Patronatele din agricultură cer Guvernului să plătească despăgubirile pentru fermierii afectaţi de secetă până pe 20 august

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită Cabinetului Orban să aprobe în următoarea şedinţă de Guvern rectificarea bugetară care include instituirea unui ajutor de stat destinat producătorilor agricoli afectaţi de secetă, astfel încât fermierii să poată încasa aceste sume până la data de 20 august, se menţionează într-un comunicat al organizaţiei remis marţi, conform Agerpres.

Documentul redactat de organizaţia care reuneşte patronatele producătorilor agricoli a fost adresat, sub formă de scrisoare deschisă, prim-ministrului Ludovic Orban, ministrului Finanţelor, Florin Cîţu, şi ministrului Agriculturii, Adrian Oros.

Fermierii argumentează că România trece printr-o secetă pedologică severă, care i-a lăsat pe producătorii agricoli fără fondurile necesare pentru achitarea creditelor.

"Fermierii au resimţit din plin impactul negativ al secetei pedologice severe. Aproximativ 90% dintre fermierii români achită inputurile folosite în obţinerea produselor agroalimentare prin valorificarea producţiei recoltate, iar foarte mulţi fermieri nu au avut şi nu vor avea ce recolta, sau producţia obţinută este semnificativ diminuată şi se vor afla la recoltat în situaţia neplăcută de a nu putea achita furnizorii de inputuri (pesticide, fertilizanţi, combustibili), leasing-uri, salarii, credite, arendă etc. Termenele scadente pentru majoritatea fermierilor au fost la 30 iulie şi prin eforturi extraordinare s-au prelungit până la 15 august. Reiterăm gravitatea şi amplitudinea situaţiei în care se află producătorii din sectorul agroalimentar şi urgenţa de a obţine aceste despăgubiri care acoperă doar o mică parte din cheltuielile efectuate cu înfiinţarea şi întreţinerea culturilor din anul agricol ce este pe cale de a se încheia sau pregătirea terenului pentru anul agricol următor, până pe 20 august 2020, dar fără de care nu se va putea continua activitatea", se precizează în comunicat.

În document, Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare îi reaminteşte ministrului Finanţelor de promisiunea sa anterioară potrivit căreia fermierii vor încasa despăgubirile în perioada 5-20 august.

"Comisia Europeană a dat acceptul pentru acordarea acestor despăgubiri pe 30 iulie 2020. Tot ceea ce mai este de făcut pentru acordarea despăgubirilor ţine doar de instituţiile statului român. (...) Reamintim pe această cale domnului ministru al Finanţelor Publice, Florin Cîţu, discuţia constructivă avută cu ocazia întâlnirii din 2 iulie la Guvern, ocazie cu care am primit asigurări că în perioada 5-20 august vor fi încasate de către fermierii afectaţi de seceta pedologică severă despăgubirile reieşite în urma constatării şi evaluării daunelor. Stimate domnule Premier, stimate domnule Ministru, vă rugăm să binevoiţi a dispune, în regim de urgenţă, măsurile legale care se impun pentru ca rectificarea bugetară şi OUG pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat acordat producătorilor agricoli afectaţi de seceta pedologică, să fie aprobată în următoarea şedinţă de Guvern şi încasarea sumelor aferente despăgubirilor pentru seceta severă, să fie efectuată până la 20 august 2020 conform discuţiilor avute în cadrul întâlnirii de la Guvern, din 2 iulie 2020", se menţionează în comunicatul Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare.

La începutul acestei luni, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunţat că ministerul de resort va aloca 1,2 miliarde de lei pentru despăgubirea fermierilor afectaţi de secetă, la rectificarea de buget fiind prevăzute fondurile necesare.

"Deşi în ultima perioadă au fost precipitaţii chiar din abundenţă, în anumite zone ale ţării şi mai ales în Dobrogea, în sudul Moldovei, sunt încă zone puternic afectate de secetă. De aceea, aşa cum am promis, vom face aceste despăgubiri. La rectificarea de buget am prins sumele de care avem nevoie. Discutăm de 1,2 miliarde de lei. Sunt impactaţi 34.647 de fermieri, iar cuantumul ajutorului compensatoriu pe hectar deja îl cunoaşteţi - 925 lei la grâu şi secară şi 1.002 lei la rapiţă. Deci, aproximativ 200 euro. Am modificat acest ordin, am extins, pentru că se pare că în unele zone seceta va produce pagube şi pentru culturile care au fost însămânţate în primăvară şi atunci am extins acest ordin. Am completat la culturi agricole, am prins şi livezile şi viile", a afirmat Adrian Oros în data de 4 august.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Secetă pedologică în județul Constanța. Conținutul de umiditate din sol, în limite deosebit de scăzute

18 Mar 2024 1233

Măsuri pentru gestionarea efectelor fenomenului de secetă pedologică din anul 2023

18 Jan 2024 682

Ministerul Agriculturii Zona Dobrogea înregistrează un record de precipitații în noiembrie

27 Nov 2023 888

Rezerva de umiditate în sol. Situația actualizată în Dobrogea

20 Oct 2023 694

Rezerva de umiditate în sol. Situația în Dobrogea

17 Oct 2023 990

Dobrogea se confruntă cu secetă pedologică puternică. Datele Laboratorului de Agrometeorologie

16 Oct 2023 910

Știri Constanța Transformarea dramatică a peisajului. Lacul Techirghiol a secat (FOTO+VIDEO)

24 Sep 2023 4027

ANM Seceta pedologică se menţine în zona Dobrogei şi pe suprafeţe agricole extinse din Muntenia şi Oltenia

24 Sep 2023 749

Dobrogea se confruntă cu secetă pedologică puternică. Ce arată datele Laboratorului de Agrometeorologie

21 Sep 2023 1063

Situație de secetă pedologică puternică în Dobrogea. Ce spun datele Laboratorului de Agrometeorologie

12 Sep 2023 774

Uimitor! Urme de dinozauri vechi de 113 milioane de ani descoperite în Texas

31 Aug 2023 812

România obține sprijinul UE în lupta cu seceta! Daunele provocate de lipsa ploilor depășesc 1,3 miliarde de euro

24 Aug 2023 721

Sfântul Ilie. Tradiții și obiceiuri. Ce nu este bine să faci în această zi

20 Jul 2023 1921

Seceta pedologică se menţine pe suprafeţe extinse din România. Printre ele și Dobrogea

22 Apr 2023 1226

Secetă pedologică în Dobrogea! Ce arată prognoza emisă de ANM

12 Apr 2023 1034