Patru oameni care salvau vieţi vor petrece Crăciunul în Ceruri Prăbuşirea elicopterului SMURD în lacul Siutghiol - cronica unor morţi incredibile. Autorităţile române fac, din nou, dovada incompetenţei (galerie foto+video)

O tragedie aviatică s-a produs, ieri seară, la Constanţa. Un elicopter SMURD, cu patru persoane la bord, s-a prăbușit în Lacul Siutghiol din staţiunea Mamaia.
 
Directorul medical al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Constanţa, dr. Ionuţ Cealera, declarase că elicopterul SMURD a transportat un bolnav la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, de la Tulcea, și, pe drumul de întoarcere către baza de la Tuzla, a pierdut din altitudine și a căzut în Lacul Siutghiol. La bordul elicopterului se aflau pilotul, copilotul, un medic și o asistentă. Cea din urmă, Gabriela Harton, tocmai își anunţase iubitul că este însărcinată.

Căutări disperate

Martorii povestesc că pompierii au venit la locul evenimentului cu o barcă cu motor, care însă nu a mai pornit, deoarece salvatorii uitaseră cheia. Din acest motiv, au fost nevoiţi să vâslească spre epava elicopterului. După 45 de minute de căutări, a fost găsit plutind trupul medicului Laura Vizireanu (fostă Vizitiu), în vârstă de 37 de ani. Medicii de pe Ambulanţă au resuscitat-o chiar pe ponton, timp de 10 minute, apoi au efectuat procedura în ambulanţă. După alte 35 de minute, medicii au reușit să îi simtă pulsul. Medicul Laura Vizireanu a fost internat la secţia Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. În jurul orei 21.30, a fost scoasă din apele reci ale Lacului Siutghiol cea de a doua victimă a accidentului, copilotul, în stop cardio-respirator. Exact la miezul nopţii, din păcate, Laura Vizireanu a decedat. Anunţul a fost făcut de secretarul de stat în MAI, Raed Arafat. De asemenea, oficialul MAI a mai anunţat că a fost recuperată cea de-a treia victimă a accidentului aviatic. Este vorba despre pilotul elicopterului.

Pacienta salvată de echipajul elicopterului, în stare de șoc la auzul tragediei

Maria Oancea, femeia în vârstă de 79 de ani din Tulcea care a fost adusă în siguranţă la Spitalul Judeţean Constanţa de echipajul SMURD, înainte ca acesta să se prăbușească în Lacul Siutghiol, a declarat, şocată: „Eu am făcut un tratament de reumatism și m-a înţepat în capul pieptului și m-au adus aici, la spital. Săracii de ei, Doamne, Doamne... Două fete erau cu mine și cei care conduceau elicopterul. Foarte bine s-au purtat cu mine. Am aflat de aici din spital. Doamne… și a scăpat cineva? O singură persoană... Numai atât? Vai de capul meu!“

Gabriel Oprea și Raed Arafat, coordonatorii acţiunilor de salvare

General-locotenent Dorel Grădinaru, șeful Inspectoratului General de Aviaţie din MAI, a ajuns, ieri, la locul accidentului, împreună cu o echipă de cercetare. Și vicepremierul Gabriel Oprea a fost prezent aseară în zona accidentului aviatic. Pentru intensificarea căutărilor membrilor echipajului elicopterului prăbușit în zona Lacului Siutghiol din judeţul Constanţa, din ordinul vicepremierului Gabriel Oprea, un elicopter cu echipe de salvatori din București a ajuns în zona accidentului. În jurul orei 21.00, și secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a ajuns la Constanţa, pentru a coordona acţiunile de salvare a celor trei victime care se aflau în elicopterul SMURD.

