Patriarhia Română Biserica nu militează „irațional și nerealist” pentru interzicerea avortuluiPatriarhia Română informează că Biserica nu militează „irațional și nerealist” pentru interzicerea avortului, ci „recomandă” aducerea pe lume a ființei umane.
 

„Spre liniștirea, pe cât este posibil, desigur, a celor tulburați în ultimele zile de neînțelegerile apărute în marginea temei grave a avortului și a poziționării raționale față de aceasta, spre calmarea, fie și temporară, a celor ce își dau ochii peste cap la auzul cuvintelor „Dumnezeu”, „conștiință morală” și „pro-viață”, vă rog să primiți următoarele precizări referitoare la situarea Bisericii și a spiritului creștin față de sacralitatea vieții, libertate personală, alegere responsabilă și moarte.

Pentru că despre ele este vorba.

Biserica NU militează irațional și nerealist pentru interzicerea totalitară a avortului, așa cum o fac în direcție opusă susținătorii necondiționați, imuni la argumente și întunecați de ură ai acestuia, ci recomandă(!) în cel mai adecvat mod la realitatea omenească și la Revelația dumnezeiască a Celui care este, printre altele, însăși Viața, încurajarea aducerii pe lume a ființei umane, a persoanei care se zămislește într-o altă persoană, oferind ulterior sprijin multiplu prin instituțiile sale caritabile viitoarei mame, potențial aflată într-o situație fragilă și dificilă”, se arată în mesajul Patriarhiei Române. 


De asemenea, conform sursei citate, „a manifesta reverență față de orice formă de viață, a încuraja aducerea la viață și nu omuciderea/ pruncuciderea, ține de esența moralei religioase cu rădăcini cerești, dar și de cea a bioeticii seculare oneste”.

„Argumentul pro-choice legat de libertatea de a dispune conform propriei voințe de propriul trup (valid până la un punct și doar în registre care nu-l afectează pe un altul) se lovește dureros de realitatea că în acel trup crește un alt trup, perfect distinct, al unei alte persoane, asupra vieții căreia nimeni altcineva nu are dreptul moral să decidă, doar pentru că aceasta nu se poate apăra singură.

Firește că discuția comportă ramificări raționale în zona excepțiilor dramatice pe care Biserica însăși le recunoaște și le acceptă (preeminența vieții mamei aleasă de ea însăși, de exemplu), dar problema în sine rămâne aceea a distincției limpezi, operate cu claritate, onestitate și responsabilitate morale, între încurajarea militantă a suprimării vieții unei persoane, fie și „in nuce”, și încurajarea respectării primului drept al ființei umane: dreptul de a te naște. 

Biserica nu susține așadar interzicerea totalitară a avortului, care rămâne o opțiune inevitabil tragică pentru mamă, ci doar încurajează firesc respectarea acestui drept fundamental care alimentează mergerea omenirii mai departe”, informează Vasile Bănescu.


Totodată, insistuția susține că „biserica nu poate fi niciodată anti-natalistă, ci doar pro-viață, ea nu poate împărtăși ideea 'absurdă a neajunsului de a te fi născut', ci doar sprijini libertatea de a opta moral și de a alege responsabil asumarea urmărilor unui act care angajează nu doar trupurile, ci și sufletele”. 
 

„Biserica nu comite intruziuni în intimitatea adâncă a vieții strict personale. Unii clerici care totuși o fac, substituindu-se, în situații excepționale, chiar medicului, greșesc.


Biserica are însă datoria deplină de a promova responsabilitatea morală, respectarea vieții, a dreptului fundamental de a trăi, precum și „cultura vieții”, dar are și datoria de a denunța monstruoasa „cultură a morții” care promovează sofistic avortul ca pe ceva subînțeles firesc și dezirabil.

Ceea ce acesta nu este pentru că  „n a t u r a l i t e r”  nu poate fi. 


Bineînțeles că această mărturie favorabilă vieții și venirii pe lume a unei persoane deja concepute, va conta cu adevărat abia atunci când cei confruntați cu această gravă problemă vor putea înțelege că fetusul este o ființă umană dotată cu identitate și demnitate și că, deși nevăzut, chipul său amintește de porunca dumnezeiască „Să nu ucizi!”, mai precizează el. 

Pe Decalog, printre altele, nu pe malformant activism ideologic, pseudo-jurnalism egal cu zero sau studii de gen s-a clădit civilizația euro-atlantică însăși. 

