărzii Financiare Constanţa sesizau Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, cu privire la o suspiciune de spălare de bani. Mai exact, administratorii firmei Rom Estate SRL (colega de grup a Westhouse-ului), norvegienii Kay Tonnes Thorkildsen, Jon Gausen şi englezul Shegog Andrew au trezit suspiciunile comisarilor financiari, după ce au cumpărat zeci de hectare de teren de la diferite persoane din Constanţa şi Ovidiu, la preţuri mult mai mici decât cele practicate la vremea respectivă pe piaţa imobiliară. Problema nu era preţul mic al terenurilor, ci provenienţa banilor cu care acestea s-au plătit.

Terenurile cumpărate, în 2006, la Ovidiu, au trecut în proprietatea firmei Rofrench Connection, care, deloc surprinzător, este administrată de nimeni altul decât Kay Tonnes Thorkildsen, pe atunci şi acţionar în Rom Estate SRL. Presa vremii nota că, pentru a-şi pierde urma, sub paravanul Rofrench Connection, investitorii au demarat proiectul Oasis. Numai că proiectul a murit în faşă. Părţile sociale fuseseră preluate, în 2006, de la Mihăiţă Vasea, cunoscut printre „băieţii de oraş“. În Monitorul Oficial nr. 2813 din anul 2006, se arată că Miţu Vasea şi-a cesionat părţile sociale pe care le deţinea la SC Rofrench Connection SRL către Westhouse Group, reprezentată la acea vreme prin preşedintele CA, Kay Tonnes Thorkildsen, şi RomReal Invest Ltd, persoană juridică din Insulele Bermude. Kay Tonnes Thorkildsen a devenit astfel administratorul societăţii preluate de la fratele lui Traian Vasea.

RomReal-ul cu terenuri la Ovidiu

 A urmat proiectul de pe strada Duiliu Zamfirescu nr. 34, denumit Central Apartments. Terenul, în suprafaţă de 6.556,85 mp, aparţine, în proporţie de aproximativ 50%, Westhouse-ului (3.006 mp), iar restul, domeniului public al Primăriei Constanţa. Cel de-al treilea proiect, Corallia Residence, amplasat la intrarea în staţiunea Mamaia, a luat naştere pe 1.200 mp. Aşa a început povestea celor trei... Westhouse-uri. Numai că timpul şi criza nu au trecut blând peste afacere.

RomReal, societatea-mamă a Westhouse-ului, avea, la un moment dat, 14 terenuri în Constanţa. Rapoartele publicate chiar pe site-ul firmei arătau şi locurile unde s-au împroprietărit cei de la RomReal, via Westhouse: Ovidiu (61.433 mp), lotul Bădulescu - Constanţa Nord - Ovidiu (50.000 mp), peninsula Tatar - Constanţa Nord - Ovidiu (11.489 mp), Ovidiu (4.641 mp), Oasis (27.212 mp), Constanţa Nord - Ovidiu (122.350 mp), lotul Gunaydin - Constanţa Nord - Ovidiu (15.000 mp), Mamaia - Corallia (1.200 mp), lotul Mamaia Nord (56.167 mp), Bus Station (Autogara Nord) (5.437 mp), Piaţa Balada (7.188 mp), lotul Carrefour (15.000 mp), lot într-o zonă nespecificată a Constanţei (799.663 mp). În prezent, potrivit datelor publicate pe site-ul propriu, în portofoliu se regăsesc în continuare Ovidiu Lakeside (61.433 mp), precum şi alte proprietăţi în Ovidiu - Oasis Residences (27.212 mp), Peninsula Ovidiu (10.060 mp), un lot de 15.000 mp în zona Ovidiu, un altul de 122.350 de mp, altul de 50.000 de mp în zona sensului giratoriu dinspre Lumina şi alţi 4.641 de metri în centrul oraşului Ovidiu.
Revenind însă la cartierul rezidenţial Lakeside de lângă Popas Cişmea, vedem că planurile proiectului au fost întocmite de Decodesign. Arhitecţii Alec Marius Iuga şi urbanistul Marius Chrilov s-au ocupat de lotizarea Lakeside-ului iar din imaginea asupra PUZ-ului putem vedea că doar o parte a cartierului va avea vedere către lac. Un sfert din întregul teren liber din zonă nu este prevăzut în proiect. Ce se întâmplă cu acea suprafaţă de teren veţi putea citi în ediţia de mâine a cotidianului ZIUA de Constanţa.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.