Patriarhia Română despre certificatul verde Accesul în biserică nu poate fi condiționat de un document

  • Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a făcut precizări referitoare la tema certificatului verde ca posibil document restrictiv pentru accesul în biserici.


Bănescu a transmis că certificatul verde nu poate deveni restrictiv pentru accesul în spații ce oferă produse sau servicii vitale, așa cum este cazul magazinelor alimentare, farmaciilor, spitalelor sau bisericilor.

 

Certificatul verde este un document care are o rațiune intrinsecă de convingere, nu de constrângere. Cine alege în mod rațional și informat să asculte sfatul medicilor specialiști și să se vaccineze, beneficiază, temporar, de niște avantaje oferite de certificatul verde în anumite spații (comerciale sau de divertisment) aglomerate.

Acest document nu este și nu poate deveni însă restrictiv pentru accesul în spații ce oferă produse sau servicii vitale, așa cum este cazul magazinelor alimentare, farmaciilor, spitalelor sau bisericilor, a transmis Vasile Bănescu.Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a adăugat că accesul în biserică nu poate fi condiționat de un document, specificând că sunt spații care nu au nevoie de acesta.
 

Accesul într-un spațiu sacru, unul al ordinii și decenței prin excelență, pentru a te ruga, adică pentru a-ți manifesta concret fundamentala libertate religioasă, nu poate fi condiționat, inclusiv din rațiuni practice, nu doar morale, de un document menit să introducă contextual un plus de protecție și ordine în spații care chiar au nevoie de acesta.

 
Cultele religioase sunt cele care nu doar au pledat, dar au și respectat și vor respecta exemplar măsurile de prevenție recomandate de autoritățile medicale, deci tot ele se vor îngriji responsabil ca membrii lor să rămână repere de civism și implicare în protejarea sănătății aproapelui. E datoria lor morală și spirituală.

 
Persoanele din rândul clerului care sfidează necesarele măsuri de protecție sanitară și incită public la discreditarea unui act medical, la banalizarea gravității bolii și a consecințelor pandemiei, nu doar că nu reprezintă poziția Bisericii din care fac parte, ci se și autodiscreditează moral în societate. Exemplele triste, dezavuate și sancționate de Biserică, ale acestor persoane au fost și vor rămâne, din fericire, minoritare.Vasile Bănescu a vorbit și despre libertatea religioasă, un drept fundamental al omului.
 

Libertatea religioasă, care, ca orice libertate responsabilă, presupune ordine, nu dezordine, este un drept fundamental al omului. Statul trebuie să ia înțelept în considerare toate precauțiile care sunt cuprinse în legislația națională și internațională cu privire la restricționarea libertății religioase, cultivând și promovând astfel, în dialog și parteneriat cu cultele religioase, esențiala pace socială în comunitate. Avem o enormă nevoie de ea.

 
Sursă foto: ZIUA de Constanța

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#ConstanțaEsteBine Ziua 29 – 29.01.2022. Astăzi sărbătoresc excepțiile

29 Jan 2022 117

Calendar ortodox Sărbătoarea zilei. Aducerea moaștelor Sfântului Sfințit Mucenic Ignatie Teoforul

29 Jan 2022 219

Filantropie de peste un milion de euro în Arhiepiscopia Tomisului. Unde au ajuns banii

28 Jan 2022 621

Calendar ortodox 27 ianuarie- Pomenirea cuviosului Petru Egipteanul

27 Jan 2022 367

LIVE VIDEO ÎPS Teodosie participă la o conferință de presă deși trebuia să fie în carantină (GALERIE FOTO)

24 Jan 2022 973

Demolare! Tribunalul Constanța explică decizia luată în dosarul Bisericii Izvorul Tămăduirii, din Constanța, cunoscută drept biserica de pe trotuar (DOCUMENT)

17 Jan 2022 13494

Calendar ortodox 15 ianuarie- Pomenirea preacuviosului părintelui nostru Pavel

15 Jan 2022 645

Unde va sluji ÎPS Teodosie mâine seară

12 Jan 2022 668

Calendar ortodox 12 ianuarie- Pomenirea sfintei mucenițe Tatiana

12 Jan 2022 500

Cancelaria Sfântului Sinod a redactat programul-cadru al Anului omagial și comemorativ 2022

09 Jan 2022 655

Un preot le cere enoriașilor să nu cheltuiască bani pe coroane la înmormântări și propune să-i dea familiilor îndoliate

09 Jan 2022 1893

Calendar ortodox 9 ianuarie- Pomenirea cuviosului părintelui nostru Eustratie, făcătorul de minuni

09 Jan 2022 752

Preotul care a sfințit un Lamborghini spune că mulți șoferi cer binecuvântarea mașinilor pentru a se feri de accidente

07 Jan 2022 675

Calendar ortodox 7 ianuarie - Sfântul Ioan Botezătorul

07 Jan 2022 701

ÎPS Teodosie oficiază Sfânta Liturghie de Bobotează la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

06 Jan 2022 726