E onest să ne amintim și că toți cei care ne-am născut și perorăm azi despre avort fie pro-choice, fie pro-life, am fost cândva, fără excepție, în stare embrionară. Era oare cumva mai bine pentru noi, părinții noștri sau pentru cei pentru care contăm să nu ne fi născut?

Biserica nu uneltește, cum își imaginează unii sărmani distopici, o revoluție morală care să instaureze morala cu forța, orice act autentic & valid moral fiind exclusiv unul care se înfiripă și crește doar în starea de libertate și în urma unei alegeri libere, făcute în cunoștință de cauză.

Firește, nu ne putem imagina că abolirea conștientă și liberă a avortului ar fi posibilă în absența convingerii sincere că fiecare embrion uman are o intrinsecă demnitate, convingere legată, desigur, de o reală credință creștină care, paradoxal, ne face cu adevărat raționali” 


Patriarhia Română mai spune că „unii oameni nu vor putea fi niciodată convinși să renunțe la avort decât dacă vor fi capabili să înțeleagă singuri sacralitatea pruncului din pântecele mamei”. 
 

„Este destul de limpede că femeile care pretind public, mai mult sau mai puțin feminist, caracterul „sacrosanct” al avortului, nu mai cred pur și simplu că fătul pe care ajung să îl poarte în ele este în mod riguros o ființă omenească cu statut ontologic egal cu al lor, o ființă care poartă în ea „chipul lui Dumnezeu”. 

Avortul nejustificat medical, indiferent de ceea ce credem, rămâne o crimă în ordinea morală (ne)asumată în fața lui Dumnezeu, așa cum interzicerea totalitară a avortului rămâne o „crimă” în ordinea civilă și politică, inadmisibilă la rândul ei. Miza uriașă rămâne folosirea libertății cu sens, adică orientată spre Viață, nu spre opusul ei, nu împotriva noastră.

O societate în care mentalitatea dominantă ajunge să presupună, total greșit, că trebuie să avem doar un maximum de drepturi și nicio responsabilitate este opusul jalnic  al societății democratice ideale în care ar trebui să avem un maximum de libertăți și de responsabilități.

Biserica are, așadar, nu dreptul de a interzice ceva, ci doar pe acela de a converti atenția și voința oamenilor spre Viață și valorile inestimabile ale acesteia. 

Mai are, de asemenea, datoria de a mărturisi și arăta în mod credibil și persuasiv că marea taină a existenței răului poate fi deslușită și măcar parțial înțeleasă doar din perspectiva existenței libertății. 

Ne salvăm sau ne pierdem exclusiv ca ființe libere în intervalul creat mereu între chemarea lui Dumnezeu și răspunsul liber al omului”, se încheie mesajul. 


Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

2025, declarat Anul Centenar al Patriarhiei Române

20 Feb 2024 413

Cristian Pârvulescu, politolog „ Teodosie a încercat să mobilizeze credincioșii într-o acțiune politică, menită să pună Biserica Ortodoxa Română în fața unei situații complicate într-un an electoral”

12 Feb 2024 512

Reacția ÎPS Teodosie la comunicatul Patriarhiei Române despre solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului de a deveni Mitropolie (GALERIE FOTO+VIDEO)

10 Feb 2024 1041

Problema ridicării Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie

09 Feb 2024 791

Mesajul de compasiune al Patriarhiei Române pentru victimele incendiului devastator de la Ferma Dacilor, județul Prahova

26 Dec 2023 804

ÎPS Teodosie, cercetat de DNA. Reacția Patriarhiei Române

05 Dec 2023 1331

O parte din Biserica din Moldova vrea să treacă să treacă în subordinea Patriarhiei Române

13 Nov 2023 697

Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord la București, într-o vizită la Patriarhia Română

13 Oct 2023 641

Mesajul Patriarhiei Române în legătură cu pelerinii români aflați în Israel

09 Oct 2023 639

Mesajul PF Patriarhului Daniel pentru începutul anului școlar 2023-2024

07 Sep 2023 852

Patriarhia Română acordă un sprijin financiar de 3.000 lei fiecărei familii cu victime ale exploziilor de la Crevedia.

27 Aug 2023 816

Vasile Bănescu intervine în „scandalul Gheboasă”. „Termenul „ghebos” indică univoc deformarea. Fizică, în primul rând“

12 Aug 2023 759

Sfânta Lumină a fost adusă de la Ierusalim, la București

15 Apr 2023 1058

Pelerinaj de Florii, în București. Traseul procesiunii

04 Apr 2023 1429

Patriarhia Română Slujbe de mulțumire în toate bisericile, la 164 de ani de la Unirea Principatelor Române

20 Jan 2023 930