Se caută vinovaţi - procurorii militari au deschis dosar penal

Procurorii militari de la Parchetul Militar din București au deschis deja un dosar penal și efectuează cercetări in rem pentru a stabili cine se face vinovat pentru tragedia de la Constanţa. Totodată, vicepremierul Gabriel Oprea a solicitat intervenţia de urgenţă a scafandrilor militari din cadrul Ministerului Apărării Naţionale pentru a participa la misiunea de căutare. Reprezentanţii MAI au precizat că primele echipaje ale ISU Dobrogea au ajuns la faţa locului la ora 16.30, iar prima persoană din echipaj a fost găsită la ora 16.45. „La momentul accidentului, elicopterul se întorcea către bază de la o misiune de salvare aero-medicală, după ce a transportat un pacient la Spitalul Judeţean Constanţa“, adaugă sursa citată.

Povestea elicopterului prăbușit

În luna mai 2013, Consiliul Judeţean Constanţa a atribuit contractul „Servicii de operare şi întreţinere Elicopter medicalizat EC 135 T2e/P2e” societăţii SC REGIONAL AIR SERVICES SRL din Tuzla, deţinută și condusă de prosperul om de afaceri Dorin Ivașcu. Pentru suma de 793.000 de lei, societatea care şi-a adjudecat contractul urma să presteze servicii de operare şi întreţinere a elicopterului medicalizat tip EC 135 T2e/P2e pentru efectuarea acţiunilor de intervenţie în caz de urgenţă. Elicopterul fusese achiziţionat de CJC în cadrul proiectului „Equipment to Save Our Lives” - Programul de Cooperare Transfrontaliera România - Bulgaria 2007-2013, în vederea intervenţiei în situaţii deosebite pentru salvarea de vieţi omeneşti în zona de interes a proiectului, respectiv judeţul Constanţa şi districtul Dobrich, Bulgaria. Persoanele cu funcţie de decizie din cadrul autorităţii contractante care au fost responsabile de organizarea, derularea şi finalizarea procedurii de achiziţie au fost:

Nicuşor Daniel Constantinescu, Cristian Darie, Nicolae Cristinel Dragomir, Mariana Belu, Ionuţ Ţiţimeaua, Felicia Tăicuţu, Sebastian Florin Rancichi, Carmen-Florentina Vasile, Titi Cenuşă, Elena Vornicu, Mihaela Lungu, Gabriela Mihăieşi, Mihaela Boacă, Georgeta Blacioti, Carmen Comanici, Eduard Gabriel Bădilă, Raluca Alina Marin, Getuţa Tănasa, Lucian Simion, Carmen Adriana Luminiţa Pedestru, Dănuţ Răgălie, Ioan Mihai Nache. Aparatul de zbor urma să fie implicat în operaţiunile de căutare-salvare, cele de asistenţă medicală de urgenţă, de salvare a persoanelor în locuri greu accesibile altor mijloace şi în cooperarea cu structurile de protecţie civilă în cazul unor dezastre (inundaţii, cutremure, alunecări de teren, explozii)..

Achiziţie de peste patru milioane de euro

Reamintim că elicopterul multifuncţional din gama 2.700 - 3.175 kg, medicalizat, a fost achiziţionat, în toamna anului 2012, de Consiliul Judeţean Constanţa. Potrivit SEAP, contractul a fost atribuit pe 12 noiembrie societăţii Eurocopter România SA din Braşov. Valoarea elicopterului este de 4.221.524 de euro şi a intrat în proprietatea Consiliului Judeţean Constanţa. Potrivit caietului de sarcini, elicopterul achiziţionat era dotat cu terminal de radiocomunicaţii, proiector de noapte de mare intensitate, folosit pentru operaţiuni de recunoaştere aeriană, căutare-salvare, căşti de protecţie compatibile pentru ochelari de vedere pe timp de noapte, sistem de flotabilitate, echipament de salvare pentru echipaj şi pasageri pentru zborul deasupra apei, troliu cu minim de 50 de metri şi cu cablu pentru descărcarea energiei electrostatice, căşti de protecţie pentru operatorul de troliu, cască de protecţie salvator cu sistem de comunicaţie integrat, microfon cu protecţie la vânt pentru comunicare între salvator şi echipajul elicopterului, mănuşi de protecţie pentru operatorul troliului, harnaşament pentru persoana salvată şi salvator, scaun de salvare sub formă de triunghi, targă specială dotată cu saltea vacuum pentru pacient, nacelă cu element de flotabilitate pentru evacuarea a minimum patru persoane din locuri greu accesibile, schiuri pentru zăpadă. Aparatul de zbor va mai avea echipament de resuscitare pentru adulţi şi copii, sistem de alimentare cu oxigen medical, defibrilator, monitor EKG, pompe de perfuzie, ventilator portabil, tuburi de oxigen portabile.

