Paștele Catolic. Noaptea Sfântă a Învierii Domnului, celebrată la Constanța

  • Catolicii de pretutindeni au celebrat Noaptea Sfântă a Învierii Domnului
  •  În județul Constanța, sunt 3.912 catolici, potrivit recensământului din 2011
  •  Liturghia zilei de Paşte, din ziua de 17 aprilie, se celebrează cu mare solemnitate.


În județul Constanța, sunt 3.912 catolici, potrivit recensământului din 2011, citat de Institutul Național de Statistică.

La momentul respectiv, 1.425 de persoane din municipiul Constanța și-au declarat apartenența la confesiunea catolică, alături de 373 de persoane din Năvodari și 289 din Mangalia.

Totodată, la nivel de comune constănțene, cele mai multe persoane de confesiune catolică au fost înregistrate în Lumina, fiind vorba despre 492 de credincioși, comuna fiind urmată de Mihail Kogălniceanu, cu 220 de credincioși.

Liturghia zilei de Paşte, din ziua de 17 aprilie, se celebrează cu mare solemnitate. La începutul Liturghiei, credincioşii sunt stropiţi cu apă binecuvântată în noaptea precedentă pentru a aminti de Botez. Lumânarea pascală (o lumânare mare, simbol al Învierii lui Cristos) este aşezată lângă altar.

Cele mai importante momente din noaptea de Înviere sunt: binecuvântarea focului în afara bisericii, aprinderea lumânării pascale şi a celorlalte lumânări, cântările speciale adresate lui Hristos, lecturile din Vechiul Testament, proclamarea evangheliei Învierii și împărtăşirea credincioşilor.

„Trăim în acest an sărbătoarea Învierii Domnului într-un scenariu mondial îngrijorător, când continentul nostru este lovit de un război absurd și tragic. La această realitate se adaugă violența și celelalte conflicte militare care par să se răspândească fără limite în fiecare colț al pământului, ceea ce provoacă în mulți oameni teamă și întunecă bucuria sărbătorilor. Vocea Bisericii s-a făcut auzită prin nenumăratele intervenții ale Papei Francisc pentru reducerea armelor la tăcere.

Este o situație tragică ce ne trimite la misterul răului prezent în lume, și un rău foarte mare este tocmai războiul. Isus a venit pe pământ pentru a ne scoate de sub puterea răului, acceptând suferința și mergând până la capătul suferinței, murind pe Cruce. Dar nu Crucea și suferința au fost ultimul său cuvânt, ci Învierea lui: dincolo de Cruce, prin Învierea lui Cristos, Dumnezeu a deschis o altă cale pentru întreaga omenire și ne oferă speranța într-un alt destin pentru lume“ – se arată în  Scrisoarea pastorală a ÎPS Aurel Percă la Sărbătoarea Învierii Domnului 2022.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

La ce trebuie să fim atenți când ne facem piața pentru Sărbătorile Pascale

30 Mar 2021 1885

Ministrul Petre Tobă - Măsuri suplimentare de securitate pentru Paștele Catolic

25 Mar 2016 1658

Catolicii şi ortodocşii ar putea sărbători Paştele în aceeaşi zi

13 Jun 2015 2164

Mesaj din partea lui Klaus Iohannis pentru românii cu nume de flori

05 Apr 2015 1849

Poliţiştii, cu ochii în patru, de Florii şi Paştele catolic

03 Apr 2015 1905