Patriarhul Daniel, despre pelerinajul de Florii „Este icoană înaintevestitoare a bucuriei Sfintelor Paşti“

Patriarhul Daniel, foto: Facebook/ Arhiepiscopia Tomisului

Pelerinajul de Florii este icoană înaintevestitoare a bucuriei Sfintelor Paşti, le-a spus sâmbătă seară patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, credincioşilor prezenţi pe Dealul Mitropoliei.

 

"Acest pelerinaj de Florii este icoană înaintevestitoare a bucuriei Sfintelor Paşti. De aceea se spune, uneori, în popor 'cum e vremea la Florii, aşa va fi şi la Paşti'. Sigur că nu era natura atât de afectată de schimbări climatice nedorite. Această Intrare a Domnului în Ierusalim este o intrare în Ierusalimul pământesc pentru a pătimi de bunăvoie.


Toate cântările pe care le-am auzit în acest pelerinaj arată că Iisus merge spre pătimire, dar pătimirea aceasta este de bunăvoie, deşi ea este cauzată de uneltirile autorităţilor religioase şi politice din vremea aceea. Totuşi, Evanghelia după Ioan subliniază că Iisus Hristos a acceptat suferinţele - moartea şi îngroparea - de bunăvoie", a spus Patriarhul Daniel, în cuvântul de învăţătură adresat participanţilor la Pelerinajul de Florii.


PF Daniel a explicat că intrarea în Săptămâna Sfintelor Pătimiri, care trece prin Sâmbăta lui Lazăr şi Duminica Floriilor, este "o lucrare mântuitoare".

 

"Intrarea în Săptămâna Sfintelor Pătimiri însă nu mai are un sens pedagogic, precum cele 40 de Zile care s-au încheiat cu Vecernia de vinerea trecută, ci are caracter mistic, de împreună pătimire cu Hristos. De aceea, cântările noastre spun 'ieri m-am îngropat cu Tine Hristoase, astăzi împreună cu Tine înviez'. Prin această lucrare mărturisitoare a pelerinajului am concentrat în gesturi, cuvinte şi cântări esenţialul credinţei noastre şi anume legătura între Cruce şi Înviere, între Suferinţă şi Biruinţă, între Întristare şi Bucurie", a arătat Patriarhul.




Totodată, întâistătătorul BOR a remarcat că numărul pelerinilor participanţi la Pelerinajul de Florii este mai mare decât cel din 2019, ultimul organizat înaintea pandemiei de COVID-19.

 

"Ne rugăm Preamilostivului Dumnezeu să dăruiască tuturor sănătate şi fericire, pace şi bucurie, precum şi mult ajutor în pregătirea pentru Sfintele Paşti. (...) Deci reţinem, în concluzie, că acest pelerinaj este comuniune în procesiune, bucurie pentru comunitate (...) şi binecuvântare pentru cetate", a încheiat Patriarhul Daniel.



Sursa: Agerpres 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

În Tulcea Prima ediție a festivalului „Scrumbii de Florii”, în Satul Pescăresc Tradițional

17 Apr 2024 618

Ce cadouri se pot face sărbătoriților de Florii?

13 Apr 2024 442

Catolicii din România sărbătoresc azi Floriile. Tradiții și obiceiuri

24 Mar 2024 686

Săptămâna Patimilor Tradiții și superstiții. Ce trebuie să știi despre fiecare zi din Săptămâna Mare

10 Apr 2023 1620

Arimex Comexim 2000 SRL și Asociația Suflete Deschise lansează un nou apel către creștinii din Constanța

09 Apr 2023 3459

Aproximativ 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica de Florii. Care sunt cel mai des întâlnite

09 Apr 2023 1063

Calendar-Ortodox 9 aprilie - Duminica Floriilor. Ce sfinți mai sunt sărbătoriți astăzi

09 Apr 2023 1318

UPDATE Alertă la Valu lui Traian în dimineața de Florii! Anexa unei locuințe, cuprinsă de flăcări. Au intervenit pompierii (GALERIE FOTO)

09 Apr 2023 2505

Klaus Iohannis, mesaj de Paştele Catolic Fie ca Sărbătoarea Învierii Domnului să aducă tuturor regăsirea cu cei apropiaţi în lumina speranţei

08 Apr 2023 31011

Cum va fi vremea la Constanța în Duminica Floriilor

08 Apr 2023 21526

Recomandările ISU Dobrogea Sărbătoarea Floriilor și Sărbători Pascale Catolice, în siguranță! Aproximativ 200 pompieri militari constănțeni, la datorie

06 Apr 2023 996

IPJ BrăilaSărbători de Florii și pascale în siguranță

06 Apr 2023 798

Câți români își serbează onomastica de Florii. Care sunt cele mai întâlnite prenume

06 Apr 2023 1477

Se apropie sărbători importante pentru creștini. Unde este așteptat Arhiepiscopul Tomisului în zilele următoare

05 Apr 2023 1760

Pelerinaj de Florii, în București. Traseul procesiunii

04 Apr 2023 1486