,,Păstrându-ne pe noi, hrana și vaccinurile într-un mediu la rece!” Ziua Mondială a Stratului de Ozon. Degradarea stratului de ozon, o amenințare de mediu

  • Ziua Mondială a Stratului de Ozon se desfășoară sub sloganul ,,Păstrându-ne pe noi, hrana și vaccinurile într-un mediu la rece!”
Ozonul constituie o parte foarte mică a atmosferei noastre, dar prezența sa este vitală pentru bunăstarea umană. Se găsește în stratosferă la aproximativ 10-40 km deasupra suprafeței Pământului, având rol protector deoarece absoarbe o parte din radiațiile ultraviolete ale Soarelui, foarte nocive la nivel biologic.

Degradarea stratului de ozon reprezintă o amenințare de mediu, iar semnalul de alarmă transmis de oamenii de știință cu privire la formarea ,,găurii în stratul de ozon” a determinat mobilizarea și sprijinul public și a fost suportul pentru adoptarea Protocolului de la Montreal.

Protocolul de la Montreal a debutat ca un acord global pentru protejarea stratului de ozon, o misiune bine îndeplinită, fiind unul dintre cele mai reușite acorduri de mediu de până acum. Acest efort global unit pentru eliminarea treptată a substanțelor care diminuau stratul de ozon a determinat reducerea mărimii găurii din stratul de ozon, protejând la rândul său sănătatea umană, ecosistemele și economiile statelor lumii.

Ziua Mondială a stratului de Ozon din acest an încearcă să evidențieze efectele aplicării Protocolului de la Montreal precum: încetinirea ritmului schimbărilor climatice și contribuția la creșterea eficienței energetice în sectorul de răcire, dar și pentru securitatea alimentară.

Prin Amendamentul Kigali la Protocolul de la Montreal, națiunile s-au angajat să reducă treptat hidrofluorocarburile (HFC), substanțe care epuizează ozonul și duc la încălzirea globală. Chiar dacă HFC-urile nu afectează direct stratul de ozon, acești agenți de răcire sunt gaze cu puternic efect de seră. Eliminarea treptată a utilizării acestora, potrivit convenției, se așteaptă să reducă creșterea temperaturii globale cu până la 0,4°C până la sfârșitul secolului, continuând în același timp să protejeze stratul de ozon.

Amendamentul Kigali oferă, de asemenea, o oportunitate pentru îmbunătățirea eficienței energetice în sectorul instalațiilor de răcire. Noile inovații care înlocuiesc HFC-urile oferă oportunități de reproiectare în sectorul aerului condiționat și al refrigerării pentru a utiliza mai puțină energie, permițând îmbunătățirea eficienței fără a crește impactul asupra climei și, în același timp, vor reduce și pierderile cauzate de schimbările climatice asupra producției agricole.

Aproximativ o treime din totalul produselor alimentare realizate la nivel mondial pentru consumul uman este fie pierdut, fie risipit în fiecare an, în mare parte din lipsa accesului la sistemele de răcire. Pierderile și deșeurile alimentare se ridică la miliarde de dolari SUA anual și duc la risipa unor resurse prețioase precum solul, apa și energia. Ele generează an de an aproximativ 8% din totalul gazelor cu efect de seră la nivel global.

Dezvoltarea de noi soluții pentru surse de răcire mai eficiente, mai ecologice, mai ieftine și mai ușor de operat, le va face mai accesibile pe scară largă. De exemplu, producătorii, cum ar fi fermierii și furnizorii de produse farmaceutice, se vor putea asigura că produsele lor ajung la oameni în condiții depline de siguranță.

Din aceste motive, în acest an Ziua Mondială a Stratului de Ozon se desfășoară sub sloganul ,,Păstrându-ne pe noi, hrana și vaccinurile într-un mediu la rece!”

Material tradus și adaptat de ARBDD


Mai multe informații: https://ozone.unep.org/.../montreal-protocol-keeping-us...

Sursa foto-text: Facebook/ ARBDD - Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria C.A. Rosetti cumpără ambarcațiune pentru Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență! (DOCUMENT)

04 Nov 2023 817

Inter VIP SRL, controlată de Stavrositu Iancu, obține, în instanță, aproape 700.000 de euro de la GSP Offshore! Decizia nu este definitivă

26 Oct 2023 1520

A fost cutremur în Polonia. Mineri morți, mineri dispăruți. Ce magnitudine a avut cutremurul. Zeci de voluntari participă la căutări

07 May 2018 3585

Astăzi este ziua internațională pentru protecția stratului de ozon

15 Sep 2017 2035

Voceaconstantei.ro Sfatul Medicului. Ce Afecțiuni putem trata folosind ozonoterapia

01 Aug 2016 4222

Protagonista evenimentului, Corina Ozon Dublă lansare de carte în Vama Veche

04 Aug 2015 2179

Editorial Azi vin, mâine pleci. Părerea unui umil contribuabil

02 Apr 2015 2291

Cvadruplă lansare de carte la Constanţa

19 Mar 2015 2210