Patriarhul României va acorda și distincții mitropolitane. Ordinele poartă nume de sfinţi din Mitropolia Munteniei şi Dobrogei

  • Pentru realizarea gramatei și engolpionului fiecărui ordin mitropolitan, va fi utilizată icoana sfântului respective.

Patriarhul României va acorda pe viitor și distincții mitropolitane, în calitatea sa de Mitropolit al Munteniei și Dobrogei. Mitropolia nu avea până acum înființate distincții separate de cele patriarhale, lucru reglementat la cea mai recentă întrunire sinodală, unde au fost înființate 7 ordine, se arată pe basilica.ro.

Acestea sunt necesare ca o treaptă de mijloc între distincţiile de la eparhii şi cele de la Patriarhie, a spus Preafericitul Părinte Daniel.


Potrivit sursei citate, ordinele poartă nume de sfinţi din Mitropolia Munteniei şi Dobrogei, cu scopul de a scoate în evidenţă personalitatea lor.

Acestea vor fi acordate pentru diverse merite, după cum urmează:

• Ordinul „Sf. Ier. Iachint de Vicina” va fi oferit celor care s-au remarcat printr-o deosebită activitate de apărare și slujire a dreptei credințe sau de promovare a culturii și spiritualității românești.
• Ordinul „Sf. Ier. Grigorie Dascălul” va putea fi acordat celor care s-au remarcat prin activitatea pastorală, misionară, socială sau culturală.
• Ordinul „Sf. Ier. Calinic de la Cernica”, pentru cei cu o deosebită activitate administrativ-bisericească, filantropică sau cultural-editorialistică.
• Ordinul „Sf. Cuvios Dionisie Exiguul”, celor care s-au evidențiat printr-o activitate teologică, didactic-educațională, de apărare și promovare a valorilor creștine sau de promovare a dialogului interconfesional.
• Ordinul „Sf. Cuvios Ioan Casian” poate fi oferit celor care s-au remarcat printr-o deosebită activitate spirituală, misionară sau apologetică.
• Ordinul „Sf. Gherman din Dobrogea”, celor cu o deosebită activitate de apărare și de slujire a dreptei credințe.
• Ordinul „Sf. Cuvios Dimitrie cel Nou”, celor care s-au remarcat printr-o deosebită activitate social-filantropică și de slujire rodnică și devotată a Bisericii.

Toate ordinele vor avea gramată și vor fi însoțite, în cazul ierarhilor, de engolpion, al clericilor, de cruce pectorală, iar pentru mireni, de cruce insignă.

Pentru realizarea gramatei și engolpionului fiecărui ordin mitropolitan, va fi utilizată icoana sfântului respectiv, informează Cancelaria Patriarhiei Române.

În Biserica Ortodoxă Română, „la nivelul eparhiilor, prin hotărâre a Permanenţei Consiliului eparhial, se pot institui distincţii arhiepiscopale sau episcopale, cu gramată, pentru clerici şi mireni, după rangul eparhiei, iar la mitropolii, prin hotărâre a Sinodului mitropolitan, se pot institui distincţii mitropolitane, cu gramată, pentru clerici şi mireni” (Statutul Bisericii Ortodoxe Române, Art. 148).

Sursa text și foto: basilica.ro.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Info sud-est.ro Teodosie, criticat dur de Patriarhul Daniel într-o scrisoare oficială prin care îi e refuzată avansarea în ierarhia bisericii

20 May 2021 1278

#Dobrogea Academică Biblioteca Academiei Române dedică Mănăstirii Voroneț o expoziție-retrospectivă a celor peste 500 de ani de istorie și cultură

06 Apr 2021 2224

Klaus Iohannis, întâlnire cu Patriarhul Daniel

16 Feb 2021 651

16 decembrie – Trei ani de la slujba de înmormântare a Regelui Mihai I al României

16 Dec 2020 772

CNSAS face precizări despre PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

30 Oct 2020 1353

Patriarhul Daniel Interzicerea pelerinajului „este o măsură disproporționată, discriminatorie“

09 Oct 2020 1396

Fiul unui preot din Iași, decedat la mare, la Olimp. Mesaj de condoleanțe și din partea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române

13 Aug 2020 930

Patriarhul Daniel împlinește azi 69 de ani

22 Jul 2020 2220

Duminica Părinţilor şi Copiilor Mesajul Patriarhului Daniel - „În această perioadă, a fost apreciat foarte mult timpul petrecut de părinţi alături de copii”

07 Jun 2020 770

Patriarhul Daniel „Să ne ajute Bunul Dumnezeu să transforme această perioadă de însingurare şi nelinişte într-o perioadă de speranţă“

10 May 2020 1011

Arhiepiscopul Ciprian îşi aniversează ziua de naştere. Legăturile sale cu judeţul Constanţa

19 Apr 2020 2036

Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu prilejul Sărbătorii Învierii Domnului (video)

17 Apr 2020 1848

Patriarhul Daniel „În aceste zile de grea încercare trebuie să biruim frica prin credinţă“

22 Mar 2020 1897

Mesajul de condoleanţe transmis de Preafericitul Părinte Daniel pentru Maica Semfora Gafton

04 Mar 2020 1693

#DobrogeaAcademică Sesiune de comunicări științifice „Unirea Principatelor Române - realizare, recunoaștere și beneficii“

24 Jan 2020 1235