La începutul anului, vicepreşedintele CJC Cristian Darie se plimba cu elicopterul medicalizat

La începutul anului, elicopterul medicalizat al Consiliului Judeţean Constanţa a zburat deasupra judeţului nu pentru a prelua un caz grav, ci pentru a realiza un ocol al judeţului. Vicepreşedintele CJC Cristian Darie, aşa cum însuşi declara, în timpul filmărilor - pentru că a fost o deplasare înregistrată video -, a apelat la aparatul de zbor pentru a demonstra de sus cât de eficiente sunt perdelele de protecţie şi pentru a arăta starea drumurilor de judeţ, după două zile de viscol. Vorbim astfel de un zbor efectuat cu un aparat care prezintă însemnele medicale specifice şi ne-am întrebat, la acea vreme, dacă este normal ca un astfel de elicopter să survoleze în interesul unei instituţii publice, chiar dacă instituţia respectivă are în proprietate acel aparat, din moment ce el este destinat situaţiilor de urgenţă… Facem precizarea că, la finalul declaraţiilor, vicepreşedintele CJC a prezentat și caracteristicile elicopterului medicalizat la bordul căruia s-a aflat pentru şi în numele perdelelor forestiere, mai bine de o oră.

Predat către Inspectoratul General de Aviaţie al MAI

Deși i s-a cerut oficial să-l introducă în sistemul SMURD, în beneficiul constănţenilor și respectând toate cerinţele proiectului european, președintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicușor Constantinescu, în prezent sub control judiciar, a respins oferta ca aparatul să fie modernizat şi operat gratuit de Inspectoratul General de Aviaţie al MAI în cadrul flotei SMURD, preferând să acorde un contract de 800.000 de euro pentru servicii de operare către compania privată constănţeană Romanian Air Services, cu baza la Tuzla. După „debarcarea” lui Nicușor Constantinescu de la șefia instituţiei, Consiliul Judeţean Constanţa a decis să predea aparatul către Inspectoratul General de Aviaţie (IGAv) al MAI, pentru a fi introdus în reţeaua SMURD și operat gratuit de piloţii Ministerului de Interne. La predarea către IGAv, aparatul avea 153 de ore de zbor și executase aproape 600 de zboruri. Reprezentanţii firmei private au refuzat să dea lămuriri privind zborurile efectuate cu elicopterul cumpărat iniţial pentru a fi ambulanţă aeriană, aşa că nu este clar în beneficiul cui au fost făcute aceste aproape 600 de zboruri, se arată pe Centrul de Investigaţii Media.
Mai multe citește AICI

Nicușor Constantinescu - „Achiziţia elicopterului și costurile de mentenanţă sunt anchetate de DNA“

