Pe 1 Decembrie, Muzeul Național de Artă al României este deschis, cu acces gratuit! Se vor deschide cinci expoziții-eveniment

  • Petreceți Ziua Națională în compania artei la Muzeul Național de Artă al României, la Muzeul Colecțiilor de Artă, la Muzeul Theodor Pallady și la Muzeul Zambaccian.
Pe 1 Decembrie, MNAR este deschis, cu acces gratuit!

Petreceți Ziua Națională în compania artei la Muzeul Național de Artă al României, la Muzeul Colecțiilor de Artă, la Muzeul Theodor Pallady și la Muzeul Zambaccian.

Tot din 1 Decembrie, la MNAR se vor deschide cinci expoziții-eveniment: „Dincolo de legendă. Neagoe Basarab” și cele 4 expoziții dedicate lui Theodor Pallady sub genericul „Pallady 150”.

Oficial de la Muzeul de Artă al României 

Cu prilejul Zilei Naționale oferim publicului nostru un cadou cultural: posibilitatea de a vizita gratuit Galeriile de Artă Europeană, Medievală și Modernă Românească și cele cinci expoziții temporare care se vor deschide cu acest prilej.

Sub genericul „Pallady 150” vor fi deschise patru expoziții dedicate aniversării a 150 de ani de la nașterea pictorului Theodor Pallady (1871-1956), unul dintre cei mai importanți artiști români.

Expozițiile își propun să prezinte aspecte inedite ale creației sale legate de lucrările aflate în patrimoniul MNAR. La sediul central din fostul Palat Regal va avea loc expoziția „Jurnal intim” care va ilustra, prin prisma unor însemnări pe care artistul le-a realizat de-a lungul anilor, citate în expoziție, reprezentarea corpului feminin în ipostaze intimiste.

Expozițiile „Zambaccian despre Pallady” și „Parisul lui Pallady” se vor deschide la Muzeul Zambaccian și la Casa Melik și vor accentua relația artistului cu doi colecționari de referință: H. Zambaccian și Gheorghe Răut. Prima va prezenta un portret caracterial pe care colecționarul H. Zambaccian i l-a făcut lui Pallady într-un articol și va fi ilustrat cu autoportrete ale artistului și cu alte lucrări la care se face referire în același text. „Parisul lui Pallady” va prezenta lucrări cu orașul în care artistul și-a petrecut perioada interbelică, în special malurile și podurile Senei. La Muzeul Colecțiilor de Artă se va deschide expoziția „Din opera grafică a lui Theodor Pallady” care va conține și celebrul său autoportret care va deveni însemnul general al acestor expoziții.

Expoziția „Dincolo de legendă. Neagoe Basarab” va prezenta în Galeria Națională de Artă Veche Românească aportul esențial la cultura română al lui Neagoe Basarab: cel de ctitor al Mănăstirii de la Curtea de Argeș și comanditar al multor opere de artă cu caracter religios, de autor al „Învățăturilor lui Neagoe Basarab către fiul său Theodosie” și inspirator al legendei „Meșterul Manole”. Expoziția va avea o scenografie spectaculoasă evocatoare a mănăstirii Argeșului, în ambianța frescelor originare păstrate la MNAR, va conține icoane de epocă de mare valoare artistică și va oferi spațiul pentru spectacole de poezie cu legenda „Meșterului Manole”.

Publicul se va bucura de acces gratuit și la muzeele satelit: Muzeul Colecțiilor de Artă, Muzeul K.H. Zambaccian și Muzeul Theodor Pallady, precum și celelalte expoziții temporare deschise în prezent la MNAR: „Idolul modern. Henry Moore în Blocul Răsăritean”, „PERSPECTIVE” - Mircia Dumitrescu, „Poveștile Crucii. Sculptură miniaturală de tradiție bizantină”.


Programul de vizitare va fi cel obișnuit, între orele 10.00-18.00.

Petreceți Ziua Națională în compania artei! 

Sursa foto: Facebook/ Muzeul Național de Artă al României

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ziua Națională a României la Muzeul de Artă Constanța. Ce surprize sunt pregătite pentru vizitatori

26 Nov 2021 1902

Redeschisă în urmă cu două decenii Galeria de Artă Românească Modernă poate fi vizitată virtual

24 Mar 2021 2570

Îndeplinind toate criteriile, nu puţine la număr, Muzeul de Artă Populară Constanţa a fost acreditat de Ministerul Culturii

10 Jan 2020 2827

Catalogul „Publius Ovidius Naso. Drumul Exilului“ a văzut lumina tiparului

16 Oct 2017 2480

Lucrările rămân la Topalu, momentan Judecată pe tablouri de milioane de euro! Ce a decis Curtea Supremă

25 May 2017 1956