Pe plajele noi nu se pot amenaja beach-baruri. Din mașina ministrului Turismului, Daniel Cadariu - litoralul românesc se vede schimbat, curat, în regulă!

  • Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului și Turismului a deschis ieri cu întârziere sezonul estival 2022 în stațiunea Mamaia
  • Oficialul a condus o ședință de lucru cu autoritățile locale și operatorii economici din turism care își desfășoară activitatea în zona de nord a litoralului românesc iar ulterior a susținut o conferință de presă, alături de autoritățile locale și de reprezentanții asociațiilor operatorilor din turism
  • Ulterior, a vizitat și plajele extinse din stațiunea Mamaia, alături de prefectul județului Constanța, Silviu-Iulian Coșa
  • Cadariu a vorbit la Constanța despre un subiect care pare să-i placă pentru că îl detaliază la toate evenimentele din ultimele luni: promovarea!
  • Se lucrează la revigorarea brandului turistic al României, care a costat 30 de milioane de euro
 

Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului și Turismului a deschis ieri cu întârziere sezonul estival 2022 în stațiunea Mamaia.
Oficialul a condus o ședință de lucru cu autoritățile locale și operatorii economici din turism care își desfășoară activitatea în zona de nord a litoralului românesc iar ulterior a susținut o conferință de presă, alături de prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu și reprezentanții asociațiilor operatorilor din turism.

Întrebat dacă este mulțumit de imaginea stațiunii Mamaia Daniel Cadariu a răspuns afirmativ.

„Stațiunea este mult schimbată. Arată în regulă. Așa se vede din mașină, pentru că nu am avut timp până acum să merg pe jos, să o vizitez”, a afirmat ministru în debitul întâlnirii cu jurnaliștii.

Ulterior, a vizitat și plajele extinse din stațiunea Mamaia, alături de prefectul județului Constanța, Silviu-Iulian Coșa.

Vă reamintim că în luna aprilie a fost promovată de către Guvernul României ordonanţa de urgenţă nr. 56/2022, inițiată de Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului și de Ministerul Mediului - România.
 


Actul normativ permite, doar pentru sezonul estival 2022, ca suprafețele de plajă nou create și care nu sunt închiriate, să poată fi atribuite direct operatorilor economici care au încheiate contracte de închiriere a plajelor aflate în vecinătatea vestică a acestor suprafețe, cu respectarea prevederilor celorlalte dispoziții legale.


Legat de situația plajelor, Daniel Cadariu a spus că în prezent sunt 132 de solicitări pentru plajele din Mamaia.

În acest an, operatorii economici care aveau deja plaje închiriate în Mamaia, pot administra și noile suprafețe de nisip, apărute în fața lor, la mare.

Pe acestea, pot amplasa șezlonguri și umbrele, pe care să le închirieze turiștilor, dar nu pot amenaja beach-baruri, a explicat ministrul Turismului, Daniel Cadariu.

În schimb, despre nemulțumirile turiștilor vizavi de tarifele exagerate pentru locurile de parcare, ministrul nu cunoștea detalii.


Cadariu a vorbit la Constanța despre un subiect care pare să-i placă pentru că îl detaliază la toate evenimentele din ultimele luni: promovarea!
„Sunt multe lucruri de făcut pentru promovarea stațiunii. Parcă a fost un gol de mulți ani .

Cred că lipsește promovarea unitară a României. Ulterior, poți promovarea destinații individuale.

Iar acest lucru se va face prin Organizațiile de Management al Destinațiilor. Sper ca săptămâna viitoare OUG privind funcționarea OMD să fie adoptată. Din PNRR avem 10 milioane de euro pentru înființarea OMD-urilor până la sfârșitul anului 2023.

Am început să ne gândim cum putem revigora brandul turistic al României, care a costat 30 de milioane de euro.
Am organizat o Comisie Națională care ne va oferi soluții pentru promovarea României în acest an.

În cursul acestei luni vom primi primele propuneri de acțiuni de promovare a Romaniei”, a declarat ministrul Turismului.


 
Ministerul Turismului vrea să devină avizator!

Construcțiile din zonele de plajă și litoral deranjează pe toată lumea.

Ministerul Turismului nu are însă atribuții să le oprească. Cel puțin deocamdată.

„Potrivit legii, Ministerul Turismului are o singură competență cu privire la construcții și santiere, să emită aviz pentru o construcție care are destinația de unitate de cazare, indiferent de stațiune.

Vom încerca modificarea legislației, astfel încât Ministerul Turismului să avizeze edificarea oricărei noi construcții din stațiunii. Acel lucru presupune și intervenție în teren”, a mai spus Cadariu.


 
Soluții pentru clasificarea celor care închiriază spații de cazare
 
Ministerul Turismului a început deja să emită certificate de clasificare pentru structurile de primire turistice, inclusiv pentru persoanele fizice care oferă spre închiriere locuințe turiștilor, în regim hotelier.
 