Într-un comunicat, președintele ales al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicușor Constantinescu, explică provenienţa elicopterului care s-a prăbușit în Lacul Siutghiol. „Elicopterul Eurocopter are două motoare, sisteme de zbor pe timp de noapte, flotoare. Este proprietatea Consiliului Judeţean Constanţa, achiziţionat pe Programul Transfrontalier România-Bulgaria în 2013, operat de Aerodromul Tuzla. În urma unei licitaţii publice, a fost preluat în noiembrie 2014 de SMURD, fără acceptul meu, schimbându-i-se destinaţia pentru achiziţia pe fonduri UE! Achiziţia elicopterului și costurile mentenanţei lui (inclusiv orele de zbor minimale pe lună în număr de 5 pe pilot) sunt anchetate de DNA! Condiţiile impuse de proprietarul elicopterului privind operarea acestuia cu respectarea normelor civile aeriene europene inclusiv privind numărul minim de ore de zbor pe luna de pilot nu știu dacă au fost respectate de SMURD, vremea nefiind potrivnică, apa lacului având 8 grade Celsius, fără vânt și fără ceaţă! Eu, deși sunt președintele Consiliului Judeţean Constanţa și vicepreședintele Comitetului Judeţean de Urgenţă Constanţa, nu am putut să-mi exercit atribuţiile, deoarece am interdicţie de la instanţă să iau legătură sub orice formă cu angajaţii Consiliului Judeţean Constanţa și cu consilierii judeţeni! Am anunţat prefectul să intervină când am aflat!“, a explicat Nicușor Constantinescu.
 
În documentul atașat, puteţi vizualiza anunţul de atribuire a contractului „Servicii de operare şi întreţinere Elicopter medicalizat EC 135 T2e/P2e”, atribuit de Consiliul Judeţean Constanţa societăţii Regional Air Services SRL.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Dosarul celor patru salvatori SMURD morţi în lacul Siutghiol, clasat. Nu au fost formulate plângeri în procedura prealabilă (document)

21 Feb 2020 5990

Cazul elicopterului SMURD prăbuşit în Siutghiol rămâne la Constanţa

30 Dec 2019 2168

Patru salvatori SMURD au murit Cazul elicopterului prăbuşit în Siutghiol, în atenţia judecătorilor de la Înalta Curte

03 Dec 2019 3215

Tragedie de ziua pompierilor constănţeni Doi ani de la moartea salvatorilor Petre Cătuneanu, Ginel Crăcănel, Laura Vizireanu şi Gabriela Harton (galerie foto)

14 Dec 2016 8764

Ancheta elicopterului SMURD prăbuşit în Siutghiol continuă Parchetul a cerut o nouă expertiză medico-legală a copilotului (galerie foto)

16 Dec 2015 2473

Ancheta continuă Un an de la prăbuşirea elicopterului Smurd în lacul Siutghiol (galerie foto+rechizitoriu)

15 Dec 2015 4482

A ajuns noul elicopter SMURD la Constanța, în locul celui prăbușit în Siutghiol (galerie foto)

31 Jul 2015 3353

Cine a prăbușit elicopterul SMURD în lacul Siutghiol

10 Mar 2015 4746

Procurorii militari continuă audierile în cazul elicopterului prăbuşit în lacul Siutghiol

16 Jan 2015 2187

Patru morți și multe semne de întrebare O lună de la prăbușirea elicopterului SMURD în lacul Siutghiol

15 Jan 2015 3219

Experiment judiciar în cazul prăbuşirii elicopterului SMURD în lacul Siutghiol

06 Jan 2015 2397

Imagini noi de pe lacul Siutghiol publicate ASTĂZI Filmul complet al tragediei elicopterului SMURD, filmat de o dronă

29 Dec 2014 3973

Ipoteză șoc în cazul accidentului elicopterului SMURD de pe lacul Situghiol Raed Arafat - „Strigătele de ajutor nu ar fi putut fi auzite de pe mal“

28 Dec 2014 4242

Ipoteză bombă Elicopterul SMURD s-a prăbușit, deoarece pilotul „făcea valuri“

26 Dec 2014 6475

Noi imagini ale accidentului aviatic de pe Siutghiol Cel de-al doilea clip va fi difuzat luni, 29 decembrie

26 Dec 2014 2739