Patriarhul Daniel, cu o zi înainte să înceapă postul Paștelui „Cine postește și nu se roagă, nu se bucură, nu se înduhovnicește”

Patriarhul Daniel, foto: Facebook/ Arhiepiscopia Tomisului

În Duminica Lăsatului sec de brânză, Patriarhul României a explicat de ce postul nu trebuie înțeles ca o sumă de restricții, ci ca o școală a libertății de a iubi pe Dumnezeu. Părintele Patriarh a spus că postul este ofrandă și act de intimitate, apoi a subliniat că cine postește dar nu se roagă, nu se bucură.

De asemenea, el a arătat și latura biologică a postului când creștinul consumă alimente rezultate din fotosinteză și se hrănește, practic, cu lumină.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a participat la Sfânta Liturghie în Paraclisul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reședința Patriarhală. 

În prima parte a predicii, Patriarhul Daniel a subliniat că „pentru a intra în perioada Postului Sfintelor Paști avem nevoie de smerenia dobândită prin iertarea greșelilor semenilor noștri”, apoi a continuat prin a explica importanța postului în relația personală a omului cu Dumnezeu.
 

„Evanghelia ne spune că postul este foarte important dacă este făcut cu smerenie, fără dorința de a fi lăudați de oameni: ‹Când postești, unge capul tău și fața ta o spală›. Adică să nu smolească fața, ci s-o spele. Să nu se arate trist, ci bucuros. Să nu se arate oamenilor că postește, având o figură posomorâtă, ci că este cu față curată, adică dorește să comunice cu ceilalți în mod firesc, nu să atragă atenția asupra lui ca și când ceva nefiresc s-a întâmplat”.

„Această smerenie și această discreție ne arată că postul trebuie făcut mai întâi din evlavie sau iubire față de Dumnezeu. Este un act de intimitate, este un act de ofrandă, de jertfă duhovnicească de sine”.


Totodată, Patriarhul Daniel a precizat că baza postului este rugăciunea. 
 

„În această perioadă, Biserica a rânduit ca hrana creștinului ortodox să fie din produse vegetale. Nu se renunță la hrană totalmente, ci se diminuează cantitatea și se folosesc alimente de origine vegetală care predispun organismul mai mult la rugăciune, la trezvie duhovnicească și îl ajută pe om să facă metanii mai multe, să se smerească pe sine și să se pocăiască”.

 

„Produsele de origine vegetală sunt rezultate din procesul de fotosinteză. Cu alte cuvinte, toate produsele vegetale sunt rezultatul acumulării luminii de la soare în plante și de aceea noi, în această perioadă, ne hrănim cu lumină. Integrăm în corpul nostru lumina de la soare concentrată în vegetale”, a spus Patriarhul Daniel.


El este de părere că oamenii care postesc se bucură.

„De aceea, cine a înțeles perioada postului nu ca sumă de restricții, care duc la crispare și tristețe, ci ca pe o școală a libertății de a iubi pe Dumnezeu Dăruitorul mai mult decât darurile Sale limitate și trecătoare, se bucură”.


Postul Sfintelor Paști începe luni, 7 martie, iar sărbătoarea Intrării Domnului face trecerea de la Postul cel de 40 de zile al Sfintelor Paști la intrarea în Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale lui Hristos, care este o perioadă de pregătire duhovnicească legată mai direct de Taina Crucii și Învierii Domnului.

sursa: basilica.ro 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

PF Daniel a transmis un mesaj Patriarhului Ierusalimului, în urma atacului cu drone

14 Apr 2024 480

Oficial de la Patriarhia Română ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, sancționat cu dojană sinodală scrisă

29 Feb 2024 1200

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, deplânge moartea criticului şi istoricului literar Alex Ştefănescu

25 Feb 2024 766

Patriarhul Daniel Agheasma Mare - o mare binecuvântare pentru Biserică; este sfinţitoare, vindecătoare şi eliberatoare

06 Jan 2024 594

De Bototează, Patriarhul Daniel va sfinți Aghiasma Mare la Catedrala Patriarhală

03 Jan 2024 704

Mesaj de Anul Nou - Patriarhul Daniel „Părintești binecuvântări, doriri de sănătate și mântuire, pace și bucurie, fericire și mult ajutor de la Dumnezeu“ (VIDEO)

31 Dec 2023 1315

Preafericitul Părinte Daniel va sluji la Catedrala Patriarhală în noaptea dintre ani şi la sărbătoarea Sfântului Vasile cel Mare

29 Dec 2023 739

Patriarhul Daniel „Naşterea Domnului este o sărbătoare de binecuvântare a părinţilor şi a copiilor“

25 Dec 2023 711

În urma atacului din Cehia Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel transmite un mesaj Preafericitului Părinte Rastislav, Arhiepiscop de Presov, Mitropolit al Bisericii Ortodoxe din Ținuturile Cehe și Slovacia

22 Dec 2023 724

Ceremonie la Palatul Patriarhiei A fost conferit Ordinul mitropolitan „Sfântul Ierarh Neofit Cretanul“

22 Dec 2023 937

Sfântul Andrei Patriarhul Daniel slujeşte la Paraclisul istoric de la Reşedinţa patriarhală

29 Nov 2023 888

București Patriarhul Daniel în vizită la vârstnicii îngrijiți la Mănăstirea Christiana

21 Oct 2023 840

Patriarhul Daniel, de Sfânta Parascheva- „Viaţa noastră duhovnicească poate fi asemănată cu o călătorie sau un pelerinaj necontenit“

14 Oct 2023 772

Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord la București, într-o vizită la Patriarhia Română

13 Oct 2023 723

Convocarea anuală a preoților militari din Armata României. Ce spune ministrul Tîlvăr

05 Oct 2023 787