„Am modificat ordinul de ministru și astfel în categoria operatorilor economici care trebuie să obțină clasificare i-am inclus și pe cei închiriază spații în calitate de persoană fizică.

Dacă nu o fac și sunt prinși vor fi sancționați drastic.

Și chiar rog să fim sesizați ca să putem aplica legea alături de celelalte instituții care au competențe: Poliție Locală, ANAF sau Primărie.
Orice activitate economică din România este normal să fie impozitată“, a mai anunțat ministrul Turismului.
 
Prețuri mai mari și pe litoralul românesc

Mai mulți turiști pe litoral în 2022 dar și prețuri pe măsură. Pentru că acesta este trendul european, toate s-au scumpit.

„Suntem într-o criză economică internațională și vor creste preturile pentru serviciile turistice. Am avut 2,5 milioane de turiști care au ajuns în România în ultimele 4 luni, cu 40% mai mulți față de aceeași perioadă a anului trecut.

Pentru Rusalii se preconizează o creștere de 20% a numărului de turiști de pe litoral față de 2021. Vor fi deschise aproape 90% din unitățile de cazare de pe litoral”, a mai afirmat ministrul.
 
La rândul lor, operatorii din turism susțin că sunt pregătiți pentru acest sezon estival iar referitor la tarife, aceștia au anunțat majorări de prețuri de până la 15%.

Județul Constanța are doar 9 trasee turistice
 

Mihai Lupu, președinte Consiliului Județean Constanța a vorbit despre traseele turistice din județ. Lupu a cerut un masterplan pentru plaje și o industrie a evenimentelor pentru consolidarea turismului pe litoral.

 „Județul Constanța are 9 trasee turistice dar avem nevoie de un masterplan al plajelor și de o industrie de divertisment. Aceasta sunt componente esențiale pentru un turism de calitate”, a spus Mihai Lupu.
 
În cea de-a doua parte a programului, Daniel Cadariu a vizatat stațiunile din sudul litoralului și portul turistic de la Mangalia. Vizita pe litoral s-a încheiat cu o altă ședință de lucru cu autoritățile locale și operatorii economici care își desfășoară activitatea în partea de sud a litoralului românesc.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și:

LIVE Ministrul antreprenoriatului și turismului, Constantin-Daniel Cadariu în vizită oficială la Constanța. Cum i se pare stațiunea Mamaia (GALERIE FOTO+VIDEO)
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Licitația pentru pază la locațiile Drumuri Județene Constanța SA, contestată la CNSC!

18 Apr 2024 337

Primăria Constanța pune la bătaie pentru acest eveniment peste 400.000 euro fără TVA Delia, Elena Gheorghe, Motans și Iuliana Beregoi vor concerta la Zilele Constanței 2024!

17 Apr 2024 758

Administrația Chițac bagă peste 1,4 milioane de euro în noul sediu al Poliției Locale Constanța

13 Apr 2024 773

Primăria Constanța vrea să plătească 700.000 de euro pentru servicii veterinare pentru gestionarea animalelor fără stăpân din municipiu

13 Apr 2024 468

Chiriile cresc de la un an la altul. Care sunt prețurile la început de an 2024, în municipiul Constanța?

02 Apr 2024 1550

Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a respins contestația depusă de firma familiei directorului RAR, Marian Butnaru! Despre ce este vorba?

30 Mar 2024 601

Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, reclamat la CNSC. Este vizată o licitație pentru materiale sanitare. S-a dictat modificarea documentației de atribuire!

30 Mar 2024 538

Firme Constanța Decizii ale Adunării Generale a Acţionarilor Mamaia SA!

28 Mar 2024 519

MAEParticiparea secretarului de stat Ana Tinca la conferința „Schimbarea dinamicii în regiunea extinsă a Mării Negre”

21 Mar 2024 347

Administrația Fondului Imobiliar SRL scoate la licitație serviciile de curățenie în spațiile administrate. Contractul se ridică la peste 170.000 de euro fără TVA

19 Mar 2024 624

Acţionarii Model Constanța SA decid vânzarea unui teren situat la intrarea în zona peninsulară a municipiului Constanţa

18 Mar 2024 623

Decizii CNSC Licitația pentru achiziția de materiale sanitare organizată de Spitalul de Boli Infecțioase, contestată

16 Mar 2024 605

Convocare AGA Litoral SA Se aprobă oferta de cumpărare a unui teren intravilan şi a unei construcții situate în Mamaia, zona Club Castel

16 Mar 2024 614

Licitații publice Contract de peste 16 milioane de euro. Consiliul Județean Constanța a lansat o nouă licitație pentru lotul 3 de transport județean!

11 Mar 2024 1055

Achiziția pentru atribuirea contractului pentru pază și protecție în cadrul Direcției de Sănătate Publică a județului Constanța din nou contestată la CNSC! (DOCUMENT)

10 Mar 2024 685