Patriarhul Daniel a primit din partea Președintelui României, Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri”

Consilierul Prezidențial Sergiu Nistor i-a înmânat marți Patriarhului Daniel, din partea Președintelui României, Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri”, pentru implicarea Bisericii în promovarea memoriei și valorilor naționale.

Este o bucurie că se recunoaște contribuția Bisericii Ortodoxe Române de-a lungul veacurilor la păstrarea și cultivarea identității și unității naționale”, a declarat Patriarhul Daniel, conform Agenției de Presă a Patriarhiei Române, Basilica.

„Este o bucurie, pentru că este oferit acest semn al prețuirii Președintelui României pentru Biserica Ortodoxă Română în ziua Sfântului Apostol Andrei, care este Ocrotitorul României și, în mod semnificativ, ziua de pomenire a Sf. Ap. Andrei, Ocrotitorul României, precede Ziua Națională a României”, a declarat Părintele Patriarh Daniel.

„Am avut o cooperare foarte rodnică între stat și Biserică, între slujitorii Bisericii și patrioții români de-a lungul timpului, dar mai ales în 1918. Iar în 2018, la o sută de ani, am avut o bucurie în plus, și anume aceea de a realiza sfințirea altarului Catedralei Naționale, care a fost de asemenea un ideal din timpul Regelui Carol I, apoi al Regelui Ferdinand și susținut de Biserică.”




Preafericirea Sa a precizat că data de 1 Decembrie 1918, care a marcat Unirea Transilvaniei cu Regatul României, a fost finalizarea unui proces desfășurat pe parcursul anului 1918 și în condiții nu tocmai propice, după un război și o molimă.
 

„În ceea ce privește Marea Unire de la 1 Decembrie, reamintim faptul că ea a fost precedată de Unirea Basarabiei cu România în 27 martie 1918 și de Unirea Bucovinei cu România în 28 noiembrie 1918”, a subliniat patriarhul.

„Iar Unirea Transilvaniei, Crișanei, Maramureșului și Banatului cu România, realizată la Alba Iulia în I Decembrie 1918 a fost o încoronare a acestor eforturi ale poporului român de a ajunge la unitate după jertfe foarte multe: peste 30.000 de soldați au murit în Primul Război Mondial și foarte mulți au fost răniți.”

„Acel an a fost un an greu, pentru că a fost și o epidemie foarte severă, agresivă, tifosul exantematic, care a secerat o mulțime de vieți omenești”, a remarcat Părintele Patriarh Daniel.




„Și, cu toate acestea, la 1 Decembrie 1918, credincioșii mireni, conduși de către preoții lor delegați la Adunarea de la Alba Iulia, au participat în număr foarte mare, de peste 100.000. Și aceasta a arătat că, în Basarabia, în Bucovina și Transilvania clerul a fost foarte activ”, a adăugat Preafericirea Sa.

 

„Iar la Alba Iulia, viitorul patriarh al României, Episcopul Caransebeșului Miron Cristea, a înălțat o rugăciune pentru unitate foarte bogată și în același timp foarte înflăcărată, care arăta dorința Bisericii de a se împlini un ideal al românilor, și anume unitatea lor națională.”




„A fost la Alba Iulia prezentă și Biserica Greco-Catolică, prin Episcopul Iuliu Hossu, care a citit Proclamația Unirii, iar Miron Cristea a făcut parte din delegația de la Alba Iulia care a dus la București Actul Unirii și l-a prezentat Familiei Regale, Regelui Ferdinand și Reginei Maria”, a continuat Preafericirea Sa.
 

„Toate acestea ne arată că unitatea națională s-a realizat prin jertfe multe, dar și printr-o rodnică cooperare.”




Preafericirea Sa a transmis mulțumiri Președintelui Klaus Iohannis pentru distincție și a încheiat: „Ne rugăm, lui Dumnezeu să ne dăruiască bucuria de a simți darul unității, al comuniunii și al frățietății”.



Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri” a fost acordată de Președintele României „dorind a răsplăti meritele Bisericii Ortodoxe Române, în semn de apreciere pentru efortul depus în vederea păstrării și promovării memoriei evenimentelor și participanților la înfăptuirea unității naționale și a statului român modern, contribuind la apărarea și perpetuarea valorilor în numele cărora s-a înfăptuit Marea Unire”, se arată în brevetul semnat de Președintele Klaus Iohannis.

Sursa foto și text: Basilica.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Patriarhul Daniel a transmis un mesaj cu ocazia Anului Nou 2023 și Sărbătorii Botezului Domnului (VIDEO)

28 Dec 2022 1391

Pastorala de Crăciun a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel „Să arătăm iubire milostivă și solidaritate față de toți oamenii, dar mai ales faţă de cei care suferă din cauza războiului”

18 Dec 2022 978

Patriarhul Daniel „Biserica Ortodoxă Română a avut un rol important în susținerea soldaţilor români, cărora preoții militari le-au insuflat curajul şi bărbăția“

10 May 2022 1155

Patriarhul Daniel, cu o zi înainte să înceapă postul Paștelui „Cine postește și nu se roagă, nu se bucură, nu se înduhovnicește”

06 Mar 2022 1914

Patriarhul Daniel, decorat de președintele României la împlinirea vârstei de 70 de ani

22 Jul 2021 1582

16 decembrie – Trei ani de la slujba de înmormântare a Regelui Mihai I al României

16 Dec 2020 1944

Patriarhul României va acorda și distincții mitropolitane. Ordinele poartă nume de sfinţi din Mitropolia Munteniei şi Dobrogei

05 Aug 2020 1745

Cancelaria Sfântului Sinod al BOR Cum se vor ţine slujbele de Florii, din Săptămâna mare, şi de Sfintele Paşti

09 Apr 2020 4322

5 august - Sfântul Ioan Iacob, sihastrul român de la Hozeva

05 Aug 2019 2668

Simona Halep a primit de la Patriarhul României Crucea Patriarhală şi o Biblie „Centenar” (galerie foto)

18 Jul 2019 2738

Mii de credincioși prezenți la Sfinţirea Catedralei Mântuirii Neamului

25 Nov 2018 2029

Klaus Iohannis i-a primit la Palatul Cotroceni pe Patriarhul Ecumenic Bartolomeu și Patriarhul BOR Daniel

24 Nov 2018 2176

UPDATE. Ședință solemnă comună a Parlamentului, dedicată omagierii personalităţii regelui Mihai I al României. Cine participă

11 Dec 2017 1867

Principesa Margareta și Patriarhul Daniel participă la şedinţa solemnă a Parlamentului, dedicată regelui Mihai I al României

10 Dec 2017 1773

Patriarhul Daniel aniversează astăzi 66 de ani

22 Jul 2017 3581