Patriarhul Daniel, mesaje după moartea lui Ion Caramitru și Ivan Patzaichin

  • Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis mesaje de condoleanțe la aflarea despre moartea actorului Ion Caramitru și a lui Ivan Patzaichin.  
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis mesaje de condoleanțe la aflarea despre moartea actorului Ion Caramitru și a lui Ivan Patzaichin, în care și-a exprimat profunda întrsitare la aflarea veștii trecerii în neființă a celor două personalități ale României. 

Omagiu memoriei legendarului Ivan Patzaichin

Am primit cu profundă întristare vestea trecerii din această viaţă a domnului Ion Caramitru, una dintre personalitățile artistice și culturale mult implicate în viața civică din România după Revoluția anticomunistă din decembrie 1989.

Numele său a fost și va rămâne pentru totdeauna legat de Teatrul Național din București, prestigioasă instituție culturală pe care a slujit-o ca unul dintre cei mai mari actori români din ultimele decenii.

În calitate de ministru al Culturii din România (1996 - 2000), domnul Ion Caramitru a ajutat la consolidarea și restaurarea Catedralei Mitropolitane din Iași, precum și a altor monumente istorice bisericești din România, dovedind un rafinat simț al autenticelor valori naționale, precum și simțul responsabilității față de patrimoniul spiritual al țării.

Reprezentant de seamă al artei teatrale românești, om de cultură implicat în viața cetății, domnul Ion Caramitru va rămâne în memoria noastră ca unul dintre cei mai influenți reprezentanți ai societății civile din România.

Adresăm sincere condoleanțe familiei îndoliate, colegilor și tuturor celor îndurerați.

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

Omagiu memoriei marelui sportiv Ivan Patzaichin

Am aflat cu adâncă întristare vestea trecerii din această viaţă, după o grea suferință, a domnului Ivan Patzaichin, unul dintre cei mai mari sportivi ai României din toate timpurile, un om a cărui viață a fost luminată de credință vie în Dumnezeu şi animată de iubire profundă pentru țara sa, pe care a reprezentat-o cu mare cinste la nivel internaţional.

Model de profesionalism, onestitate morală, modestie și patriotism, domnul Ivan Patzaichin rămâne una dintre cele mai iubite și respectate personalități ale vieții sportive românești și internaționale.


Adresăm sincere condoleanțe familiei îndoliate, prietenilor și tuturor celor îndurerați.

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

Deasemenea, și Comisia pentru cultură şi media, a transmis un mesaj, la moartea lui Ion Caramitru:   

O veste tristă ne-a tulburat tuturor sfârșitul de săptămână: marele actor Ion Caramitru a plecat pentru totdeauna dintre noi.Cel care a fost apelat o viață întreagă de toți apropiații Pino a făcut parte dintr-una dintre „promoțiile de aur” ale teatrului și filmului românesc, ieșită în 1964 pe porţile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale”. Colegi cu Ion Caramitru au fost nume de referință ale scenei și ecranului din România, unele plecate pentru totdeauna dintre noi (Ovidiu Iuliu Moldovan, Florina Cercel, Ilinca Tomoroveanu), altele rămase să țină sus stindardul artei dramatice (Valeria Seciu, Mariana Mihuț, Rodica Mandache, Vigil Ogășanu).

Cu o carieră de aproape 60 de ani, Ion Caramitru a întruchipat peste 100 de personaje în piese de teatru și în filme, în regia unor titani de talia lui Sică Alexandrescu, Liviu Ciulei, Vlad Mugur, Sanda Manu, Cătălina Buzoianu, Alexandru Tocilescu, Silviu Purcărete sau Andrei Șerban, dar și sub bagheta proprie.

Dar, dincolo de rolurile interpretate, Ion Caramitru a contribuit enorm la consolidarea și prestigiul culturii române. Fie că l-a introdus în inimile noastre pentru totdeauna pe Mihai Eminescu recitându-i versurile ca nimeni altul, fie că a condus instituțional destinele culturii naționale din funcția de ministru, fie că a înființat și condus UNITER-ul, ale cărui premii oferite în Galele anuale au reprezentat unele dintre cele mai importante recunoașteri ale valorii atâtor actori, regizori, dramaturgi, scenografi, fie că s-a preocupat îndeaproape de păstrarea zestrei culturale a fraților săi aromâni, fie că s-a luptat din răsputeri pentru ca Teatrul Național „I. L. Caragiale”, pe care l-a condus în ultimii 16 ani din viață, să-și redobândească un sediu pe măsura importanței sale, Ion Caramitru și-a pus definitiv amprenta asupra a tot ce înseamnă valoare spirituală în România.  
 
Dincolo de toate acestea și mai presus de toate, Ion Caramitru a fost cel care, în ziua de 22 decembrie 1989, în direct, din studioul Televiziunii Române, a vestit țării întregi prăbușirea regimului dictatorial, redând astfel speranțele poporului său, atât de greu încercat de istorie.   

În numele colegilor mei din Comisia pentru cultură şi media a Senatului, doresc să exprim, pe această cale, cele mai sincere sentimente de regret pentru această imensă pierdere, precum şi de compasiune pentru toţi cei care l-au iubit şi cărora Ion Caramitru le-a oferit un model în viaţă.

De astăzi, fără Ion Caramitru, teatrul şi filmul românesc și, în general, cultura română sunt mai sărace. Dumnezeu să-l odihnească în pace!   

 
Sursa foto: basilica.ro/

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cine sunt câștigătorii de la Gala Premiilor Gopo 2022. Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț, premiul pentru întreaga carieră

04 May 2022 1055

Constanța culturală Teatrul constănțean - excelență la Reuniunea de la Chișinău

05 Oct 2021 5551

Ion Caramitru. La „trecerea” unui inconfundabil artist-manager și conștiință național-civică

11 Sep 2021 3431

Trupul lui Ion Caramitru nu va fi depus la Teatrul Național din București. Ce a decis familia actorului

07 Sep 2021 1358

Ion Caramitru, Doctor Honoris Causa al UOC „Ne exprimăm regretul profund la vestea trecerii în eternitate a distinsului actor de teatru și film“

06 Sep 2021 1455

Simona Halep, mesaje emoţionante în memoria regretaților Ivan Patzaichin și Ion Caramitru

06 Sep 2021 1545

Klaus Iohannis Azi ne despărțim de doi dintre cei mai iubiți români. Au luminat arenele sportive și scenele pe care au urcat

05 Sep 2021 1527

Doliu în lumea teatrului românesc. Actorul Ion Caramitru s-a stins din viață

05 Sep 2021 2130

Actorul Ion Caramitru, internat în spital!

11 Aug 2021 2128

Mesajul actriței Helen Mirren de Ziua Mondială a Teatrului 2021 „Frumoasa cultură a teatrului va rămâne vie atâta timp cât vom exista”

27 Mar 2021 3164

UNITER - 31 de ani de activitate neîntreruptă

15 Feb 2021 3356

Invitație la premiera online a filmului documentar „1989. Jurnalul unei Revoluții”, o producție a Teatrului Național din București

15 Dec 2020 3086

Un inegalabil „One Man Show”, susținut în Clubul Doors din Constanța Îndrăgitul maestru, Horațiu Mălăele, la ceas aniversar (video)

31 Jul 2020 1965

Horaţiu Mălăele revine la Constanţa, pe scena Casei de Cultură şi în Club Doors

02 Dec 2019 5320

In Memoriam Tamara Buciuceanu-Botez. Amintiri de la ultimul spectacol jucat la Constanţa

17 Oct 2019 2928